Bol.com

Optimaliseren van product listings op bol - Leer listings maken zoals de grootste verkopers

Wil je weten hoe je jouw productlistings op bol.com naar een hoger niveau tilt? In deze gids concentreren we ons op de kernaspecten die jouw verkoop kunnen maken of breken: effectieve afbeeldingen, gedetailleerde productspecificaties en overtuigende productbeschrijvingen. Ontdek essentiële tips en technieken die het verschil maken. Voor optimalisatie van de titel, zie ons aparte artikel.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
bol-algoritme

Hoe jouw listing invloed heeft op vindbaarheid en verkoop op bol

In de competitieve marktplaats van bol.com is het niet alleen belangrijk om op te vallen, maar ook om de regels van het spel te begrijpen. Het algoritme van bol.com speelt een fundamentele rol in hoe producten worden gekoppeld aan en gevonden door consumenten. Dit slimme systeem is ontworpen om de meest relevante producten aan klanten te tonen, wat resulteert in een betere winkelervaring voor de klant en hogere verkoopkansen voor de verkoper. In dit artikel hebben wij uitvoerig het bol-algoritme besproken. Hieronder volgen een aantal van de belangrijke punten die wij daar besproken hebben.

Categorieposities en het koopblok

De zichtbaarheid van jouw product in de zoekresultaten van bol.com hangt af van de categoriepositie, die voornamelijk wordt bepaald door de frequentie van kliks en verkopen. Recente acties tellen zwaarder dan oudere, en een plotselinge stijging in verkopen (momentum) kan een product snel doen stijgen in de ranglijst. Belangrijk om te weten is dat factoren zoals prijs, levertijd en verkoperprestaties indirect bijdragen aan de aantrekkelijkheid van je product, maar niet direct de categoriepositie beïnvloeden.

Conversies: De stille kracht

Hoewel conversies geen directe impact hebben op de categorie- of koopblokpositie binnen bol.com, zijn ze cruciaal voor de promotie van producten op externe kanalen zoals Google Shopping. Producten met hoge conversieratio's worden door bol.com gezien als waardevoller voor externe promotie, wat resulteert in een grotere zichtbaarheid op andere platforms.

Invloed van listingelementen

Elk element van je product listing heeft een specifieke rol in hoe je scoort binnen het bol.com-algoritme:

 1. Afbeeldingen: Jouw hoofdafbeelding is essentieel voor het aantrekken van bezoekers naar je productpagina, wat een marginale bijdrage levert aan de algoritmeranking. De overige afbeeldingen zijn bedoeld om de conversieratio te verhogen, wat leidt tot meer verkopen en dus een stijging in de categorieposities en verbeterde vindbaarheid. Bovendien verhogen hogere conversies de kans op opname in gesponsorde producten via Google Shopping.
 2. Productbeschrijving: Net als extra afbeeldingen werkt een goede productbeschrijving conversieverhogend. Dit heeft vergelijkbare effecten op de ranking en de kans op opname in gesponsorde zoekresultaten. Bovendien wordt de beschrijving meegenomen in de bepaling of jij op zoekwoorden de gesponsorde advertentieplek binnen bol krijgt.
 3. Productspecificaties: Deze hebben een directe invloed op jouw vindbaarheid, omdat ze bepalen op welke categorieën en filters je gevonden wordt.
 4. Het belang van reviews : Reviews spelen een cruciale rol in het aantrekken van meer kliks en kunnen ook conversieverhogend werken. Een product met veel positieve reviews heeft een grotere kans om opgemerkt te worden door potentiële kopers en kan een beslissende factor zijn in hun aankoopbeslissing.

Door deze elementen van je listing te optimaliseren, vergroot je niet alleen je kans op verkoop, maar verbeter je ook je positie binnen het bol.com-algoritme, wat leidt tot een betere vindbaarheid en meer verkoopkansen. Laten wij daarom eens kijken hoe wij ieder aspect zo optimaal mogelijk verwerken.

Hoe goede verkopers afbeeldingen gebruiken

Afbeeldingen zijn de stille verkopers op bol.com. Ze vangen de aandacht, wekken interesse en spelen een cruciale rol in de besluitvorming van de klant. Het begrijpen van het belang van elke soort afbeelding en hoe je stapsgewijs kunt verbeteren, is essentieel voor langdurig succes.

Het belang van de hoofdafbeelding

De hoofdafbeelding is je eerste indruk. Het is wat klanten als eerste zien wanneer ze zoeken en kan het verschil betekenen tussen een klik en een voorbijgaan. Topverkopers op bol.com gebruiken afbeeldingen die:

 1. Helder en gedetailleerd: De afbeelding toont het product duidelijk en beeldvullend, met een schone, witte achtergrond.
 2. Professioneel: Zelfs als het niet in een studio is genomen, straalt de afbeelding professionaliteit uit door zijn scherpte en belichting.
 3. Aantrekkelijk: Een afbeelding die het product op zijn best laat zien, nodigt uit tot een nadere blik.

Functies van aanvullende afbeeldingen

Terwijl de hoofdafbeelding de aandacht trekt, vertellen de aanvullende afbeeldingen het verhaal. Ze moeten:

 1. Diverse perspectieven bieden: Laat zien hoe het product eruitziet vanuit verschillende hoeken.
 2. Gebruiksscenario's illustreren: Toon hoe het product wordt gebruikt in de dagelijkse omgeving.
 3. Belangrijke kenmerken benadrukken: Heb je unieke verkooppunten? Toon deze duidelijk.

Daarnaast zijn de volgende aspecten belangrijk om bij de afbeeldingen mee te nemen:

 • Aantal: Streef naar 5 tot 10 afbeeldingen per product. Dit biedt voldoende ruimte om diverse aspecten en gebruiksscenario's te tonen.
 • Sfeerbeelden: Creëer context en laat zien hoe het product in het echt gebruikt kan worden.
 • Detailopnames: Close-ups die kwaliteit en textuur benadrukken.
 • Maataanduidingen: Visualiseer de grootte en afmetingen van het product.
 • Video: Een video dat het product in actie/in een echte setting laat zien werkt in veel gevallen ook conversieverhogend.

Stapsgewijze verbeteringen

Begin met het voldoen aan de basis: heldere, gedetailleerde afbeeldingen vanuit meerdere perspectieven. Je hoeft niet direct te investeren in dure fotografie; begin met wat je hebt en verbeter geleidelijk. Photoshop en andere beeldbewerkingstools kunnen hierbij een grote hulp zijn. Naarmate je verder groeit, kun je investeren in meer professionele fotografie.

Blijf je afbeeldingen analyseren en verbeteren. Kijk welke afbeeldingen het beste presteren en pas je strategie dienovereenkomstig aan. Door goede afbeeldingen te gebruiken kun je je conversies verhogen, wat een indirecte bijdrage heeft om te stijgen in de rangslijten op bol, wat jouw vindbaarheid verbetert.

Vertel het verhaal van jouw product via de productbeschrijving

Een krachtige productbeschrijving op bol.com doet meer dan alleen informeren; het vertelt een verhaal en onderscheidt je product van de concurrentie. De kunst ligt in het balanceren van informatieve inhoud met een aantrekkelijke presentatie. Hier is hoe je een overtuigende en onderscheidende productbeschrijving kunt opstellen:

Structuur van een winnaar

 1. Inleiding: Start met een korte, krachtige inleiding die meteen de aandacht grijpt. Dit deel moet de essentie van je product weergeven in niet meer dan 500 karakters.
 2. Unique Selling Points (USP's): Identificeer en beschrijf tot vijf unieke verkooppunten van je product. Elke USP-sectie kan tot 500 karakters bevatten, waarbij je gedetailleerd ingaat op wat jouw product speciaal maakt.
 3. Inhoud van de verpakking: Duidelijk vermelden wat de klant kan verwachten te ontvangen, inclusief hoofdproducten en accessoires.
 4. Productspecificaties: Gedetailleerde technische informatie zoals merk, afmetingen, kleur, materiaal, gewicht, vorm, en eventuele certificeringen. Deze sectie is niet alleen belangrijk voor de klant, maar ook voor een betere Google-ranking.
 5. Producttips: Voeg handige tips toe om de gebruikerservaring te verbeteren en potentiële retouren en slechte reviews te voorkomen.

Aanvullende Eisen

 • Opsommingen: Zorg voor minimaal vijf opsommingen, elk bestaande uit 100-200 karakters, om de belangrijkste kenmerken en voordelen van het product te benadrukken.
 • Beschrijvingslengte: De totale lengte van de productbeschrijving moet tussen de 2000 en 5000 karakters liggen, om zowel informatief te zijn als SEO-voordeel te bieden.

Concurrentieanalyse en MarktMentor's Listing Bouwer

Door de negatieve punten in de reviews van concurrenten te analyseren, kun je benadrukken hoe jouw product deze specifieke problemen oplost of behoeften beter vervult. Dit helpt bij het onderscheiden van jouw product op de markt.

De MarktMentor Listing Bouwer is een waardevolle tool die je kan helpen bij het creëren van professionele, onderscheidende en SEO-geoptimaliseerde productbeschrijvingen.

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat jouw productbeschrijvingen op bol.com niet alleen informatief en aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan een betere vindbaarheid en hogere conversieratio's.

Hoe reviews vertrouwen uitstralen

Reviews op bol.com bieden een vorm van sociale bewijskracht die de aankoopbeslissing van klanten kan beïnvloeden:

 1. Versterken de geloofwaardigheid: Positieve reviews bouwen vertrouwen op bij potentiële klanten en tonen aan dat jouw product beproefd en gewaardeerd is.
 2. Verhogen conversieratio's: Goede reviews kunnen twijfelende klanten over de streep trekken, wat leidt tot hogere verkoopcijfers.
 3. Bieden waardevolle feedback: Zowel positieve als negatieve reviews geven inzicht in wat klanten waarderen of juist missen in je product.

Bol.com's beleid en richtlijnen voor reviews

Bol.com heeft strikte richtlijnen voor het plaatsen van reviews om de authenticiteit en relevantie te waarborgen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan voor verkopers om reviews te schrijven over eigen producten. Reviews moeten gericht zijn op de klantbeleving en geschreven in duidelijk en correct Nederlands. Daarnaast zijn reviews voor bepaalde productcategorieën, zoals afslanksupplementen en babyvoeding tot 6 maanden, uitgeschakeld vanwege wettelijke beperkingen.

Strategieën voor het verzamelen van reviews

Het verzamelen van organische reviews kan uitdagend zijn, maar met de juiste benadering kun je het aantal en de kwaliteit van je reviews op bol.com verhogen:

 1. Follow-up E-mail: Na de aankoop kun je een e-mail sturen met een factuur en een vriendelijk verzoek om een review achter te laten. Zorg ervoor dat dit binnen de richtlijnen van bol.com blijft.
 2. Extraatjes bieden: Overweeg om een klein cadeautje, zoals een e-book of een bedankkaartje, toe te voegen aan je bestellingen. Dit kan klanten een positief gevoel geven en hen aanmoedigen om een review te schrijven.
 3. QR-codes gebruiken: Voeg een QR-code toe aan je product of verpakking die rechtstreeks naar je productpagina leidt, waardoor het voor klanten gemakkelijker wordt om een review achter te laten.

Hoe je negatieve reviews kunt verwijderen

De reviews op producten binnen bol.com moeten ook daadwerkelijk over het product gaan. Dat betekent dat een consument geen informatie mag plaatsen over de levering van het artikel, of de bezorgservice. Bol ziet deze onderdelen als elementen die horen bij de verkoopprestaties van de verkopers en niet het product, mede omdat meerdere verkopers hetzelfde product op bol kunnen verkopen. Wanneer jij dus een negatieve review van een consument ontvangt waarin ook de bezorging of service wordt behandeld kun jij dit bij bol aangeven. Zij zullen deze review dan voor jou verwijderen. Meer informatie hierover vind je hier

Afronding

Na het doornemen van de cruciale elementen van een effectieve listing op bol.com - van afbeeldingen tot beschrijvingen en het belang van klantreviews - is het duidelijk dat succes in e-commerce draait om aandacht voor detail en een diep begrip van klantbehoeften.

 1. Afbeeldingen: Ze zijn je eerste kans om een sterke indruk te maken. Begin met basis, kwalitatief goede foto's en evolueer naar professionele, diverse beelden die elk aspect van je product belichten.
 2. Productbeschrijving: Een goed opgebouwde beschrijving, met duidelijke USP's en gedetailleerde specificaties, draagt bij aan een hogere conversieratio en betere SEO-resultaten. Gebruik tools zoals MarktMentor Listing Bouwer om je tekst naar een hoger niveau te tillen.
 3. Klantreviews: Essentieel voor sociale bewijskracht en het opbouwen van vertrouwen. Wees proactief in het verzamelen van reviews door follow-up e-mails, extraatjes en QR-codes te gebruiken.

Elk van deze elementen speelt een integrale rol in hoe je product wordt waargenomen en uiteindelijk hoe goed het verkoopt. Door elk aspect van je listing te optimaliseren, verhoog je niet alleen de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van je producten op bol.com, maar verbeter je ook de algehele winkelervaring voor je klanten.

Herinner jezelf eraan dat e-commerce een continu proces van leren, aanpassen en verbeteren is. Blijf experimenteren, leer van je concurrenten en luister altijd naar de feedback van je klanten. Zo blijf je vooruitgaan in de steeds veranderende wereld van online verkoop.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis