E-commerce

Incoterms, invoerrechten en BTW: alles over importeren uit China

Als je goederen importeert uit China, is het belangrijk om de verschillende handelsvoorwaarden en -regels te begrijpen. Incoterms, invoerrechten en BTW kunnen je importproces aanzienlijk beïnvloeden. In deze blogpost leggen we deze termen in detail uit om je te helpen bij je importactiviteiten.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
marktaandeel

Incoterms

Incoterms, of International Commercial Terms, zijn een set van internationale regels die door de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) zijn opgesteld. Ze definiëren de verantwoordelijkheden van kopers en verkopers bij internationale handel. Deze regels dekken aspecten zoals wie verantwoordelijk is voor het transport en de verzekering van de goederen, wie de douaneformaliteiten regelt, en wie verantwoordelijk is voor het betalen van de kosten.

Incoterms: van meeste naar minste verantwoordelijkheid

Er zijn in totaal 11 verschillende incoterms. De belangrijkste hebben wij hier voor jou samengevat:

 • EXW (Ex Works): Bij deze term draagt de importeur de meeste verantwoordelijkheid. De verkoper hoeft alleen de goederen klaar te zetten voor verzending. De importeur is verantwoordelijk voor het organiseren en betalen van het transport, de verzekering, en de douaneformaliteiten.
 • FCA (Free Carrier): De verkoper levert de goederen af op een afgesproken plaats, meestal een magazijn. Vanaf dat moment is de importeur verantwoordelijk voor de kosten en risico's.
 • CPT (Carriage Paid To): Net als bij FCA regelt de verkoper het transport, maar de verzekering is de verantwoordelijkheid van de importeur.
 • CIP (Carriage and Insurance Paid To): Hier regelt de verkoper het transport naar een bepaalde plaats en betaalt ook voor de verzekering. De risico's gaan over op de importeur zodra de goederen op de afgesproken plaats zijn afgeleverd.
 • DDP (Delivered Duty Paid): Met deze term neemt de verkoper bijna alle verantwoordelijkheid op zich. Ze regelen het volledige transport, betalen alle kosten, en zijn verantwoordelijk voor eventuele schade of verlies tijdens het transport. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het betalen van de invoerrechten en BTW.

Wat Incoterms niet regelen

Ondanks de veelomvattende dekking van Incoterms bij het regelen van de handelsvoorwaarden voor producten uit China, zijn er nog een aantal aspecten die ze niet bepalen:

 • Ze bepalen niet alle voorwaarden van een verkoop.
 • Ze identificeren de goederen die worden verkocht niet, noch vermelden ze de contractprijs.
 • Ze verwijzen niet naar de methode of timing van betaling die tussen de verkoper of koper is onderhandeld.
 • Ze geven niet aan wanneer de eigendom, of het eigendomsrecht van de goederen, overgaat van de verkoper naar de koper.

Invoerrechten

Als je goederen importeert uit landen buiten de EU, zoals China, betaal je meestal invoerrechten. De hoogte van deze invoerrechten hangt af van de TARIC-code van het product en het land van waaruit je importeert. De EU heeft handelsovereenkomsten met verschillende landen. Je betaalt vaak minder invoerrechten bij het importeren uit die landen.

In Nederland betaal je alleen invoerrechten als je producten importeert uit landen buiten de EU (derde landen). Je bent vrijgesteld van invoerrechten als je zending uit een derde land een maximum van € 150 bedraagt (exclusief transport- en verzekeringskosten). Let op: deze vrijstelling geldt niet voor alcoholische producten, parfums en toiletwater, en tabak en tabaksproducten.

Als je producten rechtstreeks importeert uit een land waarmee de EU een handelsovereenkomst heeft, en deze producten zijn van preferentiële oorsprong uit dat verdragsland, dan betaal je vaak minder of geen invoerrechten.

In België gelden vergelijkbare regels voor invoerrechten. Het is echter altijd het beste om contact op te nemen met de lokale douaneautoriteiten of een belastingadviseur voor de meest accurate en up-to-date informatie.

BTW-regels bij het importeren uit China naar Nederland en België

Als je producten uit China importeert naar Nederland, betaal je Nederlandse invoer-btw over de douanewaarde plus de invoerrechten. De douanewaarde is de prijs die je als importeur betaalt voor de goederen plus de vervoers- en verzekeringskosten tot aan de EU-grens.

Bijvoorbeeld, stel dat je een partij speelgoedauto's uit China importeert voor €8000. De transport- en verzekeringskosten naar Rotterdam bedragen €1500. In dat geval is de douanewaarde van je goederen €9500. Als de invoerrechten 10% bedragen, betaal je €950 aan invoerrechten. Daarom betaal je 21% invoer-btw over een bedrag van €10.450, dat is €2194,50.

In België gelden vergelijkbare regels voor de invoer-btw, berekend over de douanewaarde plus de invoerrechten. Het standaard btw-tarief in België is 21%, maar er zijn verlaagde tarieven voor bepaalde soorten goederen.

Conclusie

Incoterms, invoerrechten en BTW zijn essentiële aspecten van de internationale handel die elke Nederlandse en Belgische online ondernemer die goederen uit China importeert, moet begrijpen. Ze bieden duidelijkheid en zekerheid voor zowel kopers als verkopers. Door een goed begrip van deze factoren kunnen importeurs beter navigeren in de complexe wereld van de internationale handel.

Het is belangrijk op te merken dat Incoterms elke tien jaar worden herzien om ze up-to-date te houden met veranderingen in de internationale handel. De meest recente versie is Incoterms 2020.

De informatie in deze blogpost is gebaseerd op bronnen van de Kamer van Koophandel (KVK).

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis