Bol.com

Het bol algoritme uitgelegd - zoektrends, zoekwoordposities en het verbeteren van vindbaarheid (3/4)

Welkom terug in onze serie over succesvol verkopen op bol.com. Na ons diepgaande onderzoek naar het optimaliseren van producttitels, richten we ons nu op het effectieve gebruik van Sponsored Products. In dit artikel passen we de inzichten en data toe die we hebben verzameld in ons vorige artikel over de ultrasone verjager, om een succesvolle advertentiecampagne op te zetten.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
bol-algoritme

Een terugblik op de ultrasone verjager

In ons vorige artikel hebben we ons gericht op het optimaliseren van de producttitel van de ultrasone verjager, ons voorbeeldproduct in deze serie. Deze optimalisatie was een belangrijke stap in het verbeteren van de vindbaarheid en aantrekkelijkheid van het product op bol.com. Laten we kort terugblikken op wat we hebben bereikt en hoe dit de basis vormt voor onze volgende stap: het inzetten van Sponsored Products.

Hoe wij de producttitel geoptimaliseerd hebben

Door het slim toepassen van inzichten in het zoekwoordalgoritme van bol.com, hebben we een titel samengesteld die onze vindbaarheid voor diverse zoekopdrachten maximaliseert. Het resultaat was de titel: "Ultrasone Kattenverjager - Diervriendelijke Muizenverjager - Marterverjager - Kattenschrik voor Buiten - op Zonne Energie". Deze titel werd strategisch ontworpen om maximale zichtbaarheid te bieden op diverse zoekwoordcombinaties, terwijl het tegelijkertijd een duidelijk beeld schetst van het producttype.

Onze aanpak voor de titel van de ultrasone verjager was gebaseerd op een uitgebreide analyse van relevante zoekwoorden en het begrijpen van het bol.com zoekwoordalgoritme. De relevante zoekwoorden hadden wij verzameld met behulp van de Termwijzer. Ons onderzoek omvatte de volgende stappen:

 1. Identificatie van kernzoekwoorden: Door de Termwijzer in te zetten, konden we een lijst van kernzoekwoorden samenstellen die direct relevant zijn voor onze ultrasone verjager. Deze zoekwoorden vormden de basis van onze geoptimaliseerde producttitel en waren belangrijk om onze vindbaarheid op bol.com te verbeteren.
 2. Analyse van zoekwoordrelaties: De tool bood inzicht in hoe deze zoekwoorden met elkaar verbonden zijn, waaronder informatie over short-tail en long-tail zoekwoorden. Dit hielp ons om een gebalanceerde titel te creëren die zowel breed als specifiek zoekverkeer aantrekt.
 3. Concurrentieanalyse: Naast het vinden van relevante zoekwoorden, gaf de Termwijzer ons waardevolle informatie over het concurrentielandschap voor elk zoekwoord. Dit hielp ons bij het bepalen van de marktpotentie en de waarschijnlijkheid van succes voor onze geselecteerde zoekwoorden.Het doel was om met een

Op basis van de relevante zoekwoorden die wij met de Termwijzer verzameld hadden was het doel om met een zo klein mogelijk aantal karakters een zo compleet mogelijke titel te maken die de zichtbaarheid op meerdere combinaties van zoekopdrachten mogelijk maakte.

 1. Strategische keuze van basiswoorden: De gekozen basistermen, zoals "Kattenverjager" en "Muizenverjager", werden gerangschikt om maximale impact te hebben.
 2. Slimme plaatsing van specificatiewoorden: Woorden als "Ultrasoon" en "op Zonne Energie" werden toegevoegd om de titel verder te verrijken en te zorgen dat ons product gevonden wordt op diverse relevante zoektermcombinaties.
 3. Gebruik van scheidingstekens: Door het gebruik van "-" in plaats van "|", zorgden we ervoor dat ons product op meer combinaties van zoekwoorden gevonden zou worden.

Toepassing van aanvullende zoekwoorden

Belangrijk was dat we tijdens onze zoekwoordanalyse ook een lijst met aanvullende zoekwoorden verzamelden die weliswaar niet in onze producttitel zijn opgenomen, maar wel een hoge relevantie hebben voor Sponsored Products. Ter herinnering hier nogmaals een gedeelte van de lijst van relevante zoekwoorden die wij verzameld hadden:

ZoekwoordAantal listingsMaandelijks zoekvolumeSales om te ranken
kattenverjager12522907
muizenverjager263219027
marterverjager182110015
mollenverjager61813810
kattenschrik694017
marterverjager auto563747
ratten verjager18427427
ultrasone kattenverjager992418
ultrasone verjagers56922327
steenmarter verjager auto252218
ongedierte verjager met ultrasone16820827
kattenverjager op zonneenergie411977
steenmarter verjager321627
katten verjager1251537
ongedierte verjager26411817
kattenschrik voor buiten601017
marterverjager op batterijen24620
marterverjager buiten1375919
duivenverjager1761663
vogelverjager2011602
ultrasone muizenverjager19513427
marterverjager outdoor4620919
steenmarter verjager311627

Deze zoekwoorden, hoewel ze misschien niet allemaal direct bijdragen aan de organische vindbaarheid van het product, zijn uiterst waardevol voor onze betaalde advertentiestrategie. Ze stellen ons in staat om ons bereik uit te breiden naar een breder publiek en de zichtbaarheid van onze ultrasone verjager op meerdere fronten te vergroten.

Hoe en waarom wij Sponsored Products willen gebruiken

Sponored Products kan de zichtbaarheid en verkoop van onze ultrasone verjager aanzienlijk verbeteren. Voor een grondig begrip van Sponsored Products verwijzen we naar ons uitgebreide artikel, maar hier zullen we enkele basisaspecten herhalen die belangrijk zijn voor onze ultrasone verjager.

Hoe kunnen wij Sponsored Products inzetten om vindbaarheid te verbeteren

Om onze ultrasone verjager effectief te promoten via Sponsored Products, is het belangrijk om te begrijpen op welke verschillende manieren we de zichtbaarheid van ons product kunnen vergroten. Bol biedt hiervoor drie hoofdmanieren aan:

 1. Zoekwoordgerichte plaatsing: Dit is een van de meest directe en effectieve manieren om de zichtbaarheid te vergroten. Onze advertenties worden getoond wanneer klanten specifieke, door ons gekozen zoekwoorden gebruiken. Bijvoorbeeld, als een klant zoekt naar "ultrasone verjager" of gerelateerde termen, kan onze advertentie prominent in de zoekresultaten verschijnen. Deze aanpak zorgt ervoor dat ons product zichtbaar is voor klanten die al actief op zoek zijn naar vergelijkbare producten.
 2. Categoriegerichte plaatsing: Deze optie stelt ons in staat om zichtbaar te zijn op specifieke categoriepagina's binnen bol.com. Als ons product bijvoorbeeld onder de categorie "ongediertebestrijding" valt, kan onze advertentie worden getoond aan klanten die door deze categorie bladeren. Deze methode is nuttig om een breder publiek te bereiken dat misschien nog niet precies weet wat het zoekt, maar wel interesse heeft in de productcategorie.
 3. Productgerichte plaatsing: Hierbij worden onze advertenties weergegeven op de productpagina's van soortgelijke artikelen. Dit betekent dat wanneer klanten een product bekijken dat vergelijkbaar is met onze ultrasone verjager, ze onze advertentie kunnen zien onder het gedeelte 'Bekijk ook eens'. Deze strategie is effectief om klanten aan te trekken die productopties vergelijken en dicht bij een aankoopbeslissing staan.

Door een combinatie van deze drie plaatsingsmethoden te gebruiken, kunnen we onze advertentie-inspanningen maximaliseren en de ultrasone verjager zichtbaar maken voor een divers en relevant publiek op bol.com. Elk van deze methoden heeft zijn eigen unieke voordelen en kan bijdragen aan verschillende aspecten van onze verkoop- en marketingstrategie. In onze campagne zullen we deze methoden afstemmen op onze specifieke doelen en de kenmerken van onze doelgroep.

Redenen om Sponsored Products te gebruiken

In het algemeen kun je sponsored products voor vier verschillende redenen inzetten. Hiervan zijn er drie voor ons van toepassing:

 1. Verhogen van zichtbaarheid: Vooral voor nieuwe producten zoals onze ultrasone verjager, die nog niet prominent aanwezig zijn in organische zoekresultaten, kan Sponsored Products snel zichtbaarheid vergroten. Dit is cruciaal om ons product onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers.
 2. Boosten van verkopen: Door de ultrasone verjager prominent te presenteren in zoekresultaten en categoriepagina's, kunnen we de kans op klikken en verkopen aanzienlijk verhogen.
 3. Opbouwen van organische ranking: Een indirect, maar zeer waardevol, voordeel van Sponsored Products is het versterken van de organische ranking. Door het genereren van verkopen via advertenties, kunnen we het algoritme van bol.com ' trainen' om ons product hoger te plaatsen in organische zoekresultaten. Dit is een langetermijnstrategie die de afhankelijkheid van betaalde advertenties op termijn kan verminderen.

Betalingswijze voor Sponsored Products

De kostenstructuur voor Sponsored Products op platforms zoals bol.com werkt op basis van Cost-Per-Click (CPC), wat betekent dat we alleen betalen wanneer een klant daadwerkelijk op onze advertentie klikt. Dit systeem is efficiënt omdat we kosten maken in verhouding tot de potentiële klantinteractie, in tegenstelling tot traditionele advertentiemodellen waar we betalen voor weergaven of impressies.

Bij de CPC-model wordt de uiteindelijke kostprijs voor een klik bepaald door het op een na hoogste bod plus één cent. Dit staat bekend als het 'second-price auction' model. Stel dat wij het hoogste bod hebben geplaatst voor een bepaald zoekwoord en de nummer twee heeft een lager bod geplaatst, dan betalen we slechts een cent meer dan wat de nummer twee heeft geboden, niet ons maximale bod. Dit zorgt ervoor dat we nooit meer betalen dan nodig is om de top positie te behouden.

ACoS: Begrip van advertentiekosten ten opzichte van de verkoop

Bij het gebruik van Sponsored Products is het belangrijk om de Advertising Cost of Sale (ACoS) te begrijpen en te weten wat voor invloed dit heeft op de winstgevendheid van onze producten. De ACoS geeft aan hoeveel van elke verkoop euro we uitgeven aan advertenties. Als we bijvoorbeeld €35 uitgeven aan advertenties voor elke €100 aan verkopen, is onze ACoS 35%.

Om te bepalen wat een goede ACoS is, moeten wij weten wat de winstmarge van ons product is. Voor de ultrasone verjager hebben wij een winstmarge van ongeveer 35%, wat betekent dat wij winst overhouden zolang als de ACoS lager is dan 35%. Echter, omdat een van onze doelen is om organische vindbaarheid via Sponsored Products op te bouwen, zijn wij in de beginfase van onze campagne bereid om een hogere ACoS te accepteren, zelfs als dit betekent dat we tijdelijk de winstmarges overschrijden. Dit verlies wordt gezien als een investering in de marktpenetratie en opbouw van organische ranking. Naarmate onze campagne vordert en de organische ranking verbetert, streven we naar het verlagen van de ACoS om binnen onze winstmarges te blijven.

Biedstrategieën binnen Sponsored Products

Onze aanpak voor bieden binnen Sponsored Products zal in twee fasen verlopen:

 1. Opstartfase - Automatisch bieden: Aanvankelijk zullen we automatisch bieden gebruiken op de zoekwoorden die we hebben verzameld. Dit stelt ons in staat om waardevolle inzichten te verkrijgen over de kostenstructuur en de effectiviteit van verschillende zoekwoorden zonder voortdurende handmatige aanpassingen.
 2. Optimalisatiefase - Handmatig bieden: Na het verzamelen van gegevens en inzichten uit de automatische biedfase, schakelen we over naar handmatig bieden. Dit zal ons meer controle geven over de zoekwoorden waarop we ons willen concentreren, gebaseerd op hun prestaties en relevantie voor onze ultrasone verjager.

Wij zullen de automatische campagne een maand laten draaien om zo voldoende data te verzamelen. Daarnaast kunnen wij in deze maand een goede organische positie opbouwen.

Voorbereiding voor effectief gebruik van Sponsored Products

Voordat we dieper ingaan op het gebruik van Sponsored Products voor onze ultrasone verjager, is het belangrijk om te zorgen dat onze productlisting geoptimaliseerd is. Een goed voorbereide listing vormt de basis voor een succesvolle advertentiecampagne op bol. Laten we kort de belangrijkste elementen van een effectieve listing herhalen:

De belangrijkste elementen van een geoptimaliseerde listing

 1. Complete en accurate productspecificaties: Zorg ervoor dat alle details van het product, van afmetingen tot functies, nauwkeurig zijn beschreven. Dit helpt niet alleen bij het informeren van de klant maar verbetert ook de relevantie van je product voor specifieke zoekopdrachten.
 2. Hoogwaardige productafbeeldingen: Heldere en professionele afbeeldingen zijn cruciaal. Ze geven de klant een duidelijk beeld van wat ze kunnen verwachten en verhogen de kans op conversie. Hierbij helpt de hoofdafbeelding voor hogere Click-Through Rates (CTR) en de overige afbeeldingen voor een hogere conversie.
 3. Overzichtelijke en informatieve productbeschrijving: Een goed gestructureerde beschrijving die relevante zoekwoorden bevat, kan helpen bij zowel de organische vindbaarheid als de relevantie binnen Sponsored Products. Het integreren van de zoekwoorden die we hebben verzameld voor Sponsored Products kan hierbij bijzonder nuttig zijn.

Bijvoorbeeld, als we termen zoals "diervriendelijk" of "zonne-energie" hebben geïdentificeerd als waardevolle zoekwoorden voor onze campagnes, kunnen we deze naadloos opnemen in onze beschrijving. Dit verbetert niet alleen de relevantie voor de zoektermen maar kan ook bijdragen aan een lagere Cost Per Click (CPC) in onze Sponsored Products-campagnes.

Belang van listingoptimalisatie voor Sponsored Products

Het zorgvuldig afstellen van onze listing is meer dan alleen een kwestie van presentatie; het speelt een cruciale rol in het algoritme van Sponsored Products. Een geoptimaliseerde listing kan de relevantie van ons product verhogen voor de zoektermen waarop we bieden, wat leidt tot betere advertentieprestaties en potentieel lagere advertentiekosten.

Voor gedetailleerdere informatie over het optimaliseren van productlistings op bol.com, verwijzen we naar ons artikel over dit onderwerp

Gebruik van verzamelde zoekwoorden in onze listing

Zoals eerder besproken, hebben we een aantal waardevolle zoekwoorden verzameld met de Termwijzer, die niet alleen relevant zijn voor onze producttitel, maar ook onschatbaar voor Sponsored Products. Deze zoekwoorden, waarvan een deel in de bijgevoegde tabel te vinden zijn, zullen we op een slimme manier in onze productbeschrijvingen verwerken. Dit zal niet alleen de aantrekkelijkheid van onze listing verhogen, maar ook de aansluiting bij de zoekopdrachten van potentiële klanten verbeteren.

ZoekwoordAantal listingsMaandelijks zoekvolumeSales om te ranken
kattenverjager12522907
muizenverjager263219027
marterverjager182110015
mollenverjager61813810
kattenschrik694017
marterverjager auto563747
ratten verjager18427427
ultrasone kattenverjager992418
ultrasone verjagers56922327
steenmarter verjager auto252218
ongedierte verjager met ultrasone16820827
kattenverjager op zonneenergie411977
steenmarter verjager321627
katten verjager1251537
ongedierte verjager26411817
kattenschrik voor buiten601017
marterverjager op batterijen24620
marterverjager buiten1375919
duivenverjager1761663
vogelverjager2011602
ultrasone muizenverjager19513427
marterverjager outdoor4620919
steenmarter verjager311627

Met deze voorbereidingen zijn we goed uitgerust om onze Sponsored Products-campagnes met vertrouwen te starten, wetende dat onze listing niet alleen optimaal gepresenteerd is, maar ook nauw aansluit bij de behoeften en zoekgedrag van onze doelgroep.

Het opzetten van de Sponsored Products campagne

Bij het lanceren van onze ultrasone verjager op bol.com via Sponsored Products, is het belangrijk om de campagne op de juiste manier in te stellen. Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe we de keuzes die wij maken tijdens dit proces om de impact en inzichten maximaal te benutten.

Het instellen van de sponsored products campagne in Mabaya

Het kiezen van de campagneduur

We hebben de campagne voor onze ultrasone verjager vastgesteld op een periode van vier weken, startend op 23 oktober en eindigend op 20 november. Deze periode is zorgvuldig gekozen om meerdere redenen. Ten eerste, de organische positie wordt bepaald op basis van een gewogen gemiddelde over meerdere weken, waarbij de prestaties tot vier weken terug nog een invloed hebben op de vindbaarheid. Om deze reden is een tijdspanne van minimaal vier weken nodig om een solide organische positie op te bouwen. Meer uitleg over de werking van het bol-algoritme kun je lezen in dit artikel

Gedurende deze tijd zal het algoritme van bol.com, vooral omdat we kiezen voor een automatische biedstrategie, de kans krijgen om ons product te optimaliseren binnen de advertentieruimte. Dit proces vereist een leerperiode, waarin het algoritme de effectiviteit van verschillende zoekwoorden, categorie-pagina's en productpagina's meet en aanpast. Het is een periode waarin we belangrijke inzichten verwachten te verzamelen die ons zullen helpen bij het verfijnen van toekomstige campagnes.

Door onze campagne af te ronden net voor de hoogtijdagen van de online verkoop - de week van Black Friday - zetten we onszelf in een voordelige positie. We verwachten dat de verkoopvolumes aanzienlijk zullen stijgen vanaf Black Friday, doorlopend tot en met de feestdagen. Het is daarom belangrijk om deze periode te beginnen vanuit een sterke organische positie.

Met deze zorgvuldig geplande campagneperiode zorgen we ervoor dat onze ultrasone verjager zowel op korte als lange termijn de beste kans heeft om succes te behalen op bol.com.

Het opstellen van het advertentiebudget

De tweede keuze die wij moeten maken is het bepalen van het (dagelijkse) advertentiebudget. Voor een effectieve promotie van onze ultrasone verjager hebben we besloten een aanzienlijk budget toe te wijzen dat ons de ruimte geeft om onze aanwezigheid op bol.com gedurende de hele dag te handhaven.

We hebben een dagelijks budget van €100 ingesteld. Dit bedrag is zorgvuldig gekozen om een onderbreking in onze advertentieactiviteiten te voorkomen. Het voorkomt dat onze campagne vroegtijdig stopt als het budget op is, wat vooral tijdens piekuren van de dag van belangrijk is.

Ons totale budget voor de campagneduur van vier weken bedraagt €2800. Dit totaal weerspiegelt ons commitment aan het succesvol lanceren en continueren van de campagne gedurende de gehele periode, waarbij we onszelf genoeg ruimte geven om aanpassingen te maken indien nodig.

Door ons te committeren aan een consistent dagbudget, zorgen we ervoor dat onze advertenties actief zijn wanneer klanten het meest waarschijnlijk online winkelen, ongeacht het tijdstip. We hebben gekozen voor een relatief hoog budget om ons de flexibiliteit te geven om te concurreren op de meest relevante zoekwoorden en onze advertenties in de topresultaten te houden.

Hoewel het Mabaya-dashboard geen biedingen per uur ondersteunt, staat ons royale dagbudget ons toe om ons niet bezig te hoeven houden met frequent budgetbeheer en ons meer te concentreren op de optimalisatie van de campagne zelf.

Door deze aanpak verzekeren we ons van een sterke aanwezigheid op bol.com, met de mogelijkheid om onze campagne te schalen en te optimaliseren naarmate we meer gegevens verzamelen. Ons dagelijkse budget is de sleutel tot het maximaliseren van de impact van onze advertenties en het veiligstellen van de groei van onze ultrasone verjager op de markt.

Het bepalen van de biedstrategie

Voor onze campagne met Sponsored Products kiezen we bewust voor een automatische biedstrategie. Deze benadering stelt ons in staat om ons te concentreren op het grote geheel, terwijl bol.com's geavanceerde algoritmen zorgen voor de optimalisatie van onze biedingen.

Motiviatie voor automatisch bieden De beslissing om niet handmatig elke bieding bij te houden is tweeledig. Ten eerste stelt het ons in staat om waardevolle resources te besparen die anders zouden opgaan aan het constant monitoren en aanpassen van de campagne. Ten tweede, zonder directe toegang tot bol.com's API, zouden we niet in staat zijn om de fijnmazige controle uit te oefenen die handmatig bieden vereist.

Met de automatische biedstrategie kunnen we zonder al te veel complexiteit gegevens verzamelen over de prestaties van verschillende zoekwoorden en plaatsingen. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde voor het informeren van toekomstige campagnes, waarbij we mogelijk wel overgaan op handmatig bieden of het gebruik van API-integratie om onze aanpak verder te verfijnen.

Het instellen van de doel-ACoS Een belangrijk aspect van automatisch bieden is het instellen van een doel-ACoS. We hebben gekozen voor een doel-ACoS van 35%, wat nauw aansluit bij onze winstmarge. Hoewel dit betekent dat we aanvankelijk bereid zijn om break-even te draaien, is dit een strategische keuze die onze inzet weerspiegelt om de ultrasone verjager effectief te lanceren en een solide organische positie op te bouwen.

We zijn ons ervan bewust dat de werkelijke ACoS in het begin hoger kan zijn dan onze doelstelling, vooral terwijl het algoritme zich stabiliseert en optimaliseert. Door te kiezen voor een doel-ACoS gelijk aan onze winstmarge, geven we onszelf de ruimte om wat verlies te accepteren als investering in toekomstige groei.

Het is ook belangrijk om te erkennen dat ACoS kan variëren tussen verschillende zoekwoorden. Dit natuurlijke verschil in prestaties wordt verwacht en zal ons helpen te identificeren welke zoekwoorden het meest effectief zijn voor ons product.

De manieren van adverteren

Bij het opzetten van onze Sponsored Products-campagne voor de ultrasone verjager, kiezen we voor een brede aanpak door te adverteren op alle beschikbare platforms - desktop, tablet, mobiel en de bol.com-app - en in beide markten, Nederland en België. Deze strategie stelt ons in staat om een divers publiek te bereiken en waardevolle inzichten te verzamelen over de prestaties van onze advertenties op verschillende apparaten en in verschillende marktsegmenten. Door alle plaatsingstypes te activeren, maximaliseren we de zichtbaarheid en vergroten we onze kansen om waardevolle data te verzamelen die ons zullen helpen onze toekomstige advertentiestrategieën te verfijnen.

Met de verzamelde data van deze campagne zouden we in staat moeten zijn om meer gerichte, apparaat-specifieke campagnes te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat we onze strategieën aanpassen aan de unieke gebruikerservaring en navigatiegedrag op mobiele apparaten versus desktops.

Het selectieproces van relevante zoekwoorden

Voor onze Sponsored Products-campagne met de ultrasone verjager hanteren we een doordachte aanpak bij het selecteren van zoekwoorden. We kiezen voor een combinatie van automatische zoekwoordselectie door bol.com en handmatige filtering. Deze methode stelt ons in staat om het beste van beide werelden te benutten: de efficiëntie van automatische selectie en de nauwkeurigheid van handmatige aanpassingen.

De automatische zoekwoordselectie van bol.com is een krachtig hulpmiddel dat ons helpt bij het identificeren van relevante zoekwoorden gebaseerd op onze productgegevens en vergelijkbare producten. Echter, deze methode is niet feilloos en kan soms zoekwoorden opleveren die niet volledig aansluiten bij onze campagnedoelen. We zien bijvoorbeeld dat het algoritme soms EAN-codes of te generieke merknamen voorstelt, die weliswaar relevant zijn, maar niet specifiek genoeg voor onze ultrasone verjager. Deze niet-geoptimaliseerde zoekwoorden kunnen leiden tot onnodige kosten zonder een significante toename in verkopen.

Zoekwoordselectie in Mabaya

Daarom combineren we de automatische selectie met een handmatige controle, waarbij we de automatisch geselecteerde zoekwoorden vergelijken met onze eigen lijst van relevante termen. Deze lijst is zorgvuldig samengesteld op basis van onze eerdere analyses en inzichten verkregen met behulp van de Termwijzer. Door deze twee lijsten te vergelijken, filteren we de meest effectieve zoekwoorden eruit die onze advertenties zullen stimuleren. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze campagne zich richt op zoekwoorden die niet alleen relevant zijn, maar ook de grootste kans bieden op conversie en verkoop.

Deze gecombineerde aanpak zorgt ervoor dat onze campagne doelgericht, kosteneffectief en afgestemd is op de specifieke kenmerken en behoeften van onze ultrasone verjager. Met deze strategie zijn we goed gepositioneerd om de zichtbaarheid en verkopen van ons product op bol.com te maximaliseren.

De resultaten van de campagne

Onze campagne voor de ultrasone verjager heeft gedetailleerde data opgeleverd die ons inzicht geeft in de effectiviteit van onze aanpak. Hieronder bespreken we de algemene prestaties van de campagne en analyseren we de resultaten per paginatype.

Algemene Prestaties

De campagne genereerde een totaal van 2.951 klikken, wat resulteerde in 220 verkopen. Dit komt neer op een conversieratio van 7,45%, een sterke prestatie die hoger ligt dan het categoriegemiddelde van ongeveer 5%. De totale omzet die uit deze verkopen voortvloeide bedroeg €7.469, met campagnekosten van €2.685,83. Dit leidt tot een ACoS van 35,96%, wat iets hoger is dan onze beoogde winstmarge.

Hoewel de ACoS boven onze winstmarge lag en dus aangeeft dat we een netto verlies hebben geleden gedurende de campagneperiode, was dit een bewuste keuze gekoppeld aan onze strategie voor productlancering. Met een dagelijks uitgavenpatroon van gemiddeld €95,92, was ons doel om de verkoop te stimuleren en het product snel zichtbaar te maken voor consumenten. Onze lagere verkoopprijs, bedoeld om kopers in de lanceringsfase te verleiden, was concurrerend geprijsd in vergelijking met onze voornaamste concurrenten en heeft bijgedragen aan het behalen van een hogere conversieratio.

De lagere prijsstrategie en de acceptatie van een hogere ACoS moeten worden gezien als een investering in de toekomstige positie van het product op de markt. Deze tactiek is bedoeld om ons product op de radar van klanten te krijgen en de organische ranking te verbeteren door middel van verhoogde verkoopvolumes en klantrecensies. Naarmate we verder bouwen op deze initiële zichtbaarheid en klantvertrouwen, is het plan om de prijs geleidelijk aan te passen naar ons standaardtarief, wat naar verwachting zal leiden tot een ACoS die wel binnen onze winstmarges valt. Als gevolg van de verkopen heeft ons product er 4 reviews bijgekregen, waardoor de gemiddelde score is gestegen van 4 naar een 4.7.

Categoriepagina's

Binnen de categoriepagina's zagen we een totaal van 46 verkopen vanuit 585 klikken, wat resulteert in een conversieratio van 7,86%. Dit is een relatief sterk resultaat, aangezien het boven het campagnegemiddelde ligt van 7,45%. De totale kosten voor de categoriepagina's bedroegen €406,90, terwij de omzet €1.561,70 was. De ACoS voor deze pagina's was 26,05%, wat aanzienlijk lager is dan onze winstmarge van 35%, wat deze sectie een bijzonder rendabele focus maakt voor onze campagne.

In de onderstaande tabel vinden we de resulaten van de categorieën die ons verkopen hebben opgeleverd.

ZoekwoordTypeKlikkenConv-percentage (%)CPCACOS (%)KlikkostenOmzet (€)
marterverjagerCategory653.08€0.9691.90€62.40€67.90
insecten & ongedierteCategory1187.63€0.6320.68€74.34€305.55
grond, bemesting & bestrijdingCategory417.32€0.6927.78€28.29€101.85
ultrasone verjagersCategory3618.86€0.6722.26€241.87€1086.40

Het verschil in de prestaties tussen de categorieën is duidelijk en wijst erop dat wij in de toekomst onze campagne anders kunnen inrichten. De categorie 'Marterverjagers' toont aan dat, hoewel het relevant kan lijken, het niet de meest winstgevende categorie is voor ons product. Een ACoS van boven de 90% wijst op een inefficiënte besteding van ons advertentiebudget, voornamelijk veroorzaakt door een laag aantal verkopen in verhouding tot het hoge aantal klikken. De lage conversieratio suggereert dat consumenten die op onze advertenties klikken binnen deze categorie, niet altijd vinden wat ze zoeken. Dit leidt tot de conclusie dat verdere investeringen in gesponsorde productplaatsingen binnen 'Marterverjagers' niet raadzaam zijn.

Daarentegen laten de categorieën die deel uitmaken van hetzelfde kruimelpad - 'Insecten & Ongedierte', 'Grond, Bemesting & Bestrijding' en 'Ultrasone Verjagers' - veelbelovende resultaten zien. Met een ACoS die goed onder onze winstmarge ligt en aantrekkelijke CPC-waarden tussen 63 en 70 cent, tonen deze categorieën aan dat ze goed aansluiten bij de behoeften van de klanten. Vooral 'Ultrasone Verjagers' valt op met een conversieratio van 8,86%, wat wijst op een sterke interesse en aankoopintentie bij de klanten die via deze pagina's op ons product klikken.

Deze bevindingen ondersteunen een strategische verschuiving van onze advertentie-inspanningen weg van 'Marterverjagers' naar de meer rendabele categorieën. Door ons te concentreren op de categorieën waar we een lagere CPC kunnen handhaven en waar klanten een hogere neiging hebben om te converteren, kunnen we de effectiviteit van onze Sponsored Products-campagne verhogen.

Productpagina's

De productpagina's hebben een totaal van 69 verkopen gegenereerd uit 887 klikken, wat ons een conversieratio van 7,78% geeft. Dit ligt in lijn met de algemene campagneprestaties en bevestigt de relevantie van onze producten op deze specifieke pagina's. Met een totale kost van €856,83 en een gegenereerde omzet van €2342,55, hebben we een ACoS van 36,58% bereikt. Hoewel dit iets boven onze winstmarge ligt, toont het de potentie van gerichte plaatsing op productpagina's.

In de onderstaande tabel zien wij de prestaties op basis van de verschillende productpagina's, geconditioneerd op een categorie.

ZoekwoordTypeKlikkenConv-percentage (%)CPCACOS (%)KlikkostenOmzet (€)
marterverjagerProduct628.06€1.0538.35€65.10€169.75
insecten & OngedierteProduct2137.98€1.0137.27€215.13€577.15
grond, bemesting & bestrijdingProduct1866.45€0.9744.29€180.42€407.40
Ultrasone verjagersProduct4268.22€0.9333.34€396.18€1188.25

De gedetailleerde resultaten van onze Sponsored Products-campagne op de productpagina's geven ons waardevolle inzichten in waar we ons advertentiebudget het meest effectief kunnen inzetten. Door de prestaties per productcategorie te analyseren, kunnen we gerichtere beslissingen nemen voor toekomstige campagnes.

Bijzondere aandacht verdient de categorie 'Marterverjager' op de productpagina's, waar de ACoS onder onze winstmarge ligt, in tegenstelling tot de resultaten op categoriepagina's. Dit suggereert een verschil in de manier waarop consumenten omgaan met onze producten op deze specifieke pagina's, wat zich uit in een hogere conversieratio. Desondanks blijft het klikvolume voor deze categorie relatief laag, wat een diepgaandere analyse vereist in de toekomst.

Voor de overige categorieën die dezelfde navigatiestructuur delen - zoals 'Insecten & Ongedierte', 'Grond, Bemesting & Bestrijding' en 'Ultrasone Verjagers' - zien we dat de ACoS van twee categorieën onder onze winstmarge blijft, terwijl één categorie daar net boven zit. Opvallend is de categorie 'Ultrasone Verjagers', die niet alleen de meeste kliks en de hoogste conversie behaalt, maar ook voor meer dan de helft van de totale omzet op de productpagina's zorgt. Deze gegevens bevestigen de nauwe afstemming van ons product op de klantvraag binnen deze categorie.

Deze inzichten benadrukken de waarde van gerichte sponsoring binnen specifieke categorieën voor toekomstige campagnes. Hoewel er enige terughoudendheid is om definitieve conclusies te trekken voor de categorie 'Marterverjager' vanwege het lagere aantal klikken, lijkt het erop dat de resterende categorieën vruchtbare grond bieden voor onze advertentie-inspanningen. Een belangrijke overweging is echter de categorie 'Grond, Bemesting & Bestrijding', die we mogelijk moeten herzien of zelfs moeten uitsluiten als de ACoS niet verbetert.

Zoekwoordpagina's

De zoekwoorden hebben voor onze campagne de meest significante resultaten opgeleverd. Zo zijn van de 220 verkopen, er 205 gerelateerd aan het adverteren via zoekwoorden (47.7% van het totaal). Deze 205 verkopen zijn afkomstig uit 1479 klikken, wat ons een gemiddeld conversieratio geeft van 7.1%. Dit is iets lager dan het gemiddelde en bovendien het laagste van de drie verschillende plaatsingtypes. Verder hebben de verkopen ons in totaal een omzet van €3564,75 opgeleverd, wat gegeven de totale klikkosten van €1422,10 betekent dat onze ACoS hier gemiddeld 39,89% was, een stuk hoger dan onze gemiddelde winstmarge. Alles bijelkaar nemend lijkt het erop dat de prestaties van zoekwoorden dus zowel sterke als zwakke punten met zicht meenemen. Des te interessanter is het daarom om op zoekwoordniveau de prestaties te analyseren.

De prestaties op zoekwoordniveau zien wij in de onderstaande tabel. Hierin is een aantal val de zoekwoorden getoond waarop verkopen zijn gehaald.

ZoekwoordTypeKlikkenConv-percentage (%)CPCACOS (%)KlikkostenOmzet (€)
kattenverjagerSearch3677.360.7831.23286.26916.65
muizenverjagerSearch1947.221.2350.2238.62475.3
marterverjagerSearch2217.240.8534.58187.85543.2
mollenverjagerSearch913.30.5750.9351.87101.85
kattenschrikSearch886.820.6226.7854.56203.7
marterverjager autoSearch128.330.7626.869.1233.95
ratten verjagerSearch464.351.0369.7847.3867.9
ultrasone kattenverjagerSearch1199.241.2138.56143.99373.45
ultrasone verjagersSearch358.571.2342.2743.05101.85
steenmarter verjager autoSearch333.030.8178.7326.7333.95
marterverjager outdoorSearch326.251.6376.8252.1667.9
ongedierte verjager met ultrasoneSearch319.681.1133.7834.41101.85
kattenverjager op zonneenergieSearch3112.91.3230.1340.92135.8
duivenverjagerSearch296.90.6728.6219.4367.9
steenmarter verjagerSearch2541.0980.2727.2533.95
vogelverjagerSearch244.170.9466.4522.5633.95
ultrasone muizenverjagerSearch535.661.5681.1882.68101.85
ongedierte verjagerSearch2051.0159.520.233.95
kattenschrik voor buitenSearch1811.110.9725.7117.4667.9
mollenverjager op zonne energieSearch10201.5622.9715.667.9

Een zorgvuldige blik op de prestaties van de verschillende zoekwoorden onthult significante verschillen. Sommige zoekwoorden hebben voldoende data gegenereerd om betrouwbare conclusies te trekken, terwijl andere zoekwoorden, zoals ' mollenverjager op zonne energie', 'kattenschrik voor buiten' en 'ongedierte verjager', meer klikken nodig hebben om een duidelijk beeld te vormen van hun effectiviteit voor onze campagne.

Bij de zoekwoorden met substantiële klikdata valt op dat de Advertising Cost of Sale (ACoS) aanzienlijk verschilt. ' Kattenverjager' bijvoorbeeld, met een ACoS van 31.23%, presteert beter dan onze winstmarge, en heeft ook een aanzienlijke omzet opgeleverd. Dit maakt 'kattenverjager' een sterk kandidaat voor voortgezette sponsoring, met name als onze organische zichtbaarheid voor dit zoekwoord niet toereikend is. Aan de andere kant, heeft 'muizenverjager' een ACoS van 50.2%, wat het een minder rendabele optie maakt voor verdere sponsoring, ondanks vergelijkbare conversiepercentages met 'kattenverjager'.

Het wordt nog interessanter als we kijken naar zoekwoorden waarvoor ons product niet organisch wordt gevonden. Zoekwoorden zoals 'mollenverjager', 'marterverjager voor auto' en 'duivenverjager' hebben minder klikken verzameld, wat kan wijzen op lagere zoekvolumes. Deze lagere klikvolumes kunnen leiden tot meer variabiliteit in de ACoS-data, waardoor het lastiger is om definitieve conclusies te trekken over deze zoekwoorden. Echter, voor zoekwoorden zoals ' mollenverjager', waar de ACoS boven de 50% uitkomt, lijkt het onwaarschijnlijk dat we deze in toekomstige campagnes zullen opnemen.

Op basis van de huidige data kunnen we voorlopig de volgende richtlijnen vaststellen voor onze toekomstige campagnes:

 1. Voortzetting bij bepaalde zoekwoorden: Zoekwoorden zoals 'kattenverjager', 'marterverjager' en 'kattenschrik' tonen een sterke potentie voor verdere sponsoring. Deze termen hebben een gezonde balans tussen kosten en conversie laten zien, wat wijst op hun effectiviteit. Deze zoekwoorden zijn vooral relevant als onze organische zoekresultaten niet aanzienlijk verbeteren.
 2. Heroverwegen van minder rendabele zoekwoorden: Aan de andere kant lijken zoekwoorden als 'muizenverjager', ' mollenverjager' en 'vogelverjager' minder winstgevend vanwege hun hoge ACoS in vergelijking met hun conversiepercentages. In het bijzonder valt 'muizenverjager' op met een ACoS die de grens van rendabiliteit overschrijdt, wat suggereert dat dit zoekwoord wellicht uitgesloten moet worden van toekomstige campagnes.
 3. Noodzaak voor meer gegevens bij bepaalde zoekwoorden: Voor zoekwoorden zoals 'mollenverjager op zonne-energie' en ' ongedierte verjager' is het noodzakelijk om meer data te verzamelen voordat wij definitieve conclusies kunnen trekken. Hoewel de initiële resultaten niet erg veelbelovend lijken, is een gedetailleerder inzicht in klikken en conversie belangrijk voor een weloverwogen beslissing.
 4. Aandacht voor variatie in zoekwoorden: Een interessante observatie is het verschil in prestaties tussen short-tail en long-tail variaties van sommige zoekwoorden. Bijvoorbeeld, 'mollenverjager' heeft een aanzienlijk hogere ACoS dan ' mollenverjager op zonne-energie'. Dit benadrukt de noodzaak van een zorgvuldige en doordachte benadering bij het analyseren van de beschikbare data, vooral omdat sommige zoekwoorden nog niet voldoende data hebben verzameld. Een richtlijn is dat wij minimaal 50 klikken moeten hebben verzameld van een relevant zoekwoord voordat wij met zekerheid hier iets over kunnen zeggen.

Belangrijkste lessen en volgende stappen

Terwijl we ons avontuur met Sponsored Products voor onze ultrasone verjager op bol.com afsluiten, is het tijd om de belangrijkste lessen samen te vatten en vooruit te kijken naar de volgende stappen. Onze campagne heeft waardevolle inzichten opgeleverd die ons zullen helpen bij het verder verfijnen van onze online verkoopstrategieën.

De belangrijkste inzichten uit de campagne

Onze campagne met Sponsored Products voor de ultrasone verjager op bol.com heeft ons voorzien van specifieke en waardevolle inzichten. Hieronder vat ik de meest relevante conclusies samen die we uit deze ervaring hebben getrokken:

 • Effectiviteit van categorie- en productpagina's: Uit onze analyse blijkt dat sommige categoriepagina's, zoals ' Insecten & Ongedierte' en 'Ultrasone Verjagers', goed presteerden op het gebied van ACoS, terwijl andere, zoals 'Marterverjagers', minder rendabel waren. Bij de productpagina's zagen we dat bepaalde categorieën zoals 'Ultrasone Verjagers' een hoge mate van succes behaalden, wat wijst op een sterke afstemming met de klantvraag. Dit leert ons dat wij de categorieën van het kruimelpad ultrasone verjagers kunnen blijven gebruiken, terwijl de categorie 'marterverjagers' niet meegenomen hoeft te worden.
 • Zoekwoordgerichte resultaten: praktische actiepunten: Onze campagne bevestigde het belang van een doelgerichte zoekwoordstrategie. De sterke prestaties van zoekwoorden als 'kattenverjager' suggereren dat deze termen de moeite waard zijn om te blijven sponsoren. Echter, zoekwoorden met een hoge ACoS, zoals 'muizenverjager', zullen we mogelijk uitsluiten van toekomstige campagnes vanwege hun lagere rendabiliteit. Voor sommige zoekwoorden, zoals 'mollenverjager op zonne-energie', is duidelijk dat we meer gegevens moeten verzamelen voordat we definitieve beslissingen kunnen nemen.
 • Balans tussen ACoS en Winstmarge: Een kritische evaluatie: De campagne heeft ons laten zien dat onze ACoS vaak net boven onze winstmarge lag. Dit was een gevolg van onze lagere prijsstrategie tijdens de productlancering, bedoeld om marktpenetratie te bereiken. Hoewel dit tijdelijke verliezen met zich meebracht, was het een bewuste keuze om de zichtbaarheid en het klantvertrouwen op te bouwen. De komende periode zal essentieel zijn om te bepalen of deze strategie op lange termijn duurzaam en winstgevend is.

Volgende stappen - Invloed op organische vindbaarheid

Nu de campagne is afgerond, is onze volgende stap het evalueren van de impact ervan op de organische vindbaarheid van ons product op bol.com. We zijn benieuwd hoe de verhoogde zichtbaarheid en verkoopvolumes door Sponsored Products de organische ranking van onze ultrasone verjager hebben beïnvloed. Deze evaluatie zal belangrijk zijn om te bepalen hoe we onze strategieën voor zowel betaalde als organische zoekresultaten in de toekomst kunnen verbeteren.

In ons volgende artikel zullen we dieper ingaan op deze evaluatie en de resultaten delen. We hopen dat onze ervaringen en inzichten anderen kunnen helpen bij het navigeren door de complexe wereld van online verkopen op platforms zoals bol.com.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis