E-commerce

CE markering aanvragen: alles wat je moet weten

Als je ooit een product hebt gekocht, heb je waarschijnlijk de letters 'CE' opgemerkt. Maar wat betekent deze markering eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk? In deze blogpost gaan we dieper in op de betekenis van de CE-markering, de relevantie ervan en hoe je deze kunt aanvragen.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
ce-markering-aanvragen

Wat is een CE-markering?

De CE-markering is een certificeringsmarkering die aangeeft dat een product voldoet aan de gezondheids-, veiligheids- en milieunormen van de Europese Economische Ruimte (EER). Het is een soort paspoort dat een product toegang geeft tot de hele EER-markt, die bestaat uit alle EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Waarom is de CE-markering belangrijk?

De CE-markering is belangrijk omdat het aangeeft dat het product voldoet aan de essentiële eisen van de relevante Europese gezondheids-, veiligheids- en milieubeschermingswetgeving. Het is een teken van kwaliteit en betrouwbaarheid, en het geeft consumenten het vertrouwen dat het product veilig is om te gebruiken.

Welke producten hebben een CE-markering nodig?

De CE-markering is vereist voor producten die vallen onder de zogenoemde Nieuwe Aanpak-richtlijnen van de Europese Commissie. Dit omvat een breed scala aan producten, waaronder:

 • Speelgoed
 • Medische hulpmiddelen
 • Actieve implanteerbare medische hulpmiddelen
 • In-vitro diagnostica
 • Machines
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Elektrische apparatuur ontworpen voor gebruik binnen bepaalde spanningsgrenzen
 • Mobiele telefoons
 • Computers
 • Huishoudelijke apparaten

Verantwoordelijkheden van fabrikanten, importeurs en distributeurs

De fabrikant of zijn in de EER aangewezen gemachtigde vertegenwoordiger is in eerste instantie verantwoordelijk voor de CE-markering. Ze moeten ervoor zorgen dat hun producten voldoen aan de eisen van alle toepasselijke richtlijnen. Ze voeren een overeenstemmingsbeoordeling uit en schakelen daarbij – als de richtlijn dit eist – een 'notified body' in. Verder houden ze een technisch dossier aan van hun producten en tonen dit op verzoek aan de marktautoriteiten van het EER-land waar de producten worden verhandeld. In een verklaring van overeenstemming verklaart de fabrikant dat zijn producten voldoen aan alle toepasselijke richtlijnen. De fabrikant brengt het CE-merkteken aan op het product.

Als de producten van buiten de EER komen en de fabrikant heeft geen gemachtigde vertegenwoordiger in de EER, dan moet de importeur controleren of de fabrikant alle vereiste stappen heeft gezet. De importeur moet afspreken met de fabrikant dat deze het technisch dossier overhandigt als een marktautoriteit daarom vraagt.

De distributeur moet voldoende kennis hebben van wettelijke producteisen en hij moet weten voor welke producten CE-markering is vereist. Hij moet ook in staat zijn om producten te herkennen die duidelijk niet aan de eisen voldoen. Verder moet hij een verklaring hebben van de fabrikant of importeur dat de producten aan alle eisen voldoen.

Hoe ziet het CE-markeringsproces eruit?

Het CE-markeringsproces kan worden opgedeeld in zes stappen:

 1. Bepaal welke EU-richtlijnen en geharmoniseerde normen van toepassing zijn op je product
 2. Controleer de specifieke eisen die voor je product gelden.
 3. Bepaal of de conformiteit van je product moet worden beoordeeld door een 'notified body'.
 4. Test je product en controleer of het voldoet aan de EU-wetgeving.
 5. Stel een technische documentatie op en houd deze beschikbaar voor markttoezichthouders.
 6. Breng de CE-markering aan op je product en stel een EU-conformiteitsverklaring op.

Wat zijn de kosten van CE-certificering?

De kosten voor het aanvragen van een CE-markering kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van het product en de specifieke eisen die van toepassing zijn. Het is belangrijk om te weten dat de kosten niet alleen de testen en certificering omvatten, maar ook de tijd en middelen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat het product aan alle eisen voldoet. De kosten kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's.

Hoe werkt CE-certificering op bol.com en Amazon?

Bol.com en Amazon, als online marktplaatsen, vereisen dat alle producten die op hun platforms worden verkocht, voldoen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de CE-markering voor producten die onder de relevante EU-richtlijnen vallen. Verkopers zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de naleving van hun producten en kunnen worden verwijderd van het platform als ze niet voldoen aan deze eisen.

Het CE-markeringslogo aanbrengen op producten

Het CE-markeringslogo moet zichtbaar, leesbaar en onuitwisbaar zijn. Het moet op het product zelf worden aangebracht of, als dat niet mogelijk is, op de verpakking of in de begeleidende documenten. Het logo moet een bepaalde grootte hebben - minimaal 5 mm, tenzij anders vermeld in de toepasselijke richtlijn - en het moet voldoen aan de grafische eisen die zijn vastgelegd in de EU-wetgeving.

Een veelvoorkomede fout: Het verschil tussen een CE-certificaat en een conformiteitsverklaring

Het is niet ongebruikelijk dat er verwarring ontstaat tussen een CE-certificaat en een conformiteitsverklaring. Wanneer fabrikanten claimen in het bezit te zijn van een CE-certificaat, verwijzen ze vaak naar een testverslag, zoals een EMC- of LVD-rapport. Dit soort verslagen zijn slechts een onderdeel van de benodigde technische documenten die voortkomen uit het proces van conformiteitsbeoordeling (vierde fase) en die moeten worden opgenomen in het technisch dossier (vijfde fase). Daarnaast is er een groep mensen die de conformiteitsverklaring verkeerdelijk aanduiden als een CE-certificaat. Dit is een incorrecte benaming. Het is belangrijk om te onthouden dat de conformiteitsverklaring altijd moet worden ondertekend door de persoon die het product op de Europese markt introduceert.

Conclusie

De CE-markering is een essentieel onderdeel van het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van producten binnen de EER. Hoewel het proces van het aanvragen van een CE-markering complex kan zijn, is het een investering die de moeite waard is, omdat het consumentenvertrouwen opbouwt en toegang geeft tot de EER-markt. Of je nu een speelgoedfabrikant bent die een nieuw product op de markt wil brengen, of een consument die een apparaat zonder CE-keurmerk op Amazon heeft gezien, het is belangrijk om te begrijpen wat de CE-markering betekent en waarom het belangrijk is.

Veelgestelde vragen over de CE-markering

Wat is een CE-markering?

De CE-markering is een certificeringsmarkering die aangeeft dat een product voldoet aan de gezondheids-, veiligheids- en milieunormen van de Europese Economische Ruimte (EER).

Waarom is de CE-markering belangrijk?

De CE-markering is belangrijk omdat het aangeeft dat het product voldoet aan de essentiële eisen van de relevante Europese gezondheids-, veiligheids- en milieubeschermingswetgeving.

Hoe vraag je een CE-markering aan?

Het aanvragen van een CE-markering kan een complex proces zijn, maar het kan in grofweg zes stappen worden opgedeeld: bepaal de toepasselijke EU-richtlijnen en normen, controleer de specifieke eisen, bepaal of een 'notified body' nodig is, test het product, stel technische documentatie op en breng de CE-markering aan.

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een CE-markering?

De kosten voor het aanvragen van een CE-markering kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van het product en de specifieke eisen die van toepassing zijn.

Wie is verantwoordelijk voor de CE-markering?

De fabrikant of zijn in de EER aangewezen gemachtigde vertegenwoordiger is in eerste instantie verantwoordelijk voor de CE-markering.

Waar is de CE-markering van toepassing?

De CE-markering is verplicht in alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER), inclusief de EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Welke producten vallen onder de CE-markering?

De CE-markering is vereist voor producten die vallen onder de zogenoemde Nieuwe Aanpak-richtlijnen van de Europese Commissie. Dit omvat nieuw gefabriceerde en geïmporteerde goederen.

Moeten fabrikanten hun producten onafhankelijk laten keuren?

In veel gevallen volstaat het dat de fabrikant zelf een conformiteitsprocedure uitvoert volgens de toepasselijke richtlijn(en). Bij producten met een verhoogd risico moet de fabrikant een aangemelde instantie ('notified body') bij de beoordeling betrekken.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis