Bol.com

Versla het bol-algoritme: Hoe jij je vindbaarheid op bol.com kunt verbeteren

Bol.com is een van de grootste online marktplaatsen in Nederland en België. Met miljoenen producten en duizenden verkopers is het een uitstekende plek om je producten te verkopen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw producten opvallen tussen al die andere aanbiedingen? Hoe verbeter je je vindbaarheid op bol.com? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
bol-algoritme

Hoe vinden consumenten producten op bol.com?

Voordat we ingaan op hoe je je vindbaarheid kunt verbeteren, is het belangrijk om te begrijpen hoe consumenten producten vinden op bol.com.

Er zijn drie hoofdmanieren waarop producten vindbaar kunnen zijn:

Buiten bol.com om, zoals via Google

Bol.com promoot producten die veel verkopen en waarbij kliks leiden tot aankopen op Google. Dit betekent dat je hoge conversies moet hebben op je product voordat bol.com het interessant genoeg vindt om het op Google te promoten.

Het is belangrijk om je te realiseren dat ongeveer de helft van alle aankopen op bol.com ontstaan door een zoekopdracht die buien bol.com begint. Vindbaarheid zijn buiten bol.com is dus heel belangrijk!

Door te klikken binnen bol.com

Hierbij is je positie in de productcategorie van belang. De populariteit van je product (bepaald door het aantal kliks en verkopen) speelt hier een grote rol.

Door te zoekwoorden te gebruiken binnen bol.com

Hierbij is zowel je positie in de productcategorie belangrijk, als hoe je je listing hebt ingericht. Dit heeft te maken met de zoekwoorden die je in je titel en productbeschrijving gebruikt.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze methoden elkaar beïnvloeden en samenwerken om de zichtbaarheid van je producten op bol.com te bepalen.

Het bol.com algoritme: hoe werkt het?

Het algoritme van bol.com bepaalt hoe producten gerangschikt worden in de zoekresultaten. Het algoritme houdt rekening met verschillende factoren, maar de twee belangrijkste zijn het aantal kliks en het aantal verkopen. Recente verkopen en kliks wegen zwaarder dan oudere, met een gewogen gemiddelde over de afgelopen 28 tot 90 dagen. Een plotselinge toename in verkopen kan een positieve trend creëren, wat kan leiden tot een snellere stijging in de rankings.

Een veelgemaakte misvatting is dat de prijs, reviews, levertijd en verkopersbeoordelingen een directe invloed hebben op de populariteitspositie op bol.com. Hoewel deze factoren indirect invloed kunnen hebben (bijvoorbeeld, meer reviews kunnen leiden tot meer kliks), hebben ze geen directe invloed op je ranking.

Verschil tussen koopblokpositie en productpositie

Binnen bol.com zijn er twee belangrijke posities die je kunt nastreven: de koopblokpositie en de productpositie.

 • Koopblokpositie: Het koopblok is de sectie op de productpagina waar klanten het product kunnen kopen. De verkoper die het koopblok wint, krijgt de verkoop wanneer een klant op de "In winkelwagen" knop klikt. De koopblokpositie wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder prijs, levertijd, en de prestaties van de verkoper.
 • Productpositie: De productpositie daarentegen verwijst naar de rangschikking van je product in de zoekresultaten of categoriepagina's. Deze positie wordt voornamelijk bepaald door de populariteit van het product (het aantal kliks en verkopen) en de relevantie van de productinformatie voor de zoekopdracht of categorie.

De basis: een sterke product listing

Een sterke product listing is de basis voor een goede vindbaarheid. Dit betekent dat je alle specificaties correct moet hebben ingesteld en de juiste categorie moet hebben gekozen. De titel van je product is cruciaal voor de vindbaarheid. Deze moet relevante zoekwoorden bevatten die overeenkomen met wat consumenten in de zoekbalk van bol.com intypen.

Een goede listingtekst kan ook de conversie verhogen. Hoewel de tekst van de listing geen directe invloed heeft op de ranking, kan een overtuigende en informatieve tekst ervoor zorgen dat meer bezoekers daadwerkelijk tot aankoop overgaan. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een hogere ranking.

Het maken van een listing die de conversie verhoogt

Om de conversie te verhogen, is het belangrijk om een goede listing te maken. Dit omvat het gebruik van een duidelijke en informatieve titel, een overtuigende productbeschrijving, hoogwaardige afbeeldingen, correcte en volledige specificaties, en het aanmoedigen van reviews.

Een goede listing is meer dan alleen een goede titel en een aantrekkelijke prijs. Het gaat om het creëren van een volledige, informatieve en overtuigende productpagina die consumenten aanspreekt en hen aanzet tot aankoop. Hier zijn enkele tips om een listing te maken die de conversie verhoogt:

 • Gebruik een duidelijke en informatieve titel: De titel van je product is een van de belangrijkste factoren voor je vindbaarheid. Het moet relevante zoekwoorden bevatten en duidelijk beschrijven wat het product is. Vermijd het gebruik van niet-relevante zoekwoorden of het overdrijven van de producteigenschappen.
 • Schrijf een overtuigende productbeschrijving: De productbeschrijving is je kans om consumenten te overtuigen van de waarde van je product. Het moet de belangrijkste kenmerken en voordelen van het product benadrukken, en eventuele vragen of zorgen van de consument beantwoorden.
 • Gebruik hoogwaardige afbeeldingen: Afbeeldingen spelen een cruciale rol in de beslissing van de consument om een product te kopen. Ze moeten duidelijk, professioneel en aantrekkelijk zijn. Zorg ervoor dat je verschillende afbeeldingen gebruikt die het product vanuit verschillende hoeken laten zien, en eventueel ook het product in gebruik.
 • Voeg specificaties toe: Specificaties geven consumenten extra informatie over het product, zoals de afmetingen, het gewicht, het materiaal, enz. Zorg ervoor dat deze informatie correct en volledig is.
 • Vraag om reviews: Reviews zijn een krachtig hulpmiddel om het vertrouwen van consumenten te winnen. Vraag tevreden klanten om een review achter te laten om de geloofwaardigheid van je product te verhogen.

Verbeter je zichtbaarheid op bol.com

Populariteit en zoekwoorden: twee hoofdstrategieën

Er zijn twee hoofdstrategieën om je zichtbaarheid op bol.com te verbeteren: het optimaliseren van je populariteit en het slim inzetten van zoekwoorden.

 • Populariteit: Populariteit op bol.com wordt bepaald door het aantal kliks en verkopen. Het is dus van cruciaal belang om je product listing te optimaliseren. Dit betekent dat je alle specificaties correct moet hebben ingesteld, de juiste categorie moet hebben gekozen en relevante zoekwoorden in je titel moet hebben.
 • Zoekwoorden: Een andere strategie is om via zoekwoorden zichtbaarheid op te bouwen. Hierbij kun je denken aan short-tail keywords. Dit zijn zoekwoorden met hoge zoekvolumes en veel concurrentie. Het tegenovergestelde hiervan zijn juist long-tail keywords. Dit zijn specifiekere zoekwoorden met minder zoekvolume, maar ook minder concurrentie. Door deze zoekwoorden in je titel en productbeschrijving op te nemen, kun je je organische positie verbeteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat in het begin, je organisch nog niet hoog op deze zoekwoorden zal ranken. Daarom zijn er twee opties: Of op zoek gaan naar zoekwoorden met weinig concurrentie, wat mogelijk is als je een uniek product verkoopt, of sponsored products gebruiken.

Naast organische vindbaarheid, biedt bol.com ook de mogelijkheid om je zichtbaarheid te vergroten door middel van sponsored products. Dit zijn betaalde advertenties die bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Je betaalt op basis van pay-per-click, wat betekent dat je alleen betaalt als een consument op je product klikt. Sponsored products kunnen een effectieve manier zijn om je organische ranking te verbeteren, vooral als je net begint of als je je zichtbaarheid snel wilt verhogen.

Het verhogen van je organische positie

Sponsored products kunnen worden gebruikt om de organische positie te verbeteren. Het doel is om kliks en verkopen te genereren via sponsoring, die vervolgens kunnen worden gecombineerd met organische zoekwoordstrategieën om over het algemeen beter gevonden te worden op bol.com. Naarmate we organisch stijgen, wordt sponsoring minder belangrijk, maar blijft het een belangrijk hulpmiddel om zichtbaar te blijven op plekken die je niet organisch met je listing kunt bereiken.

Door organisch te stijgen, gaat ook onze populariteitsranking omhoog. Als we naast meer sales ook hogere conversies behalen, zal de stijging in de organische ranking ervoor zorgen dat we meer kans hebben om ook op Google gevonden te worden. Dit betekent dat bol.com ons gaat adverteren, omdat ze vertrouwen dat we via Google ook zullen verkopen. Als dit lukt, en we onze conversie kunnen behouden, krijgen we een extra boost in de populariteitspositie op bol.com. Bovendien, als we hoog genoeg ranken, kunnen we ook worden opgenomen in promotiecampagnes op bol.com, zoals de bol-7 daagse. Dit kan een zelfversterkend effect creëren, waarbij onze positie op bol.com steeds sterker wordt naarmate we meer verkopen en hogere conversies behalen.

Het behouden van je organische positie: Voorraadbeheer

Als we eenmaal op dit punt zijn aangekomen, wordt voorraadbeheer belangrijk. Als we te lang uit voorraad zijn, zal onze organische ranking dalen en zullen we niet meer op Google staan, waardoor we ons weer terug moeten vechten.

Het belang van data: MarktMentor to the rescue

Om je vindbaarheid op bol.com te verbeteren, is het essentieel om toegang te hebben tot de juiste data. MarktMentor biedt tools die je kunnen helpen om je vindbaarheid te monitoren en te verbeteren. Deze tools bieden inzicht in je prestaties op bol.com, inclusief je ranking, conversieratio, en de prestaties van je concurrenten. Door deze data te analyseren, kun je beter begrijpen hoe je je vindbaarheid kunt verbeteren en welke strategieën het meest effectief zijn.

Conclusie

Het verbeteren van je vindbaarheid op bol.com is geen eenvoudige taak. Het vereist een grondig begrip van het bol.com algoritme, een sterke product listing, en een slimme strategie voor het gebruik van zoekwoorden en het verhogen van je populariteit. Maar met de juiste tools en strategieën, kun je je zichtbaarheid op bol.com aanzienlijk verbeteren en meer verkopen genereren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verbeteren van je vindbaarheid een continu proces is. De markt verandert voortdurend, en wat vandaag werkt, werkt misschien niet morgen. Daarom is het essentieel om je prestaties voortdurend te monitoren en je strategieën aan te passen op basis van de data.

Met de juiste aanpak en toewijding, kun je je vindbaarheid op bol.com verbeteren en je online verkoop naar een hoger niveau tillen.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis