Bol.com

Het bol algoritme uitgelegd - zoektrends, zoekwoordposities en het verbeteren van vindbaarheid (2/4)

Welkom terug bij onze serie over het optimaliseren van productlijsten op bol.com. Het vorige artikel bood een diepgaande uitleg van het bol-algoritme, waarmee een solide basis is gelegd voor het effectief inrichten van product listings.In dit artikel zullen wij aan de hand van een voorbeeldproduct laten zien hoe wij de kennis over het bol-algorimte kunnen inzetten om onze vindbaarheid kunnen verbeteren via het optimaliseren van de producttitel.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
bol-algoritme

Het leidend voorbeeldproduct - De ultrasone verjager

In onze reis om de kunst van productoptimalisatie op bol.com te beheersen, richten we ons op een specifiek product: een ultrasone verjager. Dit is een apparaat dat ontworpen is om ongewenste dieren en insecten af te weren met ultrasone geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn doorgaans onhoorbaar voor mensen maar kunnen storend zijn voor bepaalde dieren. Ons doel is het optimaliseren van de vindbaarheid en aantrekkelijkheid van dit product op bol.com, met een specifieke focus op het verbeteren van de producttitel.

De ultrasone verjager die we in dit voorbeeld gebruiken, heeft de volgende kenmerken:

 • Geschikt voor: Buiten
 • Geluidsfrequentie: 15 kHz - 50 kHz
 • Voedingstype: Accu / Zonne-energie
 • Type Verjager: Ultrasoon Geluid
 • Waterdicht: Ja
 • Bereik: 15 meter
 • Kleur: Groen
 • Merk: Merkloos

Nu de productspecificaties duidelijk zijn, is het belangrijk om de geluidsfrequentie van de ultrasone verjager te begrijpen, aangezien deze een sleutelrol speelt in de effectiviteit en de marketing van het product. De frequentiebereiken van 15 kHz tot 50 kHz zijn zorgvuldig gekozen om verschillende soorten dieren en insecten te verjagen:

 • 20 kHz - 30 kHz: Effectief tegen kleinere knaagdieren zoals muizen en ratten.
 • 30 kHz - 50 kHz: Geschikt voor het afweren van grotere dieren, zoals katten, honden en bepaalde vogelsoorten.
 • 50 kHz en hoger: Ingezet tegen een breder scala aan dieren en insecten, maar met variërende effectiviteit.

Deze informatie is essentieel, niet alleen voor het begrijpen van het product, maar ook voor het positioneren ervan in de markt. Het helpt ons om de ultrasone verjager effectief te positioneren voor potentiële klanten met specifieke behoeften.

De huidige productlisting op bol.com voor dit product is te zien in de onderstaande afbeelding.

Een ultrasone verjager met een slechte titel

Ons doel is om een breed scala aan consumenten aan te trekken, waaronder die op zoek zijn naar een algemene dierenverjager voor buiten en specifiek naar een ultrasone verjager die op zonne-energie werkt. Daarom zullen we ons in dit artikel concentreren op het ontwikkelen van een geoptimaliseerde titel die de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van het product op bol.com aanzienlijk zal verbeteren.

Evaluatie van de huidige titel

Om de titel te verbeteren, moeten wij eerst evalueren hoe goed de huidige titel in elkaar zit. Dit moeten wij in perspectief plaatsen met het bol-algoritme, uitgelegd in het vorige artikel. Ter herhaling een aantal van de belangrijke punten:

 1. Populariteit en Zoekwoordrelevantie: De basisvindbaarheid van producten wordt bepaald door categorieposities, die weer worden beïnvloed door klik- en aankoopgedrag. Voor zoekopdrachten speelt zoekwoordrelevantie ook een rol, waarbij de zoekterm wordt vergeleken met productspecificaties en de titel van het product.
 2. De 'of'-conditie bij zoekwoorden: Bij gedeeltelijke overeenkomsten tussen zoekwoorden en productspecificaties, krijgen producten die overeenkomen met deze specificaties voorrang. Als een zoekwoord niet direct met een specificatie overeenkomt, gebruikt het algoritme een 'of'-conditie om naar losse termen in de zoekopdracht te kijken.
 3. Verschil tussen '-' en '|' als scheidingstekens: Het bol-algoritme behandelt deze scheidingstekens verschillend. Het '|' teken wordt gezien als een echt scheidingsteken, wat betekent dat termen gescheiden worden behandeld, terwijl '-' niet meeneemt als een strict scheidingsteken.

De huidige titel van het product is "Verjager Ultrasoon | Waterdicht | Afweermiddel | Extra groot bereik | Outdoor". Hierop kunnen wij de volgende aanmerkingen maken:

 1. Titelopbouw: De titel gebruikt losse zoekwoorden gescheiden door '|', wat betekent dat het product niet gevonden zal worden op gecombineerde zoektermen zoals "Ultrasone kattenverjager". De titel mist ook een logische structuur.
 2. Gebruik van Zoekwoorden: De huidige titel presenteert het product specifiek als een 'Verjager Ultrasoon', wat de bredere toepasbaarheid van het product, gezien zijn frequentiebereik, beperkt.
 3. Keuze van specificaties: Er lijkt bewust gekozen te zijn om een aantal specificaties uit te lichten, zoals het waterdichte aspect en het extra grote bereik. De vraag is of het verstandig is om deze specificaties zo aan de titel toe te voegen.

Ons doel is om een titel te ontwikkelen die:

 1. Meer relevante zoekwoorden bevat voor een breder bereik;
 2. Zoekwoorden in een volgorde plaatst die de vindbaarheid voor een brede combinatie van zoektermen optimaliseert;
 3. Eenvoudig te begrijpen is voor consumenten, wat de kans op klikken verhoogt.

Het belang van een sterke basis voordat je begint met optimaliseren van de titel

Voordat we dieper ingaan op de optimalisatie van de producttitel, is het belangrijk om te benadrukken dat deze inspanningen het meest effectief zijn wanneer de basis van je productlisting solide is. Lees hier meer over in dit artikel. Een aantal belangrijk aspecten om mee te nemen:

 • Hoogwaardige afbeeldingen: Afbeeldingen die het product duidelijk en vanuit verschillende hoeken tonen, zijn essentieel voor het aantrekken van de aandacht van potentiële kopers en het genereren van kliks.
 • Complete productbeschrijving: Een goed gestructureerde en informatieve beschrijving die de belangrijkste kenmerken van het product benadrukt en antwoorden biedt op veelvoorkomende vragen van consumenten.

Hoewel deze elementen niet direct de vindbaarheid via zoekwoorden beïnvloeden op bol.com, spelen ze een belangrijke rol in het succes van een product. Goede afbeeldingen en beschrijvingen dragen bij aan hogere klik- en conversieratio's, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere positionering in categorieposities omdat deze sterk afhangen van het aantal klikken en verkopen. Dit heeft indirect invloed op de vindbaarheid binnen zoekwoordposities, aanezien de zoekwoordposities ook bepaald worden aan de hand van de categorieposities. Daarom is het verstandig om deze strategie in de praktijk pas uit te voeren wanneer je een gedegen basis listing hebt.

Het gebruiken van hulpmiddelen voor titeloptimalisatie

De optimalisatie van onze producttitel op bol.com vereist nauwkeurige en diepgaande inzichten in zoekwoordgebruik. Om dit effectief te doen, is het essentieel om een tool te kiezen die niet alleen voldoet aan onze basisbehoeften, maar ons ook strategische voordelen biedt. Hier zijn de belangrijkste criteria voor onze toolselectie:

 1. Identificeren van relevante zoekwoorden: De kern van onze titeloptimalisatie is het vinden van de juiste zoekwoorden. We hebben een tool nodig die ons gedetailleerd inzicht geeft in de zoekwoorden die relevant zijn voor ons product, en die ons helpt te begrijpen welke termen consumenten gebruiken om vergelijkbare producten op bol.com te vinden. Dit inzicht is cruciaal voor het opstellen van een titel die niet alleen aantrekkelijk is, maar ook overeenkomt met de zoekopdrachten van de doelgroep.
 2. Analyseren van concurrentie en zoekwoordcompetitiviteit: Het is niet voldoende om alleen te weten welke zoekwoorden populair zijn; we moeten ook begrijpen hoe competitief deze zoekwoorden zijn. Een ideale tool zou inzicht moeten bieden in hoeveel andere producten dezelfde zoekwoorden gebruiken, en wat de kansen zijn om op te vallen in een drukke markt. Dit stelt ons in staat om strategisch te beslissen welke zoekwoorden we moeten targeten voor maximale zichtbaarheid.
 3. Inzicht in gerelateerde zoekwoorden en hun relaties: De relatie tussen verschillende zoekwoorden is een complex maar belangrijk aspect van zoekwoordoptimalisatie. We zoeken naar een tool die ons niet alleen gerelateerde zoekwoorden toont, maar ook inzicht geeft in de aard van deze relaties. Dit omvat het onderscheid tussen short-tail en long-tail zoekwoorden, en hoe contextueel gerelateerde termen kunnen bijdragen aan een breder bereik en betere targeting van onze producttitel. Short-tail zoekwoorden zijn brede, algemene termen die een hoog zoekvolume aantrekken maar vaak zeer competitief zijn. Long-tail zoekwoorden zijn specifiekere termen die minder verkeer trekken, maar vaak leiden tot hogere conversieratio's door hun specifieke aard. Contextueel gerelateerde termen helpen bij het bereiken van gebruikers die zoeken met verschillende, maar gerelateerde termen, en kunnen de algemene vindbaarheid verbeteren.

Met deze criteria duidelijk voor ogen, zullen we een drietal beschikbare tools onderzoeken om te bepalen welke het beste voldoet aan onze behoeften voor een effectieve titeloptimalisatie op bol.com.

Analyse van bol zoektrends

Een van de eerste hulpmiddelen die we overwegen voor onze titeloptimalisatie is bol zoektrends. Deze tool is direct beschikbaar in het verkopersaccount op bol.com en biedt waardevolle inzichten in het zoekgedrag van consumenten. Hier zijn enkele kernpunten van deze tool:

 • Zoekvolume inzichten: bol zoektrends stelt ons in staat om het zoekvolume van specifieke zoekwoorden te zien. Zoekvolume is een indicatie van hoe vaak consumenten een bepaalde term invoeren in de zoekbalk, wat ons helpt om de populariteit van bepaalde zoektermen te begrijpen.
 • Gerelateerde zoekwoorden: Een nuttige functie van bol zoektrends is het tonen van gerelateerde zoekwoorden. Wanneer we een basiszoekwoord invoeren, biedt de tool een lijst met gerelateerde termen die consumenten ook gebruiken. Dit helpt ons om een breder scala aan relevante zoekwoorden te identificeren die we kunnen overwegen voor onze producttitel.
Bol zoektrends in actie

Ondanks deze voordelen, zijn er enkele beperkingen van bol zoektrends die het minder ideaal maken voor onze diepgaande titelanalyse:

 • Gebrek aan concurrentieanalyse: bol zoektrends toont wel de vraagzijde (zoekvolume), maar geeft geen inzicht in de aanbodzijde. Dit betekent dat we geen informatie hebben over hoeveel producten worden gevonden met deze zoekwoorden of hoe competitief deze zoekwoorden zijn.
 • Beperkt inzicht in zoekwoordrelaties: Hoewel de tool gerelateerde zoekwoorden toont, geeft het geen uitleg over het type relatie tussen deze zoekwoorden, zoals of ze short-tail, long-tail of contextueel gerelateerd zijn.
 • Ontbreken van reverse search functionaliteit: bol zoektrends biedt geen mogelijkheid om te zien op welke zoekwoorden specifieke producten worden gevonden, een functie die nuttig zou zijn om snel concurrentie-analyse uit te voeren

Analyse van Keyword Discovery van Bollify

Een andere belangrijke tool die we overwegen voor onze titeloptimalisatie is de Keyword Discovery van Bollify. Deze tool, ontwikkeld door een derde partij, is ontworpen om diepgaandere inzichten te bieden dan bol zoektrends. Hier zijn de belangrijkste kenmerken en mogelijkheden:

 1. Uitgebreide lijst van gerelateerde zoekwoorden: Keyword Discovery biedt een uitgebreider overzicht van gerelateerde zoekwoorden vergeleken met bol zoektrends. Dit is cruciaal voor het vinden van een breed scala aan relevante termen die kunnen worden gebruikt om onze producttitel te verrijken.
 2. Mogelijkheid om meerdere zoekwoorden tegelijkertijd te analyseren: De tool stelt ons in staat om tot 10 zoekwoorden in één zoekopdracht te gebruiken, wat helpt bij het uitvoeren van een uitgebreide analyse in minder tijd.
 3. Inzicht in aantal listings per zoekwoord: Keyword Discovery toont het aantal producten dat wordt gevonden voor elk zoekwoord, wat enig inzicht geeft in de competitiviteit.
 4. Aanvullende zoekwoordinformatie: De tool biedt extra informatie zoals de gemiddelde prijs, reviewscore, en het aantal gesponsorde producten op de eerste pagina. Dit soort gegevens kan waardevol zijn bij het maken van strategische beslissingen over zoekwoordgebruik.
 5. Sorteerfuncties voor zoekwoorden: Deze functionaliteit maakt het gemakkelijker om de verzamelde gegevens te organiseren en prioriteiten te stellen in onze zoekwoordstrategie.
Keyword Discovery van Bollify

Hoewel Keyword Discovery aanzienlijke voordelen biedt, zijn er enkele belangrijke zaken die voor onze use case ontbreken:

 • Gedeeltelijk inzicht in zoekwoordcompetitiviteit: Hoewel het aantal listings per zoekwoord nuttig is, biedt het geen volledig beeld van de relevantie van concurrenten. Dit kan ons beperken in het effectief beoordelen van de uitdagingen om een toppositie in zoekresultaten te bereiken.
 • Geen reverse search functionaliteit: Net als bol zoektrends, biedt Keyword Discovery geen mogelijkheid om te zien op welke zoekwoorden specifieke producten worden gevonden.
 • Beperkt inzicht in zoekwoordrelaties: Hoewel de tool aangeeft via welk zoekwoord een gerelateerd zoekwoord wordt gevonden, biedt het geen duidelijke informatie over de aard van deze relaties (short-tail, long-tail, contextueel).

Analyse van de Termwijzer van MarktMentor

De Termwijzer van Marktmentor is een gespecialiseerde tool voor zoekwoordoptimalisatie op bol.com, die verschillende functies biedt om gebruikers te helpen bij het optimaliseren van hun producttitels. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de Termwijzer:

 1. Zoekwoordanalyse: Deze tool biedt een gedetailleerd overzicht van zoekwoorden die relevant zijn voor een bepaald product of categorie. Het helpt gebruikers bij het identificeren van zowel populaire als niche zoekwoorden die kunnen worden gebruikt om de zichtbaarheid van een product te vergroten.
 2. Inzicht in zoekwoordrelaties: De Termwijzer geeft inzicht in hoe verschillende zoekwoorden met elkaar verbonden zijn. Dit omvat informatie over short-tail (algemene) en long-tail (specifieke) zoekwoorden, evenals contextueel gerelateerde termen. Deze functie is nuttig voor het creëren van een evenwichtige zoekwoordstrategie die zowel brede als gerichte benaderingen omvat.
 3. Verkopen om gevonden te worden: Een bijzondere eigenschap van de Termwijzer is dat het inzicht geeft in de benodigde verkoopaantallen om hoog te ranken voor bepaalde zoekwoorden. Dit soort informatie kan strategisch worden gebruikt om te bepalen op welke zoekwoorden men zich moet concentreren.
 4. Productgebaseerde zoekwoordanalyse: Een andere nuttige functie is de mogelijkheid om zoekwoorden te analyseren op basis van specifieke producten. Dit stelt verkopers in staat om te zien op welke zoekwoorden hun producten en die van concurrenten worden gevonden, wat waardevolle inzichten biedt voor concurrentieanalyse.
De Termwijzer van MarktMentor met gerelateerde zoekwoorden

Bij het gebruik van de Termwijzer zijn er enkele overwegingen:

 • Data-actualisatie: De Termwijzer van Marktmentor gebruikt een unieke methode om zoekwoordgegevens te analyseren, waarbij algoritmes worden ingezet die zowel actuele als historische data combineren om relaties tussen zoekwoorden te bepalen. Deze benadering biedt een uitgebreid inzicht in de prestaties en connecties van zoekwoorden over een bepaalde periode, wat essentieel is voor het ontwikkelen van duurzame zoekwoordstrategieën. Hoewel deze methode niet de marktveranderingen in real-time weerspiegelt, stelt het gebruikers in staat om een diepgaand en strategisch begrip van zoekwoordtrends en marktdynamiek te verkrijgen, wat bijzonder waardevol is voor lange-termijn planning en optimalisatie van producttitels op bol.com.
 • Gericht op relevante zoekwoorden: De tool richt zich op het tonen van zoekwoorden die relevant zijn binnen een bepaalde periode. Dit zorgt voor een gefocuste zoekwoordlijst, maar kan soms betekenen dat minder bekende of nieuwe zoekwoorden niet direct zichtbaar zijn.

De Termwijzer van Marktmentor is een krachtig hulpmiddel dat uitgebreide mogelijkheden biedt voor de optimalisatie van producttitels op bol.com, vooral voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in een diepgaande en strategische benadering van zoekwoordoptimalisatie.

Welk hulpmiddel te gebruiken

Na het evalueren van verschillende tools voor zoekwoordoptimalisatie, hebben we besloten om de Termwijzer van Marktmentor te gebruiken voor ons project. Deze keuze is gebaseerd op enkele cruciale functionaliteiten die de Termwijzer biedt, welke ons een sterke startpositie geven voor onze analyse:

 1. Inzicht in concurrenten: Een van de meest waardevolle aspecten van de Termwijzer is de mogelijkheid om te zien op welke zoekwoorden concurrenten gevonden worden. Dit biedt ons direct inzicht in de zoekwoordstrategieën van concurrenten en helpt ons te bepalen op welke termen we ons moeten richten om ons product effectief te positioneren.
 2. Onderzoek van zoekwoordrelaties: De Termwijzer stelt ons in staat om de relaties tussen verschillende zoekwoorden te onderzoeken. Dit omvat het identificeren van short-tail en long-tail zoekwoorden en het begrijpen van hoe deze termen met elkaar samenhangen. Dit inzicht is essentieel voor het bouwen van een veelzijdige en effectieve zoekwoordstrategie.
 3. Concurrentieanalyse en haalbaarheid: en andere belangrijke functie van de Termwijzer is de informatie over het aantal concurrenten per zoekwoord en de moeilijkheidsgraad om organisch gevonden te worden. Deze gegevens helpen ons te beoordelen hoe competitief een zoekwoord is en hoe haalbaar het is om een hoge ranking te bereiken met onze producttitel.

Verzamelen van bol zoektrendinformatie

Voordat we de specifieke zoekwoorden kunnen analyseren, is het belangrijk om eerst de concurrenten te identificeren die vergelijkbaar zijn met ons product. Dit doen we door de Product Database van MarktMentor te gebruiken. Met deze tool kunnen we effectief producten vinden die overeenkomen met onze eigenschappen en die goed presteren op bol.com. Dit stelt ons in staat om een lijst van relevante concurrenten samen te stellen, die als basis zal dienen voor onze verdere zoekwoordanalyse

De onderstaande afbeelding toont een voorbeeld van hoe we deze informatie kunnen verzamelen uit de Product Database

Product Database van MarktMentor

Nadat we een lijst van relevante concurrenten hebben samengesteld, zullen we hun zoekwoordstrategieën onderzoeken. Dit houdt in dat we kijken naar de zoekwoorden waarop deze concurrenten gevonden worden. Het doel in deze fase is om een breed scala aan potentiële zoekwoorden te verzamelen. Deze verzameling van zoekwoorden zal ons helpen om inzicht te krijgen in welke termen effectief kunnen zijn voor onze eigen producttitel.

Zoekwoordanalyse op basis van de strategieën van concurrenten

Om de relevante zoekwoorden te identificeren waarop de producten van goed verkopende concurrenten gevonden worden gebruiken we de Termwijzer van Marktmentor, waarin we de EAN-codes van de geselecteerde concurrenten invoeren. Dit geeft ons een overzicht van de zoekwoorden waarop deze concurrenten scoren, zoals geïllustreerd in de onderstaande afbeelding:

De zoekwoorden waar goed verkopende producten op gevonden worden

De ingevoerde concurrenten worden gevonden op 101 verschillende zoekwoorden, variërend van algemene termen zoals "Black Friday" tot meer productspecifieke termen zoals "muizenverjager", "marterverjager" en "kattenverjager". Belangrijk is de kolom 'Dominante categorie', die aangeeft in hoeverre elk zoekwoord relevant is voor onze productcategorie.

De volgende stap is om de zoekwoorden een voor een te analyseren, waarbij wij onderscheid kunnen maken tussen twee type zoekwoorden:

 1. Permanente zoekwoorden: Dit zijn zoekwoorden die permanent relevant zijn voor onze listing. Voorbeelden zijn "muizenverjager", "marterverjager" en "kattenverjager", die direct verband houden met onze productcategorie.
 2. Tijdelijke zoekwoorden: Deze zoekwoorden, zoals "Vaderdagscadeau" of "Black Friday", zijn niet direct gerelateerd aan ons producttype maar kunnen de algemene vindbaarheid verbeteren. Deze zoekwoorden kunnen seizoensgebonden of evenementsgebonden zijn en kunnen variëren qua relevantie afhankelijk van de periode van het jaar.

Om onze focus te beperken tot de meest relevante zoekwoorden, stellen we een minimum zoekvolume in, bijvoorbeeld 50 zoekopdrachten per maand. Zo filteren we zoekwoorden die niet aan deze criteria voldoen uit onze lijst, zoals weergegeven in de volgende tabel:

ZoekwoordGem. maandelijks zoekvolumeAantal listingsAantal gevonden concurrentenSales om te ranken
kattenverjager229012547
muizenverjager2190263227
marterverjager1100182515
mollenverjager138618110
kattenschrik4016937
marterverjager auto3745617
ratten verjager274184227
ultrasone kattenverjager2419948
ultrasone verjagers223569527
steenmarter verjager auto2212518
ongedierte verjager met ultrasone208168427
kattenverjager op zonneenergie1974137
steenmarter verjager1623217
katten verjager15312557
ongedierte verjager118264417
kattenschrik voor buiten1016037
marterverjager op batterijen622430
marterverjager buiten59137519

Met deze gefilterde lijst van relevante zoekwoorden, gaan we nu onderzoeken of wij meer verwante zoekwoorden kunnen vinden die nog niet gebruikt worden door andere verkopers en proberen wij de relaties tussen deze zoekwoorden te verfijnen, zodat wij onze strategie hierop kunnen verfijnen.

Onderzoeken van zoekwoordrelaties

De Termwijzer stelt ons in staat om deze relaties te onderzoeken door specifieke zoekwoorden in te voeren en te bekijken welke andere termen daaraan gerelateerd zijn. Als voorbeeld, wanneer we "kattenverjager" invoeren in de Termwijzer, krijgen we het volgende overzicht:

De zoekwoordrelaties van de kattenverjager

Hieruit vinden we dat er 71 zoekwoorden gerelateerd zijn aan "kattenverjager". Belangrijk is de kolom 'Type Relatie', die ons laat zien hoe elk zoekwoord verbonden is met "kattenverjager". Bijvoorbeeld, "mollenverjager" wordt gezien als een contextueel gerelateerd zoekwoord, terwijl "marterverjager" een meer direct verwant zoekwoord is. Deze informatie geeft ons inzicht in hoe we deze zoekwoorden kunnen integreren in onze titel - als aanvullende termen of als alternatieven voor "kattenverjager" om de titel beknopt te houden.

Een ander interessant zoekwoord is "ultrasone kattenverjager", dat wordt gecategoriseerd als een specificatie. Dit toont aan dat we "ultrasoon" kunnen toevoegen aan onze titel om de specificiteit en relevantie te verhogen. Door systematisch door de Termwijzer te navigeren en relevante zoekwoorden te verzamelen, kunnen we onze lijst van zoekwoordkandidaten uitbreiden. Dit proces stelt ons in staat om zoekwoorden te vinden die mogelijk nog niet door concurrenten worden gebruikt, maar wel relevant zijn voor onze titel. Een deel van de resultaten van deze uitgebreide analyse is te zien in de volgende tabel

BasistermRelatietermType relatieAantal listingsGem. maandelijks zoekvolumeSales om te ranken
kattenverjagermarterverjagerverwant182110015
kattenverjagerkattenschrikspecificatie694017
kattenverjagerultrasone kattenverjagerspecificatie992418
kattenverjagerkattenverjager op zonneenergiespecificatie411977
kattenverjagerduivenverjagerverwant1761663
kattenverjagervogelverjagerverwant2011602
kattenverjagerongedierte verjagercontext26411817
kattenverjagerkattenschrik voor buitenspecificatie601017
marterverjagerkattenverjagerverwant12522907
marterverjagermuizenverjagerverwant263219027
marterverjagerratten verjagerverwant23627427
marterverjagermarterverjager outdoorspecificatie4620919
marterverjagerultrasone muizenverjagerverwant19513427
muizenverjagermollenverjagercontext1386184
muizenverjagerultrasone verjagersgeneralisatie56922327
muizenverjagersteenmarter verjager autoverwant252218
muizenverjagersteenmarter verjagerspecificatie311627

Nu we een uitgebreide lijst van relevante zoekwoorden hebben, is het tijd om deze zoekwoorden verder te analyseren en te vergelijken. Dit zal ons helpen bepalen welke zoekwoorden het meest geschikt zijn voor opname in onze producttitel.

Ontleden en evalueren van de zoekwoordkandidaten

Bij het analyseren van onze verzamelde zoekwoorden, een mix van enkelvoudige en meervoudige termen, delen we ze in in zelfstandige hoofdwoorden en specificatiewoorden. Zelfstandige hoofdwoorden zoals "kattenverjager", "muizenverjager" en "marterverjager" vormen de basis van onze titel. Specificatiewoorden zoals "ultrasone", "buiten" en "op zonne-energie" voegen extra context toe. Uit alle zoekwoorden komen vier basistermen naar voren die uitblinken in zoekvolume en relevantie: "kattenverjager", "muizenverjager", "marterverjager" en "kattenschrik".

 1. Kattenverjager: Dit zoekwoord steekt boven de rest uit met het hoogste directe zoekvolume, wat duidt op een sterke vraag en interesse vanuit de consumenten. Het brede zoekvolume van "Kattenverjager" toont ook aan dat er veel potentieel is om op verschillende zoekwoordcombinaties gevonden te worden, wat het een strategische keuze maakt voor onze titel. Bovendien, met een relatief lage drempel om organisch op de eerste pagina te ranken, biedt dit zoekwoord een kans om snel zichtbaarheid te vergroten.
 2. Muizenverjager: Hoewel dit zoekwoord een vergelijkbaar direct zoekvolume heeft als "Kattenverjager", onthult onze analyse een hogere mate van concurrentie. Dit betekent dat hoewel het aantrekkelijk is qua volume, het meer inspanning vereist om een hoge organische ranking te behalen. We moeten ook overwegen dat niet alle geanalyseerde concurrenten op dit zoekwoord scoren, wat kan wijzen op een meer gesegmenteerde markt.
 3. Marterverjager: Dit zoekwoord heeft een lager zoekvolume dan de eerste twee, maar het heeft een vergelijkbare concurrentie-intensiteit als "Kattenverjager". Dit maakt het een interessante optie om onze titel te diversifiëren en om een bredere reeks consumenten aan te spreken die op zoek zijn naar specifieke oplossingen tegen marters.
 4. Kattenschrik: Ondanks zijn lagere zoekvolume, biedt "Kattenschrik" een kans om een niche binnen de markt aan te spreken. De lagere concurrentie geeft ons een strategisch voordeel, waardoor het makkelijker wordt om een hoge ranking te behalen voor dit specifieke zoekwoord.

Na het evalueren van deze basistermen, richten we ons op de meest voorkomende combinaties waarin deze termen verschijnen. Dit leidt ons tot de keuze van "ultrasone", "zonne energie" en "buiten" als onze specificatiewoorden. Deze woorden verrijken onze producttitel met zinvolle en relevante informatie:

 1. Ultrasone: Uit de data blijkt dat dit een relevante gezochte specificatie is voor meerdere basistermen, zoals de kattenverjager en marterverjager. Deze term verklaart daarnaast een groot gedeelte van het verschil tussen het exacte en brede zoekvolume voor deze zoekwoorden. Doordat ons product ook een ultrasone verjager is, vormt het tot slot een goede omschrijving van ons product.
 2. Zonne Energie: Wordt veel gebruikt in combinatie met de basistermen kattenverjager en muizenverjager. Specifieert voor ons product verder het accu-type.
 3. Buiten: Wordt vaak op gezocht in combinatie met kattenschrik. Daarnaast is ons product geschikt voor buiten.

Het inzetten van overige zoekwoorden Na het zorgvuldig selecteren van onze basistermen en specificatiewoorden voor de producttitel, richten we nu onze aandacht op het strategisch inzetten van de overige verzamelde zoekwoorden. Tijdens ons uitgebreide zoekwoordenonderzoek hebben we een aantal termen geïdentificeerd die momenteel niet direct in onze producttitel worden gebruikt, maar die toch van grote waarde kunnen zijn. Deze termen, zoals "mollenverjager", "duivenverjager" en "ongedierte verjager met ultrasone", bieden ons aanvullende mogelijkheden om ons bereik op bol.com te vergroten.

Deze zoekwoorden zijn uitermate geschikt voor inzet in gesponsorde productcampagnes. Gesponsorde producten zijn een krachtige tool op bol.com, waarmee we onze producten kunnen promoten door te betalen voor verhoogde zichtbaarheid. Door deze termen te reserveren voor betaalde advertenties, creëren we kansen om gevonden te worden op relevante zoektermen die niet direct in onze producttitel of productspecificaties zijn opgenomen.

Het gebruik van deze zoekwoorden in gesponsorde campagnes stelt ons in staat om op een doelgerichte en effectieve manier een breder publiek te bereiken. Dit is vooral handig voor zoekwoorden die een hoge mate van concurrentie kennen of die seizoensgebonden trends volgen. Zo kunnen we bijvoorbeeld "duivenverjager" inzetten tijdens perioden waarin er een piek in de vraag naar dergelijke producten is. Door deze flexibele aanpak kunnen we onze zichtbaarheid en verkoopkansen op bol.com maximaliseren zonder onze producttitel te overladen met een overmatig aantal zoekwoorden.

Het creëren van een effectieve producttitel

Om de gekozen zoekwoorden effectief in onze titel te verwerken, streven we naar een vloeiende verbinding tussen deze termen. Daarbij richten we ons op het gevonden worden op combinaties van elk basisterm met de specificatiewoorden. We gebruiken het "-" teken om dit te bereiken. Op basis van de analyse van de zoekwoord data bleek dat de woorden "Kattenverjager", " Marterverjager", "Muizenverjager", "Kattenschrik", "Ultrasoon", "Zonne energie" en "Buiten" de relevante zoekwoorden zijn waarop wij een groot bereik kunnen realiseren. Een sterke titel die wij uit deze zoekwoorden kunnen maken is: “Ultrasone Kattenverjager - Diervriendelijke Muizenverjager - Marterverjager - Kattenschrik voor Buiten - op Zonne Energie”. De motivatie van titelkeuze is als volgt:

 1. Opbouw basiswoorden: De basistermen zijn gerangschikt zodat de meest gezochte termen het eerst zichtbaar zijn. Dit leidt tot de volgorde: Kattenverjager, Muizenverjager, Marterverjager en Kattenschrik.
 2. Plaatsing van specificatiewoorden: De specificatiewoorden zijn geplaatst voor optimale leesbaarheid en om indirecte combinaties te dekken. Bijvoorbeeld, het woord "ultrasoon" zorgt ervoor dat we gevonden worden op combinaties zoals "Ultrasone Kattenverjager", maar ook "Ultrasone Muizenverjager" en "Ultrasone Marterverjager". "Voor Buiten" en "op Zonne Energie" zijn aan het einde geplaatst om ze toepasbaar te maken op alle basistermen.
 3. Extra woord(en): We hebben "Diervriendelijke" als extra zoekwoord toegevoegd om het diervriendelijke karakter van het product te benadrukken, ondanks dat dit zoekwoord niet direct uit onze analyse kwam.

Met deze nieuwe titel zouden we geïndexeerd moeten worden op een breed scala aan zoekwoordcombinaties, zoals:

 • (Ultrasone) Kattenverjager (voor buiten) (op zonne energie)
 • (Ultrasone) Muizenverjager (voor buiten) (op zonne energie)
 • (Ultrasone) Marterverjager (voor buiten) (op zonne energie)
 • (Ultrasone) Kattenschrik (voor buiten) (op zonne energie)

Deze titel is ontworpen om maximale zichtbaarheid te bieden op diverse zoekwoordcombinaties, terwijl het tegelijkertijd een duidelijk beeld schetst van het producttype. Dit zou moeten leiden tot een verhoogde organische vindbaarheid vergeleken met de oorspronkelijke titel.

De oude en nieuwe titels met elkaar vergeleken

Op basis van onze kennis over het bol-algoritme en de data die wij via de Termwijzer hebben kunnen verzamelen hebben wij de oude titel Verjager Ultrasoon | Waterdicht | Afweermiddel | Extra groot bereik | Outdoor kunnen veranderen naar “Ultrasone Kattenverjager - Diervriendelijke Muizenverjager - Marterverjager - Kattenschrik voor Buiten - op Zonne Energie”. Laten wij deze twee titels eens nader onderzoeken:

 1. Verschillend gebruik van basiswoorden: In de oorsponkelijke titel is er slechts een basisterm gebruikt, namelijk Verjager. Echter door de combinatie van ultrasone, is dit een term die overeenkomt met de productcategorie van het product. Dit betekent dat het product automatisch gevonden wordt wanneer dit zoekwoord wordt ingetypt. Daarnaast blijkt uit de zoekwoorddata dat er relatief weinig op dit zoekwoord gezocht wordt, waardoor het efficiënter is om andere zoekwoorden te gebruiken. In de nieuwe title hebben wij daarom gekozen voor vier verschillende type woorden die verjager omschrijven, namelijk verjagers voor verschillende soorten dieren. Gegeven het feit dat ons product een breed bereik aan verschillende geluidsfrequenties aankan, waarmee verschillende soorten dieren verjaagd kunnen worden zorgt deze keuze ervoor dat consumenten met verschillende type dierverjagers ons product kunnen vinden.
 2. Verschillende keuze in de specificatiewoorden: In de oorspronkelijke titel is er voor gekozen om de specificaties waterdicht, extra groot bereik en outdoor uit te lichten. Hoewel dit specificaties zijn van het product, blijkt uit de zoekwoordanalyse dat consumenten niet direct naar deze onderdelen op zoek zijn. Daarnaast wordt een aantal van deze specifciaties al gedekt door het feit dat deze als productspecificaties zijn ingevuld bij het product, wat betekent dat het product automatisch gevonden wordt bij deze specificaties. Daarom hebben wij ervoor gekozen om specificaties toe te voegen waarvan uit de zoekwoorddata blijkt dat consumenten er ook actief op zoeken, zoals buiten (in plaats van outdoor) en de werking op zonne energie. Bovendien heeft de term Ultrasoon in onze titel een iets andere rol, doordat wij deze (in)direct koppelen aan alle basistermen.
 3. Ander gebruik van de scheidingstekens: Doordat in de oorspronkelijke titel | als scheidingsteken gebruikt is, zou het product met deze titel niet gevonden worden op combinaties van de zoekwoorden die niet tussen ieder scheidingsteken staan. Doordat de nieuwe titel gebruik maakt van - als scheidingsteken, is dat hier wel het geval.

Verbeteren van vindbaarheid buiten de titel

Om onze vindbaarheid verder te vergroten, is het essentieel om naast de titel ook andere elementen zoals de productbeschrijving en afbeeldingen te optimaliseren. Deze optimalisatie draagt bij aan hogere verkopen, wat weer leidt tot een betere positie in zowel categorie- als zoekwoordranglijsten. Meer hierover lees je in dit artikel.

Gezien onze huidige organische vindbaarheid mogelijk niet voldoende is om onmiddellijk verkopen te genereren, zullen we ook gebruikmaken van gesponsorde producten. Dit omvat het adverteren op zowel zoekwoorden in de titel als de overige verzamelde zoekwoorden. Dit aspect zullen we in het volgende artikel verder uitdiepen.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis