Bol.com

Het bol algoritme uitgelegd - zoektrends, zoekwoordposities en het verbeteren van vindbaarheid (1/4)

In een wereld waar winkelen met een enkele klik gebeurt, is de digitale zichtbaarheid van je producten essentieel voor je succes. In deze vierdelige MarktMentor-serie over de digitale zichtbaarheid van je producten op bol.com, nemen we je mee in de kunst van het optimaliseren van vindbaarheid, een vaardigheid die bepalend kan zijn voor het succes van je online verkoop. We beginnen met het uiteenzetten van de werking van het bol-algoritme, wat ons de basiskennis geeft om het vervolg van de serie succesvol te voltooien. Vervolgens duiken we in het gebruik van tools als Bol Zoektrends, Bollify en MarktMentor om de vindbaarheid te verbeteren. Daaropvolgend leggen wij uit hoe wij sponsored products binnen bol kunnen gebruiken om betaald onze zichtbaarheid te verbeteren. Tot slot leren we hoe je de effectiviteit van deze aanpakken kunt meten en bijstellen, waarmee je de vindbaarheid van je producten maximaliseert en je verkooppotentieel vergroot.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
bol-algoritme

Bol door de ogen van de consument bekeken

Het bol.com-algoritme speelt een centrale rol in het bepalen van de producten die aan consumenten worden getoond. Het is ontworpen om de meest relevante producten voor de zoekopdrachten van de consument te presenteren. Om dit te begrijpen, moeten we eerst kijken naar hoe consumenten navigeren en producten vinden op bol.com.

Extern verkeer naar bol toe

Bol.com maakt actief gebruik van Google Shopping om producten die goed presteren op het platform te promoten. Deze producten hebben bewezen hoge conversies te genereren, wat ze aantrekkelijk maakt voor externe advertenties. Bol.com investeert in deze producten omdat adverteren op externe platforms kosten met zich meebrengt, en het rendement op deze investering dus belangrijk is.

Echter, verkopers hebben geen directe invloed op welke producten bol.com kiest om te adverteren op Google Shopping. De sleutel om hierin opgenomen te worden, ligt in het hebben van sterke productprestaties op bol.com zelf, wat resulteert in hoge conversies.

Naast Google Shopping vinden consumenten producten ook via andere kanalen zoals blogposts, YouTube-video's, en social media content. Verkopers kunnen hun vindbaarheid buiten bol.com direct beïnvloeden door het creëren van content of het inschakelen van partijen die content produceren, vaak op een affiliate basis. Dit is een belangrijk element in het vergroten van de algehele zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van je producten.

De consumentenreis binnen bol

Binnen bol.com zelf zijn er verschillende manieren waarop een consument een product kan ontdekken. Dit kan variëren van navigatie via aanbiedingspagina's tot het gebruik van de categorieboom, of het direct uitvoeren van een zoekopdracht. Elke methode heeft zijn eigen unieke manier van presenteren van producten:

 • Aanbiedingspagina’s: Deze pagina's tonen producten die worden gepromoot door bol.com, vaak gebaseerd op populariteit, seizoensgebondenheid of speciale campagnes.
 • Categorieboomnavigatie: Consumenten die specifieker willen zoeken, kunnen gebruikmaken van de categorieboom om productgroepen te verkennen.
 • Directe zoekopdrachten: De meest directe methode is het gebruik van zoekwoorden. Hierbij worden producten getoond op basis van hun relevantie voor de ingevoerde zoektermen.

Zodra een consument zich op een categorie- of zoekwoordpagina bevindt, hebben ze de mogelijkheid om producten verder te filteren. Deze filters stellen consumenten in staat om hun zoekopdracht te verfijnen op basis van specifieke criteria zoals merk, kleur, of prijsklasse.

Het bol-algoritme: hoe werkt het?

Na onze verkenning van hoe klanten zoeken en navigeren op bol.com, richten we ons nu op het algoritme van bol.com zelf. Dit algoritme speelt een fundamentele rol in het efficiënt koppelen van consumenten aan de producten die ze zoeken. Het is ontworpen om zowel een vlotte winkelervaring voor de klant als een succesvol verkoopplatform voor verkopers te creëren. Het doel is om een balans te vinden waarbij producten die het meest relevant zijn voor de zoekopdrachten van de klant, op een prominente plek getoond worden, wat bijdraagt aan een verhoogde klanttevredenheid en potentiële verkoopkansen voor de verkopers.

Categorieposities: De basis van productzichtbaarheid

De categorieranglijsten op bol.com vormen de ruggengraat van hoe producten worden getoond in de zoekresultaten. Deze ranglijsten worden primair bepaald door twee factoren: kliks en verkopen. Producten die vaker worden geklikt en verkocht, krijgen een hogere positie in de categorieranglijsten. Dit is een indicatie voor bol.com dat een product populair en relevant is voor consumenten. Hierbij wegen acties uit het recente zwaarder meer dan acties verder terug in de tijd. Verder kunnen producten ook versneld in de posities stijgen door momentum, wat betekent dat het in een korte periode veel stuks verkocht heeft.

Categorieposities vergeleken met het koopblok en conversies

Het is belangrijk om te benadrukken dat directe productattributen zoals prijs, levertijdsbelofte, verkoperprestaties en conversies niet direct de categorieranglijsten beïnvloeden. Deze factoren hebben een meer indirecte invloed door de aantrekkelijkheid van een product voor de consument te verhogen.

 • Categoriepositie: De categoriepositie van een product op bol.com is een directe weerspiegeling van zijn populariteit, bepaald door de frequentie van kliks en verkopen. Een hoge categoriepositie betekent dat een product vaker wordt bekeken en gekocht, wat aangeeft dat het voldoet aan de behoeften en voorkeuren van de consumenten. Deze positie is cruciaal, omdat het producten een betere zichtbaarheid geeft en de kans op verdere verkopen verhoogt.
 • Koopblokpositie: De koopblokpositie verwijst naar de plaats van een product binnen het koopblok op een productpagina – het gebied waar klanten de aankoop daadwerkelijk kunnen maken. Factoren zoals de prijs van het product, de beloofde levertijd en de historische prestaties van de verkoper spelen een directe rol in deze positie. Deze elementen zijn van invloed op de koopbeslissing van de klant. Een concurrerende prijs, snelle en betrouwbare levering, en een sterke reputatie van de verkoper kunnen de koopblokpositie verbeteren en de verkoopkansen verhogen.
 • Conversies: Conversies hebben wellicht geen directe invloed op de koopblok- of categoriepositie binnen bol.com, maar ze zijn van groot belang voor de promotie van producten op externe kanalen zoals Google Shopping. Producten die consistent hoge conversieratio's laten zien, worden door bol.com als waardevoller gezien voor externe promotie. Dit komt omdat dergelijke producten een grotere kans op verkoop vertegenwoordigen, waardoor de investering in externe reclame gerechtvaardigd wordt. Een strategie die zich richt op het verhogen van de conversieratio kan dus niet alleen de interne prestaties op bol.com verbeteren, maar ook de zichtbaarheid van producten op externe platforms vergroten.

Zoekwoordposities: Bepaald aan de hand van relevantie

Bol gebruikt zoekwoordrelevantie om te bepalen hoe goed een product overeenkomt met de zoekopdracht van een gebruiker. Dit wordt bepaald door verschillende niveaus van matching:

 • Categoriematching: Wanneer een zoekwoord direct overeenkomt met een van de categorieën binnen bol.com, krijgen producten in die specifieke categorie een verhoogde relevantie. Dit is omdat het algoritme van bol.com herkent dat deze producten waarschijnlijk zijn wat de consument zoekt. Bijvoorbeeld, als een gebruiker zoekt naar ' hardloopschoenen', dan zullen producten in de categorie 'Sport & Vrije tijd > Schoenen > Hardloopschoenen' automatisch als meer relevant worden beschouwd. Deze directe categoriematching is bijzonder krachtig omdat het de kans aanzienlijk vergroot dat een product hoog in de zoekresultaten verschijnt voor die specifieke zoekopdracht.
 • Specificatienatching: Producten met specificaties die overeenkomen met zoektermen krijgen een hogere relevantiescore. Neem het voorbeeld van een zoekopdracht naar 'blauwe hardloopbroek'. Hardloopbroeken met 'blauw' als kleurspecificatie scoren hoger in de zoekresultaten, omdat kleur een van de door bol.com geïndexeerde kenmerken is. Dit vergroot de kans dat consumenten producten vinden die precies aansluiten bij hun wensen.Terwijl specificaties zoals merk, kleur en materiaal vaak geïndexeerd zijn, geldt dit niet voor alle kenmerken zoals duurzaamheidslabels. Dit onderscheid is van belang voor verkopers om te begrijpen welke kenmerken bijdragen aan een hogere zoekwoordmatching en dus de vindbaarheid van hun producten kunnen verbeteren.
 • Titelmatching: Voor zoekwoorden die niet direct overeenkomen met categorieën of specificaties, wordt voornamelijk gekeken naar de woorden in de producttitel. Bijvoorbeeld, bij het zoeken naar 'cadeau voor Vaderdag', een term die niet valt onder een specifieke categorie of productspecificatie, bepaalt de integratie van 'Vaderdag' in de producttitel grotendeels de vindbaarheid. Producten met titels die deze zoekterm bevatten, zoals 'Vaderdag Cadeau - Gepersonaliseerde Mok', scoren hoger in de zoekresultaten. Dit toont aan dat voor specifieke thema's of gelegenheden, zoals Vaderdag, het strategisch gebruik van relevante termen in producttitels cruciaal is voor het optimaliseren van vindbaarheid.

Deze niveaus van matching helpen bol.com om gebruikers de meest relevante producten voor hun specifieke zoekopdracht te tonen. De relevantie van een product in combinatie met de populariteitspositie bepaalt uiteindelijk hoe hoog een product in de zoekresultaten verschijnt.

De koppeling tussen categorie- en zoekwoordposities

De positie van een product in categorie- en zoekwoordranglijsten is nauw met elkaar verbonden. Een sterke positie in categorieën kan leiden tot meer zichtbaarheid en dus tot hogere kliks en verkopen, wat op zijn beurt de zoekwoordpositie van een product kan verbeteren. Deze verbeterde zoekwoordpositie verhoogt de zichtbaarheid van het product binnen specifieke zoekopdrachten, wat weer leidt tot een versterking van de categoriepositie. Dit cyclische effect benadrukt de noodzaak om een holistische benadering te hanteren bij het optimaliseren van de vindbaarheid van producten op bol.com.

Een voorbeeld van het algoritme in de praktijk

Om de theorie achter zoekwoordrelevantie tot leven te brengen, duiken we dieper in hoe bol.com’s algoritme reageert op specifieke zoekopdrachten met een praktisch voorbeeld.

Het matchen van categorieën en titels

Stel, een consument zoekt naar 'marterverjager'. Het algoritme doorzoekt eerst de database om te bepalen of er een specifieke categorie bestaat die overeenkomt met deze zoekterm, zoals in dit geval de categorie marterverjagers of verwante categorieën zoals ultrasone verjagers. De producten die in deze categorieën vallen, en met 'marterverjager' in hun titel, worden als eerste getoond vanwege hun hoge relevantiescore. Dit komt overeen met wat we zien in de onderstaande afbeelding.

De zoekersultaten bij marterverjagers op bol

Producten die niet direct in de specifieke categorie vallen maar wel 'marterverjager' in de titel hebben, worden vervolgens getoond. De populariteitspositie van elk product — bepaald door kliks en verkopen — wordt dan gebruikt om de volgorde onder deze vergelijkbaar relevante items te bepalen. DIt betekent dat binnen de groep van producten met vergelijkbare relevantiescores op basis van de overeenkomst met de zoekopdracht de populariteitsposities de doorslaggevende factor zijn.

Verfijning door specifieke kenmerken

Als een consument zijn zoekopdracht specificeert, bijvoorbeeld 'marterverjager groen', worden de resultaten verder verfijnd. Het algoritme controleert welke producten gelabeld zijn met de kleur groen als productspecificatie. Deze producten worden getoond, zoals we zien in de onderstaande afbeelding. Producten die zowel 'groen' in hun specificaties als in hun titel hebben, krijgen een hogere relevantiescore, hoewel het niet noodzakelijk is om de kleur in de titel op te nemen. Wederom wordt de populariteitspositie gebruikt om de volgorde onder deze specifieke groene producten te bepalen.

Bij groene marterverjagers krijgen wij een subgroep van producten te zien

Filterdynamiek en gebruikersrelevantie

Het algoritme past ook de beschikbare filteropties aan op basis van de zoekterm en de productcategorie. De filters die verschijnen en hun volgorde zijn bedoeld om de meest relevante opties voor de consument weer te geven. In het geval van 'marterverjager groen' verschijnen filters die relevant zijn voor de specifieke groene marterverjagers, zoals de gebruiksfrequentie van de filters door andere consumenten.

Uitzonderingen op de regel: De 'of'-conditie

Interessant wordt het wanneer consumenten zoeken naar een variant die niet bestaat binnen de categorie op bol.com, zoals 'marterverjager goud'. In dergelijke gevallen implementeert het algoritme een 'of'-conditie. Dit leidt tot een breder scala aan producten die ofwel marterverjagers zijn of de kleur goud bevatten in de titel of specificaties, wat een divers aanbod oplevert zoals te zien in de onderstaande afbeelding. Deze 'of'-conditie onthult een belangrijk aspect van zoekwoordgebruik en titeloptimalisatie op bol.com.

Bij gouden marterverjagers wordt een breder scala aan producten getoond

Strategisch titels maken: Het belang van zoekwoordenspecificaties

Voortbouwend op het begrip van de 'of'-conditie, wordt de kunst van het creëren van effectieve producttitels op bol.com niet alleen geleid door creativiteit maar ook door een diepgaand begrip van het algoritme en het zoekgedrag van de consument. Een grondige analyse van hoe specifieke zoekwoorden worden gebruikt binnen bol.com, en of deze al dan niet als producteigenschappen worden geclassificeerd, kan de zichtbaarheid van een product aanzienlijk beïnvloeden.

Wanneer een zoekwoord een specifieke eigenschap binnen het bol.com-systeem aanduidt, zoals 'groen' bij de zoekopdracht ' marterverjager groen', krijgen producten met deze eigenschap voorrang in de zoekresultaten. Als een product deze eigenschap niet heeft, is het toevoegen van zo'n specifiek zoekwoord aan de titel niet altijd nuttig.

Echter, als een zoekwoord niet direct gekoppeld is aan een eigenschap op bol.com, zoals 'goud' in de zoekopdracht ' marterverjager goud', kan het toevoegen van dit zoekwoord aan de producttitel het product helpen onderscheiden in een bredere reeks van zoekresultaten. Dit kan vooral voordelig zijn wanneer het algoritme verschillende producteigenschappen combineert in een 'of'-conditie, waardoor de kans op ontdekking door consumenten toeneemt.

Het is daarom van essentieel belang dat verkopers de interactie tussen zoekwoorden, producttitels en bol.com's specificaties zorgvuldig overwegen. Het strategisch inzetten van relevante zoekwoorden in producttitels, vooral die niet als standaardspecificaties worden herkend, kan de vindbaarheid en daarmee de verkoopkansen verhogen. Tegelijkertijd moet men vermijden irrelevante specificaties toe te voegen die de gebruikerservaring en conversiekansen kunnen schaden.

Het effect van scheidingstekens op de zoekresultaten

Een belangrijke overweging binnen het bol.com-algoritme is hoe verschillende zoekwoorden in producttitels van elkaar gescheiden worden. Dit heeft invloed op hoe het algoritme de zoekwoorden interpreteert en kan de vindbaarheid van een product beïnvloeden. Er zijn twee voornaamste manieren om zoekwoorden te scheiden: met het koppelteken (-) of met het verticale streepje (|).

 • Gebruik van het verticale streepje (|) in titels: Het verticale streepje wordt door het algoritme van bol.com geïnterpreteerd als een 'of'-teken, wat betekent dat het de zoekwoorden als afzonderlijke entiteiten beschouwt. Dit kan invloed hebben op de combinatiezoekopdrachten. Bijvoorbeeld, in een titel als 'Marterverjager | 2 Stuks', ziet het algoritme 'Marterverjager' en '2 Stuks' als losstaande elementen. Als gevolg hiervan zal het product niet verschijnen in de zoekresultaten voor de combinatie 'Marterverjager 2 Stuks'.
 • Gebruik van het horizontale streepje (-) in titels: In tegenstelling tot het verticale streepje, zorgt het horizontale scheidingsteken voor een betere vindbaarheid bij combinatiezoekopdrachten. Het koppelteken wordt gezien als een verbinding tussen de zoekwoorden, waardoor het product vindbaar wordt voor combinaties van deze termen. In een titel als 'Marterverjager - 2 Stuks' wordt 'Marterverjager 2 Stuks' beschouwd als een gecombineerde zoekterm, wat de vindbaarheid van het product voor deze specifieke zoekopdracht verhoogt.

Het is daarom aan te raden voor verkopers om het horizontale scheidingsteken te gebruiken als ze willen dat hun producten gevonden worden voor combinaties van zoekwoorden. Dit is met name belangrijk voor producten die relevant zijn voor meerdere zoektermen en waarbij de vindbaarheid voor specifieke combinaties van zoekwoorden de verkoopkansen kan vergroten.

Afsluiting en vooruitblik

We hebben een duidelijk beeld gekregen van hoe het bol.com-algoritme werkt, met name de rol van categorieposities en zoekwoordvindbaarheid in het online verkooplandschap. Deze elementen zijn essentieel voor het verbeteren van de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van je producten op het platform.

In het volgende artikel richten we ons specifiek op hoe je zoekwoorden kunt inzetten om je vindbaarheid op bol.com te vergroten. We gaan dieper in op de strategieën voor het effectief gebruiken van zowel organische als gesponsorde zoekwoorden, met als doel om meer kliks en verkopen te genereren. Dit zal niet alleen helpen bij het verbeteren van de positie in categorieën en zoekwoordresultaten, maar ook bij het verhogen van de algehele verkoopprestaties.

Om dit professioneel en effectief aan te pakken, is het cruciaal om gebruik te maken van gespecialiseerde zoekwoordtools die gericht zijn op bol.com. We zullen kijken naar hulpmiddelen zoals bol zoektrends, Keyword Discovery van Bollify en de Termwijzer van MarktMentor. Deze tools kunnen ons helpen bij het identificeren van de meest relevante en effectieve zoekwoorden voor onze producten.

Volg ons in het volgende deel van deze serie, waar we deze strategieën zullen onthullen en je zullen begeleiden in het gebruik van deze tools om je vindbaarheid en verkooppotentieel op bol.com te maximaliseren.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis