Bol.com

Hoe werkt Sponsored Products van bol? Een complete uitleg

Verkoop je producten op bol, dan weet je hoe belangrijk het is dat je assortiment opvalt. Met Sponsored Products kun je jouw artikelen een prominente plek geven binnen het platform van bol. Dit is een betaalde service die je producten onder de aandacht brengt op de momenten dat het ertoe doet. Dit artikel is je gids door de wereld van Sponsored Products. Je leert precies wanneer het zinvol is voor jouw assortiment, hoe je effectieve campagnes opzet en wat je moet doen om deze te finetunen voor optimaal resultaat. Laten we beginnen aan deze reis om jouw producten de spotlight te geven die ze verdienen.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
sponsored-products

Wat is Sponsored Products?

Sponsored Products is een reclametool aangeboden door bol, die verkopers in staat stelt hun producten meer zichtbaarheid te geven binnen het online platform. Het systeem plaatst jouw advertenties op strategische plekken waar potentiële klanten ze kunnen zien terwijl ze browsen of zoeken naar producten. Deze advertenties kunnen verschijnen in zoekresultaten, op productpagina’s en binnen verschillende categorieën, wat de kans vergroot dat een klant jouw product opmerkt en overweegt te kopen.

De verschillende plaatsingen van Sponsored Products

Advertenties kunnen op de volgende manieren worden getoond:

 • Zoekwoordgericht: Als een klant zoekt naar een term die gerelateerd is aan jouw product, kan je advertentie bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Wanneer een consument een product zoekt via de zoekbalk worden per pagina maximaal 30 producten getoond. Hiervan zijn er maximaal 6 producten gesponsord, welke geplaatst worden bovenaan de pagina, in het midden
 • Categoriegericht: Binnen een specifieke categoriepagina kunnen jouw productadvertenties potentiële kopers aantrekken die door die categorie bladeren. Vergelijkbaar met de zoekwoordpagina's zijn dit maximaal 6 producten, verspreid over de pagina. en onderaan de pagina worden getoond. Per positie maximaal 2 producten.
 • Productgericht: Op de pagina van een soortgelijk product kan jouw advertentie worden getoond als een alternatieve optie. Deze producten vind je onder het kopje "Bekijk ook eens" op de productpagina van een product. Dit zijn maximaal 6 producten.

Kostenmodel van Sponsored Products

Wanneer je gebruikmaakt van Sponsored Products op bol, betaal je per klik op je advertentie, bekend als Cost Per Click (CPC). Dit bedrag is niet willekeurig; het komt voort uit een veilingmodel waar je tegen andere verkopers biedt voor de zichtbaarheid binnen dezelfde zoekwoorden of productcategorieën. Het veilingmodel is gebaseerd op een 'vickrey second price auction': als je het hoogste bod plaatst, betaal je uiteindelijk slechts iets meer dan het op een na hoogste bod. Concreet betekent dit dat als je het winnende bod hebt, je slechts één cent meer betaalt dan het bod van de nummer twee adverteerder.

Laten we dit illustreren met een voorbeeld: Stel dat je €0,50 biedt voor het zoekwoord "marterjverager" en de volgende hoogste bieder biedt €0,40. Als jouw bod wint, betaal je niet de volledige €0,50 die je bereid was uit te geven, maar slechts €0,41 per klik. Dit systeem zorgt voor een efficiënt gebruik van je budget en stelt je in staat de advertentiekosten nauwkeurig te controleren.

Dit veilingmodel is ontworpen om de advertentieruimte op een eerlijke en kosteneffectieve manier te verdelen onder de bieders. Door zorgvuldig je CPC-bod te overwegen, kun je een evenwicht vinden tussen het maximaliseren van de zichtbaarheid van je producten en het beheren van je advertentie-uitgaven. Een formeel bewijs van waarom deze biedmethode effectief is vind je hier. Let op dat dit een technisch paper is wat kennis over wiskunde en speltheorie vereist.

Aan het einde van elke maand ontvang je een factuur die de werkelijke CPC-kosten weerspiegelt. Dit betekent dat je een gedetailleerd overzicht krijgt van de clicks die jouw advertenties hebben gegenereerd en de totale kosten die daaraan verbonden zijn. Dankzij vooraf ingestelde budgetten weet je zeker dat je uitgaven altijd binnen je gestelde financiële grenzen blijven, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.

Wanneer is Sponsored Products handig voor jou?

Sponsored Products kan handig zijn om in te zetten in een van de volgende drie scenario's:

 1. Productlancering: Bij de introductie van een nieuw product op de markt zal deze nog niet meteen hoog in de organische resultaten tevoorschijn komen. Dit betekent dat het product een lage vindbaar- en zichtbaarheid heeft. Sponsored Products kan je helpen om je nieuwe artikel direct voor de ogen van relevante klanten te krijgen, wat de start van je verkoop kan versnellen en je merkbekendheid kan verhogen.
 2. Organische vindbaarheid verbeteren: Als je merkt dat je producten niet zo hoog ranken als je zou willen binnen de organische zoekresultaten, kan Sponsored Products een effectieve manier zijn om die positie te verbeteren. Door meer klikken en eventuele verkopen via je advertenties te genereren, kan je organische ranking op bol profiteren van deze verhoogde activiteit. Lees in dit artikel meer over hoe het bol-algoritme werkt, zodat jij nog specifieker weet hoe sponsored products helpen om jouw organische vindbaarheid te verbeteren.
 3. Positie verdedigen: Voor producten die al goed presteren, kan het inzetten van Sponsored Products dienen als een verdedigingsstrategie. Het beschermt je positie door te voorkomen dat concurrenten zichtbaar worden op jouw productpagina’s. Dit is vooral relevant voor sterke zoekwoorden die gerelateerd zijn aan je producten; je verzekert dat jouw aanbod dominant blijft.

De werking van het algoritme achter Sponsored Products

Begrijpen hoe jouw producten worden beoordeeld door het algoritme van Sponsored Products op bol vormt de basis voor het succes van je campagnes. Hieronder volgt een uitleg over de factoren die het algoritme gebruikt om te beslissen welke producten het promoot.

Het ideale basisproduct: Het referentiekader

Bol streeft ernaar om haar klanten de meest relevante zoekresultaten te bieden, en dit is waar het concept van een ' ideaal basisproduct' een rol speelt. Dit hypothetische product is een samenvoeging van eigenschappen die het meest gewild zijn bij de consumenten, gebaseerd op historische zoek- en koopgegevens. Het omvat cruciale kenmerken zoals:

 1. Prijs: Is jouw product concurrerend geprijsd binnen de markt?
 2. Specificaties: Komt jouw product overeen met de meest gezochte kenmerken?
 3. Zoekwoord Relevatie: Sluiten de titel en beschrijving van je product aan bij de zoektermen die consumenten gebruiken?

Het is in het belang van bol om producten die het dichtst bij dit ideale beeld liggen te promoten, omdat dit de tevredenheid van de klant verhoogt en de kans op conversie maximaliseert. Wanneer jouw product in lijn ligt met dit basisproduct, herkent het algoritme het als een topkandidaat voor promotie en verhoogt het je zichtbaarheid binnen de zoekresultaten.

De invloed van CTR en Expected CTR

Een andere belangrijke factor in het algoritme is de zogehete Click-Through Rate (CTR). De CTR is de verhouding tussen het aantal keren dat een advertentie wordt getoond en het aantal keren dat erop geklikt wordt. Stel je voor dat je een advertentie hebt voor "marterverjager" en deze wordt 1000 keer weergegeven in de zoekresultaten op bol. Als 50 mensen op deze advertentie klikken, dan is je CTR 5% (50 kliks / 1000 weergaven * 100). Een hoge CTR is een indicatie dat een advertentie relevant is voor de gebruiker en dat het product aanspreekt. Een hoge CTR is een indicatie dat een advertentie relevant is voor de gebruiker en dat het product aanspreekt. Hier is hoe CTR past binnen het algoritme:

 • Historische prestaties: Het algoritme analyseert de historische prestaties van jouw advertenties om een verwachte CTR (Expected CTR) vast te stellen.
 • Expected CTR: Deze prognose is gebaseerd op hoe jouw product in het verleden heeft gepresteerd in vergelijking met het ideaalbeeld van een product voor een specifiek zoekwoord. Hoe hoger de verwachte CTR, hoe relevanter het algoritme jouw advertentie acht voor de zoekterm.
 • Invloed op advertentiepositie: Een hogere verwachte CTR kan leiden tot een betere advertentiepositie, zelfs als je bod niet het hoogste is. Dit komt omdat bol streeft naar een optimale gebruikerservaring door de meest relevante producten te tonen.

De rol van conversies

De volgende factor van het algoritme zijn de conversies die gehaald worden op producten. Conversies zijn de bevestiging dat je advertenties niet alleen de aandacht trekken, maar ook daadwerkelijk leiden tot verkoop. Het Sponsored Products algoritme gebruikt conversiedata om de effectiviteit van je advertenties te meten. Een hogere conversieratio kan het algoritme signaleren dat je producten aantrekkelijk zijn voor klanten en in lijn liggen met hun zoekintenties, wat kan resulteren in een betere zichtbaarheid van je advertenties binnen het platform.

Binnen Sponsored Products worden conversies via een attributiemodel bepaald. Hierbij wordt een klik tot de conversies gerekend wanneer:

 • Directe conversies: De directe aankoop van het geadverteerde product na een klik.
 • Secundaire conversies: Aankopen van andere producten binnen dezelfde campagne na een klik.
 • Tertiaire conversies: Aankopen van andere producten van dezelfde verkoper in dezelfde categorie.

Een consument moet binnen 14 dagen na het klikken op het product het product hebben gekocht om meegenomen te worden in de conversie.

Rekenvoorbeeld Stel je hebt een Sponsored Products-campagne voor een serie ultrasone verjagers. Gedurende een 14 dagen ontvang je de volgende gegevens:

 • Totaal aantal kliks op je advertenties: 1.000 kliks
 • Directe conversies (het geadverteerde product verkocht): 50 verkopen
 • Secundaire conversies (andere producten binnen de campagne verkocht): 30 verkopen
 • Tertiaire conversies (andere producten van dezelfde verkoper verkocht): 20 verkopen

Dit geeft je de volgende conversieratio's:

 • Directe conversieratio: 50 / 1.000 = 5%
 • Totale conversieratio inclusief secundaire en tertiaire conversies: (50 + 30 + 20) / 1.000 = 10%

Deze cijfers tonen aan dat hoewel slechts 5% van de kliks direct tot verkopen van het geadverteerde product leidt, de totale impact van je campagne op verkopen - wanneer je secundaire en tertiaire verkopen meerekent - in feite 10% is.

Het bod en zijn invloed op de veiling

Het bod dat je plaatst is de laatste factor binnen het algoritme. Het is een directe uitdrukking van hoeveel je bereid bent te betalen voor een klik op een specifiek zoekwoord of product. Dit bod beïnvloedt je advertentiepositie significant, maar moet in balans zijn met andere factoren zoals productrelevantie en CTR.

Factoren die het Relevante Bod Bepalen:

 1. Concurrentie op zoekwoorden: Hoe groter de concurrentie op een zoekwoord, hoe hoger je bod moet zijn om zichtbaar te zijn. Dit komt omdat meer producten strijden om dezelfde zichtbare posities.
 2. Prijs van je product: De prijs van je product in vergelijking met best presterende soortgelijke producten speelt ook een rol. Als je product duurder is dan de top-producten, kan het zijn dat je meer moet bieden om concurrerend te blijven.
 3. Minimumbod per categorie: Elk categorie op bol.com heeft een vastgesteld minimum bod. Dit minimum varieert per categorie en is bepalend voor de laagst mogelijke bieding om deel te nemen aan de veiling.

Tot op zekere hoogte kun je via het bod dat je plaatst meer of minder kans maken op een goede gesponsorde positie:

 • Hoger bod bij lagere relevantie: Als jouw product nieuw is of nog niet geoptimaliseerd voor de zoekwoorden, kan een hoger bod helpen om de lagere relevantie en CTR te compenseren. Hierdoor kun je de gewenste zichtbaarheid behalen, maar dit is slechts tot op zekere hoogte mogelijk. Er zijn grenzen aan wat een hoger bod kan compenseren, vooral als de concurrentie sterk is en hun producten beter geoptimaliseerd zijn.
 • Lager bod bij hogere relevantie: Wanneer jouw product al goed geoptimaliseerd is voor relevante zoekwoorden en een sterke CTR heeft, kun je mogelijk met een lager bod toch hoge posities bereiken. Dit komt omdat jouw product als meer relevant wordt beschouwd door het algoritme, wat jou een natuurlijk voordeel geeft in de veiling.

Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen je bod en de optimalisatie van je producten. Een goed geoptimaliseerd product met een redelijk bod kan betere resultaten behalen dan een minder relevant product met een hoog bod. Dit benadrukt het belang van het begrijpen van het algoritme en het investeren in het verbeteren van je productpresentatie en -optimalisatie.

Het berekenen van de veilingsscore

Samenvattend wordt de veilingscore van jouw product dus bepaald aan de hand van de volgende factoren:

 • Relevantie: Hoe nauwkeurig jouw product overeenkomt met wat de consument zoekt.
 • Verwachte Click-Through Rate (CTR): De geschatte kans dat jouw advertentie wordt aangeklikt wanneer deze getoond wordt.
 • Conversiepercentage: De verhouding van het aantal kliks op jouw advertentie die leiden tot een aankoop.
 • Biedprijs: Het bedrag dat je bereid bent te betalen voor elke klik op jouw advertentie.

Met de volgende formule wordt de score bepaald:

Veilingsscore = Relevantie × Verwachte CTR× Conversiepercentage × Biedprijs

Voorwaarden voor het gebruik van Sponsored Products

Sponsored Products op bol kunnen de zichtbaarheid en verkoop van je producten significant verhogen, maar voordat je de beslissing maakt om te gaan adverteren is het belangrijk dat de basis van je productaanbod solide is. Voordat je investeert in Sponsored Products, zorg ervoor dat je product listings volledig zijn geoptimaliseerd. Dit betekent:

 • Effectieve producttitel: Het hebben van een titel met relevante titel is de eerste stap om je product listing op orde te krijgen. Voor de lengte van de titel geeft bol zelf aan om onder de 70 karakters te blijven om de leesbaarheid en relevantie te vergroten. Volgende de uitleg van bol zou je dit een grotere kans moeten geven om meegenomen te worden bij de sponsored products veilingen en om meegenomen te worden in de advertenties van Google Shopping. Echter, op de organische vindbaarheid binnen bol heeft het aantal karakters geen invloed. kan verbeteren. ALs je wilt weten op welke manier je compacte en efficientë titel maakt die je vindbaarheid maximaliseert kun je dit artikel lezen.
 • Volledige specificaties: Zorg dat alle productspecificaties correct en volledig zijn ingevuld. Dit niet alleen verhoogt de relevantie voor het algoritme maar verbetert ook de organische vindbaarheid.
 • Hoogwaardige afbeeldingen: De hoofdafbeelding kan direct invloed hebben op je CTR door de aantrekkelijkheid van je product te verhogen. Secundaire afbeeldingen verrijken de klantbeleving en kunnen bijdragen aan een hogere conversieratio.
 • Uitgebreide productbeschrijving: Het verwerken van relevante zoekwoorden in je productbeschrijving is belangrijk voor het Sponsored Products algoritme om de match met zoekopdrachten te bepalen. Hoewel de impact op organische vindbaarheid marginaal is, speelt het een grotere rol binnen Sponsored Products omdat de content in de omschrijving wordt gematcht met de zoekwoorden waarvoor je adverteert.

Voor een dieper inzicht in hoe je een effectieve product listing opstelt, verwijzen we je naar het volgende artikel

Het belang van voorraadbeheer

Naast een sterke productpresentatie is het hebben van voldoende voorraad van essentieel belang wanneer je gebruik maakt van Sponsored Products. Zonder adequate voorraad loop je het risico om verkoopkansen te missen en potentiële negatieve beoordelingen te ontvangen, wat je toekomstige verkoopprestaties kan schaden.

Door bovenstaande punten als je uitgangspunt te nemen, leg je een solide fundament voor het succes van je Sponsored Products campagnes. Het is de combinatie van een geoptimaliseerde product listing en slim voorraadbeheer die de effectiviteit van je advertenties maximaliseert en zorgt voor een duurzame groei van je verkoop op bol.

Verschillende biedstrategieën binnen Sponsored Products

Bij het adverteren met Sponsored Products op bol.com, kun je kiezen uit verschillende biedstrategieën. Deze strategieën bepalen hoe je biedt op zoekwoorden en producten, en hebben elk hun unieke voordelen en toepassingen. Het kiezen van de juiste strategie hangt af van je doelen, budget en de mate van controle die je over je campagnes wilt hebben.

De rol van ACoS in je biedstrategie

ACoS, of Advertising Cost of Sale, is een van de kernbegrippen binnen Sponsored Products op bol.com. Het meet hoeveel je uitgeeft aan advertenties ten opzichte van de verkoop die ze genereren. De ACoS wordt berekend door de totale advertentiekosten te delen door de totale verkoop die door de advertenties is gegenereerd en dit vervolgens te vermenigvuldigen met 100 om een percentage te krijgen.

Voorbeeld van ACoS-berekening Stel, je hebt €100 uitgegeven aan Sponsored Products en dit heeft geleid tot €500 aan verkopen. De ACoS wordt dan berekend als:

ACoS = (€100/ €500) × 100 = 20 %

Een ACoS van 20% betekent dat je €0,20 uitgeeft voor elke euro die je aan verkopen genereert.

Wat is een gezonde ACoS Een goede ACoS hangt sterk samen met de winstmarges die je op een product maakt en in hoeverre je bereid om (tijdelijk) verlies te lijden om doelstellingen te halen.

De winstmarge van je product is een belangrijk uitgangspunt bij het bepalen van een acceptabele ACoS. Als vuistregel geldt dat je ACoS lager moet zijn dan je winstmarge om winst te kunnen blijven maken met adverteren. Bijvoorbeeld, als je een product verkoopt met een winstmarge van 40%, zou een ACoS van 20% betekenen dat je effectief nog steeds 20% winst maakt op het product na aftrek van de ACoS. Is je ACoS echter hoger dan 40%, dan maak je verlies op het product.

Naast winstmarges, spelen je doelstellingen voor Sponsored Products ook een rol. Bij het lanceren van een nieuw product of het streven naar meer zichtbaarheid, kun je ervoor kiezen om tijdelijk een hogere ACoS te accepteren. Dit kan nuttig zijn om een voet aan de grond te krijgen in een competitieve markt of om de aandacht te trekken voor een nieuw product. Echter, het is belangrijk om dit te zien als een tijdelijke strategie. Op de lange termijn moet je streven naar een ACoS die onder je winstmarges uitkomt om de duurzaamheid van je advertentie-uitgaven te waarborgen.

Automatisch bieden

De eenvoudigste biedoptie binnen Sponsored Products is door automatische biedingen te plaatsen. Dit is handig wanneer je niet handmatig bezig wilt zijn met bieden. Deze methode maakt gebruik van bol.com's geavanceerde algoritmes om biedingen te beheren en te optimaliseren, waardoor je tijd en middelen efficiënter kunt inzetten. Dit is hoe automatisch bieden werkt:

 • Focus op ACoS: Het automatische biedsysteem van bol.com richt zich op het bereiken van de ingestelde Advertising Cost of Sales (ACoS). Dit doet het door biedingen aan te passen op basis van de prestaties van de campagne in relatie tot deze ACoS-doelstelling.
 • Leerfase van het algoritme: Wanneer een nieuwe campagne start, gaat het systeem door een leerfase waarin het biedgedrag wordt aangepast op basis van de verzamelde data over klikken en conversies.

Wanneer automatisch bieden handig is Automatisch bieden bij Sponsored Products van bol.com biedt verschillende voordelen, vooral voor gebruikers die op zoek zijn naar een efficiënte en tijdbesparende methode om hun advertentiecampagnes te beheren. Een van de belangrijkste voordelen is de tijdsbesparing en efficiëntie die het met zich meebrengt. Het automatiseren van het biedproces zorgt ervoor dat je niet constant de biedingen hoeft bij te stellen. Dit is vooral nuttig voor gebruikers die niet de tijd of expertise hebben om constant de markt en biedingen te analyseren.

Daarnaast biedt het systeem continue optimalisatie van biedingen, waarbij het zich aanpast aan prestatiegegevens. Dit zorgt voor een dynamische aanpak die zich richt op het maximaliseren van de effectiviteit van je campagnes. Het vermogen van het systeem om zich voortdurend aan te passen aan de marktomstandigheden betekent dat je advertentiecampagnes altijd geoptimaliseerd zijn voor de huidige markt.

Automatisch bieden is geschikt voor zowel nieuwe als ervaren gebruikers. Nieuwe gebruikers kunnen profiteren van het gemak en de automatisering, terwijl ervaren gebruikers waardevolle inzichten kunnen verkrijgen uit de gegevens die het systeem verzamelt, waardoor ze hun strategieën kunnen verfijnen.

Aandachtspunten bij automatisch bieden Bij het gebruik van automatisch bieden binnen Sponsored Products op bol.com zijn er een aantal belangrijke overwegingen om in gedachten te houden.

Wanneer je begint met automatisch bieden, kan het zijn dat je een hogere ACoS ervaart dan je doelstelling. Dit is te wijten aan de leerfase van het algoritme, waarin het de meest effectieve biedstrategie voor jouw specifieke producten probeert te bepalen. Hoewel dit initieel tot hogere kosten kan leiden, is dit een essentiële stap om het systeem te optimaliseren.

Zelfs met automatisch bieden is het essentieel om je campagnes regelmatig te monitoren. Dit betekent dat je voortdurend moet kijken naar de marktomstandigheden, prestaties van je advertenties, en je campagnes moet aanpassen aan je doelstellingen en budget.

Het automatische biedsysteem houdt tot op zekere hoogte rekening met de relevantie van zoekwoorden, maar het zal niet automatisch zoekwoorden uitzetten of activeren. Dit betekent dat je zelf kritisch moet blijven over welke zoekwoorden waardevol zijn om op te bieden en welke niet.

Het is belangrijk om een duidelijk begrip te hebben van je ACoS en hoe dit past binnen je algehele verkoopstrategie. Ondanks dat het systeem veel werk uit handen neemt, is het essentieel om de controle over je campagnes te behouden.

Het verzamelen van voldoende data is cruciaal voor het maken van goed onderbouwde beslissingen. In het geval van minder zoekwoorden waar weinig verkeer op plaatsvindt kan het zijn dat je veel moet uitgeven voordat je betrouwbare data hebt. Dit kan een uitdaging zijn bij automatisch bieden. Daarom is het belangrijk om ook zelf data te verzamelen, zoals het gemiddeld winnende bod, en deze te gebruiken om je biedstrategieën te informeren.

Handmatig bieden

Handmatig bieden bij Sponsored Products op bol.com stelt verkopers in staat om volledige controle te hebben over hun biedstrategie. In tegenstelling tot automatisch bieden, waarbij het algoritme van bol.com de biedingen beheert, vereist handmatig bieden dat verkopers zelf actief biedingen instellen en beheren. Dit kan zowel op productniveau als op zoekwoordniveau.

Bij handmatig bieden kies je zelf het bedrag dat je maximaal bereid bent te betalen voor een klik op een advertentie. Dit kan op twee manieren:

 1. Bieden per product: Hierbij stel je een bod in voor elk specifiek product in je assortiment. Dit geeft je de mogelijkheid om meer te bieden op je bestverkopende producten of op producten met hogere marges.
 2. Bieden per zoekwoord: Deze optie stelt je in staat om specifieke biedingen in te stellen voor elk zoekwoord. Dit is vooral handig als je een duidelijk inzicht hebt in welke zoekwoorden het meest waardevol zijn voor je producten.

Wanneer handmatig bieden handig is Handmatig bieden is een aanpak die bijzonder geschikt is voor ervaren verkopers die een diepgaand begrip hebben van hun markt en productprestaties. Deze methode biedt volledige controle over de biedingen voor zowel producten als specifieke zoekwoorden, waardoor je je advertentiestrategie nauwkeurig kunt afstemmen.

Met handmatig bieden kun je precies bieden op de zoekwoorden die het meest relevant zijn voor je producten. Dit helpt om de effectiviteit van je campagnes te maximaliseren door gerichter te adverteren. Deze methode biedt ook de flexibiliteit om snel te reageren op veranderingen in de markt, wat essentieel is in een dynamische online omgeving.

Een ander voordeel van handmatig bieden is de mogelijkheid om je advertentiebudget effectiever te beheren. Je kunt ervoor kiezen om hogere biedingen te plaatsen voor producten met hogere marges of betere prestaties, wat kan leiden tot een efficiëntere besteding van je advertentie-uitgaven. Dit niveau van controle helpt je om je advertentie-inspanningen te concentreren op gebieden die waarschijnlijk het meeste rendement opleveren.

Een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij handmatig bieden is het gebruik van het gemiddelde winnende bod als referentiepunt. Door naar dit gemiddelde te kijken, krijg je een indicatie van wat de huidige marktprijs is voor een klik op een bepaald zoekwoord. Dit kan je helpen beslissen of het de moeite waard is om op een specifiek zoekwoord te bieden en hoeveel je bereid bent te betalen. Door deze informatie in je strategie te integreren, kun je effectievere en kostenbewuste beslissingen nemen over je biedingen.

Aandachtspunten bij handmatig bieden

Bij het kiezen voor handmatig bieden binnen Sponsored Products op bol.com zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Deze methode vereist een actieve betrokkenheid en tijd om je biedingen voortdurend te monitoren en aan te passen. Dit houdt in dat je regelmatig je campagnes moet analyseren en wijzigingen moet aanbrengen op basis van de huidige marktomstandigheden en de prestaties van je producten.

Een diepgaande kennis van de markt en concurrentie is cruciaal voor het plaatsen van effectieve biedingen. Dit omvat inzicht in de vraag naar je producten, de prijspunten van concurrenten, en de algemene trends in de categorie waarin je verkoopt. Zonder deze kennis loop je het risico biedingen te plaatsen die niet concurrerend zijn of die niet resulteren in de gewenste zichtbaarheid.

Een interessante mogelijkheid bij handmatig bieden is het gebruik van de bol.com API, waarmee je veel handmatig werk kunt automatiseren, terwijl je toch meer controle behoudt dan bij de standaard automatische biedstrategie. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je je campagnes per uur activeert, wat echter wel technische kennis over de API vereist. Als alternatief voor de directe toepassing van de API, kun je ook gebruikmaken van tools van derde partijen die deze functionaliteit aanbieden. Deze tools kunnen je helpen bij het efficiënter en effectiever beheren van je campagnes, maar vereisen ook een begrip van hoe ze te integreren en te gebruiken binnen je algehele verkoopstrategie.

Belangrijkste verschillen tussen de twee biedstrategieën uitgelicht.

Automatisch bieden

 • Doelgroep: Ideaal voor nieuwe gebruikers of diegenen die tijd en moeite willen besparen.
 • Kenmerken: Gebruikt bol.com's algoritmes om biedingen te optimaliseren op basis van de ingestelde ACoS.
 • Voordelen: Tijdbesparend en minder complex; goed voor algemene campagnes zonder specifieke vereisten.
 • Overwegingen: Kan leiden tot een hogere ACoS tijdens de leerfase van het algoritme, vereist nog steeds regelmatige monitoring

Handmatig Bieden

 • Doelgroep: Geschikt voor ervaren verkopers met uitgebreide marktkennis en inzicht in hun productprestaties.
 • Kenmerken: Volledige controle over biedingen per product of zoekwoord, waardoor je met precisie kunt bieden op specifieke doelgebieden.
 • Voordelen: Grotere precisie en flexibiliteit, essentieel voor gerichte campagnes en optimalisatie van advertentie-uitgaven.
 • Overwegingen: Vereist regelmatige monitoring en aanpassing van biedingen.
 • Integratie van API: Biedt geavanceerde mogelijkheden voor het automatiseren van biedingen met aangepaste regels, ideaal voor verkopers met technische middelen of toegang tot softwaretools zoals Pacvue of Marktmentor.

De keuze tussen handmatig en automatisch bieden hangt af van je ervaring, beschikbare middelen en specifieke doelen. Handmatig bieden, versterkt door API-integratie, is ideaal voor degenen die een gedetailleerde controle over hun campagnes willen hebben en bereid zijn de tijd te investeren die nodig is voor monitoring en aanpassingen. Automatisch bieden daarentegen is een goede keuze voor verkopers die efficiëntie en gemak zoeken in het beheren van hun advertentiecampagnes, met behulp van de geavanceerde technologie van bol.com. Wanneer je de voordelen van handmatig bieden wilt hebben, zonder zelf deze te beheren kun je daarnaast een advertising agency overwegen.

Het verzamelen van zoekwoorden voor Sponsored Products

Bij het aanmaken van een campagne moet je aangeven welke zoekwoorden je mee wilt nemen in je campagne. Hierbij kun je of handmatig zoekwoorden toevoegen, of bol.com automatisch de zoekwoorden laten kiezen.

Automatische selectie

Bij automatische selectie van zoekwoorden in Sponsored Products, neemt bol.com's systeem het voortouw. Gebaseerd op de informatie in je producttitel, listing en specificaties, kiest het automatisch de zoekwoorden die het meest relevant lijken voor je producten. Hierbij spelen drie factoren een belangrijke rol:

 1. Analyse van je productgegevens: Het systeem analyseert je productinformatie, zoals de categorie, titel, specificaties en productomschrijving om relevante zoekwoorden te identificeren. Het is daarom belangrijk dat je product de relevante informatie heeft voordat je begint met sponsoren.
 2. Vergelijking met vergelijkbare producten: Het kijkt ook naar producten die vergelijkbaar zijn met de jouwe en neemt zoekwoorden over die voor deze producten gebruikt worden.
 3. Snelle en brede selectie: Dit proces is snel en zorgt ervoor dat een breed scala aan potentieel relevante zoekwoorden wordt overwogen.

Door de automatische selectie heb je meestal binnen zestig seconden een lijst met relevante zoekwoorden die je kunt gebruiken voor je campagne. Dit betekent dat je niet zelf zoekwoorden hoeft te onderzoeken en te selecteren, wat een hoop tijd bespaart. Daarnaast geeft het een (te) uitgebreide lijst met zoekwoorden die mogelijk relevant zijn voor je producten, wat de zichtbaarheid kan vergroten. Nadat de lijst gegenereerd is kun je vervolgens handmatig zoekwoorden verwijderen.

Hoewel dit systeem snel, eenvoudig en efficient werkt, is het niet perfect. Zo worden er ook zoekwoorden voorgesteld die mogelijk niet efficiënt zijn qua kosten en conversies. Daarnaast wordt niet uitgelegd waarom de zoekwoorden zijn gekozen, waardoor je kennis mist over zoekwoorden die belangrijk is om je strategie te bepalen.

Daarom, terwijl automatische selectie een goede start biedt, is het aan te bevelen om deze lijst handmatig te reviewen en te optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat je alleen investeert in zoekwoorden die echt waarde toevoegen aan je campagne. Dit kan in combinatie met tools die meer informatie geven over.

Handmatige selectie

Bij handmatige selecte kun jij aangeven welke zoekwoorden je wilt toevoegen. Dit gaat eenvoudig door zoekwoorden in te typen. Het is hierbij mogelijk om zoekwoorden in bulk in te laden. Zoekwoorden kunnen op twee manieren worden ingegeven:

 1. Exact: Als je een woord met aanhalingstekens opgeeft wordt alleen dit exacte zoekwoord toegevoegd. Als je bijvoorbeeld "marterverager" opgeeft, zul je alleen sponsoren op marterverjager.
 2. Woordgroep: Als je zoekwoorden zonder aanhalingstekens toevoegt kunnen ook combinaties van het zoekwoord worden toegevoegd. Voeg je bijvoorbeeld het zoekwoord marterverjager toe, dan is het ook mogelijk dat zoekwoorden als ultrasone marterverjager worden toegevoegd.

De handmatige selectie kan daarnaast gecombineerd worden met de automatische selecte. Zo kun je bol zelf een uitgebreide lijst met suggesties laten voorstellen, waarna jij vervolgens vanuit deze lijst de niet relevante zoekwoorden verwijderd. Om zowel deze methode als het handmatig toevoegen van zoekwoorden effectief in te richten is het gebruiken van zoekwoord tools wel noodzakelijk. Hiervan zullen wij er nu drie uitlichten.

Bol Zoektrends

Bol Zoektrends is een nuttige tool binnen het bol.com-platform die inzicht biedt in het zoekvolume van specifieke zoekwoorden. Het toont ook gerelateerde zoekwoorden gekoppeld aan de term die je invoert. Dit maakt het een goed startpunt voor het bepalen van relevante zoekwoorden voor Sponsored Products. Echter, er zijn enkele beperkingen die je in overweging moet nemen:

 1. Handmatige invoer van zoekwoorden: Om gebruik te maken van Bol Zoektrends, moet je zelf een idee hebben van welke zoekwoorden relevant kunnen zijn. Dit vereist voorkennis en de handmatige invoer van deze zoekwoorden. Dit kan een uitdaging zijn als je niet zeker weet welke zoekwoorden relevant zijn, waardoor je mogelijk belangrijke termen mist. Daarom kan het combineren van de automatische zoekwoordselectie van Sponsored Products met Bol Zoektrends een effectieve strategie zijn. Zo krijg je een uitgebreide lijst van bol.com, die je vervolgens kunt verfijnen met de inzichten van Bol Zoektrends.
 2. Beperkte informatie: Bol Zoektrends biedt alleen informatie over het zoekvolume, maar mist andere belangrijke data die nodig zijn om de relevantie van een zoekwoord volledig te beoordelen. Dit houdt in dat je, ondanks het krijgen van een idee over de populariteit van een zoekwoord, nog steeds andere factoren moet overwegen, zoals de competitiviteit en de waarschijnlijke conversieratio's.
 3. Geen exporteermogelijkheden: Een ander nadeel is het ontbreken van een exportfunctie. Dit betekent dat je de zoekwoorden handmatig moet overnemen als je besluit om ze te gebruiken in je Sponsored Products campagnes. Dit kan tijdrovend zijn, vooral als je werkt met een grote lijst van zoekwoorden.

Concluderend is Bol Zoektrends een goede tool om de automatische selectie van Sponsored Products aan te vullen, maar het is minder geschikt om als enige tool te gebruiken voor het opbouwen van je zoekwoordlijst. Het kan je helpen om de door Sponsored Products gegenereerde lijst te verfijnen en te optimaliseren, maar voor een grondige en snelle zoekwoordanalyse kun je beter kijken naar meer geavanceerde tools zoals Bollify's Keyword Discovery of de Termwijzer van MarktMentor.

Keyword Discovery van Bollify

Bollify's Keyword Discovery tool bouwt voort op de functionaliteiten van Bol Zoektrends en brengt deze naar een hoger niveau. Deze tool biedt een efficiëntere en data-gedreven manier om relevante zoekwoorden voor je Sponsored Products campagnes te vinden. Hier zijn enkele kenmerken die het onderscheiden:

 1. Bulk zoekwoord analyse: In tegenstelling tot Bol Zoektrends, waar je elk zoekwoord afzonderlijk moet invoeren, laat Bollify je toe om tot 10 zoekwoorden tegelijk in te voeren. De tool genereert vervolgens tot 100 gerelateerde zoekwoorden per ingevoerd zoekwoord, wat kan leiden tot een lijst van maximaal 1000 zoekwoorden.
 2. Meer data: Keyword Discovery van Bollify gaat verder dan alleen het tonen van zoekvolumes. Het biedt aanvullende inzichten zoals het aantal organische en gesponsorde listings per zoekwoord, het prijsniveau op de eerste pagina van de zoekresultaten, en de gemiddelde reviewscore op die pagina. Deze extra data helpen je om een meer geïnformeerde keuze te maken over welke zoekwoorden het meest potentieel hebben voor jouw campagne.
 3. Filter- en exporteeropties: Met Bollify kun je zoekwoorden filteren op basis van specifieke criteria zoals zoekvolume, wat je helpt om snel de meest relevante zoekwoorden te identificeren. Bovendien heeft het de mogelijkheid om je zoekwoordlijst in bulk te exporteren, waardoor je gemakkelijk de geselecteerde zoekwoorden kunt integreren in je Sponsored Products campagnes.

In vergelijking met de standaard Bol Zoektrends, biedt Keyword Discovery van Bollify een meer omvattende benadering voor het selecteren van zoekwoorden. Het combineert snelheid met meer informatie, waardoor het een waardevolle tool is voor verkopers die hun zoekwoordstrategie willen optimaliseren zonder volledig afhankelijk te zijn van de automatische selectie van bol.com. Het biedt de mogelijkheid om op een data-gedreven manier te werken, terwijl je toch de controle behoudt over welke zoekwoorden je kiest voor je campagnes.

Ondanks dat deze tool zeer nuttig is voor het vinden van relevante zoekwoorden voor Sponsored Products, is er een andere tool die het ook verdiend om uitgelicht te worden.

Termwijzer van MarktMentor

De Termwijzer van MarktMentor is een andere tool die het handmatig toevoegen van zoekwoorden eenvoudig maakt. Via deze tool kun je op twee verschillende manieren zoekwoorden ontdekken.

Via zoekwoorden Vergelijkbaar met Bol Zoektrends en de Keyword Discovery van Bollify is het mogelijk om via een zoekwoord dat je opgeeft gerelateerde zoekwoorden te vinden. Net zoals bij de Keyword Discovery is het mogelijk om een of meerdere zoekwoorden in te geven, waarna een lijst met gerelateerde zoekwoorden verschijnt met informatie over het zoekvolume, aantal concurrentent en meer. Echter, vergeleken met de Keyword Discovery worden hier extra inzichten gegeven die het vermelden waard zijn:

 1. Inzicht in zoekwoordrelaties: De Termwijzer geeft inzicht in hoe verschillende zoekwoorden met elkaar verbonden zijn. Dit omvat informatie over short-tail (algemene) en long-tail (specifieke) zoekwoorden, evenals contextueel gerelateerde termen. Deze informatie is belangrijk om te bepalen welk type zoekwoorden je mee wilt nemen in je campagne.
 2. Verkopen om gevonden te worden: Een bijzondere eigenschap van de Termwijzer is dat het inzicht geeft in de benodigde verkoopaantallen om hoog te ranken voor bepaalde zoekwoorden. Voor Sponsored Products geeft dit een mate van concurrentie en verkooppotentie bij een zoekwoord aan.
 3. Gericht op relevante zoekwoorden: De Termwijzer gebruikt een unieke methode om zoekwoordgegevens te analyseren, waarbij algoritmes worden ingezet die zowel actuele als historische data combineren om relaties tussen zoekwoorden te bepalen. Deze benadering biedt een uitgebreid inzicht in de prestaties en connecties van zoekwoorden over een bepaalde periode, wat essentieel is voor het ontwikkelen van duurzame zoekwoordstrategieën. Een van de voordelen van dit systeem is dat alleen de relevante zoekwoorden worden getoond. Dit zorgt ervoor er vrij snel een lijst van zoekwoordkandidaten kan worden opgesteld die zonder teveel filtering ingezet kunnen worden voor sponsored products.

Via producten Het is in de Termwijzer mogelijk om zoekwoorden te vinden door producten op te geven. Vergelijkbaar met hoe de automatische zoekwoord-selectie van Sposnored Products werkt, kun je via deze manier via producten je zoekwoordlijsten uitbreiden. Door deze functionaliteit zorgt ervoor dat je het beginpunt van je zoekwoordstrategie kunt bepalen aan de hand van relevante concurrenten die goede verkoopprestaties hebben. Via deze zoekwoorden kun je vervolgens andere relevante zoekwoorden vinden.

Net zo als bij de Keyword Discovery is het bij de Termwijzer mogelijk om zoekwoorden in bulk te exporteren, waardoor je snel relevante zoekwoorden kunt toevoegen aan de campagne.

Optimalisatie van Sponsored Products

Optimalisatie binnen Sponsored Products op bol.com vereist een diepgaande en geïnformeerde benadering, vooral na het begrijpen van het algoritme, het toevoegen van zoekwoorden, en het bepalen van biedstrategieën. Hier zijn enkele gerichte stappen voor effectieve optimalisatie:

 1. Analyseer prestaties per zoekwoord: Begin met het beoordelen van de prestaties van individuele zoekwoorden. Identificeer welke zoekwoorden goed presteren qua klikfrequentie en conversies, en welke achterblijven. Gebruik deze inzichten om te beslissen of je bepaalde zoekwoorden meer moet benadrukken of juist moet verwijderen uit je campagnes.
 2. Evalueer CTR en conversieratio's: Kijk naar de CTR en conversieratio's van je advertenties. Deze statistieken geven aan hoe effectief je advertenties zijn in het aantrekken van clicks en het genereren van verkopen. Ze kunnen ook helpen bij het beoordelen van de relevantie en aantrekkelijkheid van je productvermeldingen.
 3. Focus op ACoS: Beoordeel de Advertising Cost of Sales (ACoS) per zoekwoord. Deze statistiek toont de effectiviteit van je advertentie-uitgaven in verhouding tot de gegenereerde verkopen. Als de ACoS te hoog is, overweeg dan om het bod voor dat zoekwoord aan te passen of het zoekwoord helemaal uit te schakelen.
 4. Koppel aan het gemiddelde winnende bod: Gebruik de informatie over het gemiddelde winnende bod als richtlijn om te bepalen of je biedingen concurrerend zijn. Dit kan je helpen bij het beslissen of je meer of minder moet bieden op specifieke zoekwoorden.
 5. Gebruik geavanceerde technieken: Overweeg meer geavanceerde optimalisatietechnieken zoals het aanpassen van campagnes op basis van tijdstip of dag. Dit kan gedaan worden door integratie met API's of door gebruik te maken van externe tools zoals Pacvue of MarktMentor. Deze aanpak kan bijzonder nuttig zijn voor het richten op specifieke klantsegmenten en het maximaliseren van de ROI.

Een effectieve optimalisatiestrategie voor Sponsored Products is dynamisch en data-gedreven. Door continu je campagnes te monitoren, te analyseren en aan te passen, kun je de zichtbaarheid en verkopen van je producten maximaliseren. De sleutel tot succes is flexibiliteit en het vermogen om snel te reageren op de veranderende marktomstandigheden en klantgedrag.

Afronding

Ter afronding van ons overzicht van Sponsored Products op bol.com, is het belangrijk om niet alleen de technische aspecten te benadrukken, maar ook te kijken naar wanneer en hoe je deze tool het best kunt inzetten.

 1. Wanneer Sponsored Products gebruiken?: De beslissing om Sponsored Products te gebruiken moet worden gebaseerd op specifieke strategieën en doelen. Dit kan variëren van het vergroten van de zichtbaarheid voor nieuwe producten, het verbeteren van de organische vindbaarheid, tot het verdedigen van de positie van je bestverkopende producten tegen concurrentie. De keuze hangt af van je huidige marktpositie en lange-termijndoelen.
 2. Belang van productkwaliteit en listing: Voordat je begint met het gebruik van Sponsored Products, is het essentieel dat je producten en listings optimaal zijn ingericht. Dit betekent complete en nauwkeurige productinformatie, kwalitatieve afbeeldingen en overtuigende productbeschrijvingen. Dit dient als basis voor zowel de effectiviteit van je Sponsored Products campagnes als je algehele succes op bol.com.
 3. Strategisch bieden en zoekwoordselectie: Het kiezen van de juiste zoekwoorden, hetzij automatisch of handmatig, en het implementeren van een doordachte biedstrategie zijn cruciaal voor het succes van je campagnes. Hierbij kunnen tools zoals Bol Zoektrends, Bollify's Keyword Discovery en de Termwijzer van MarktMentor een belangrijke rol spelen.
 4. Continue optimalisatie: Constante evaluatie en aanpassing van je campagnes zijn noodzakelijk om de beste resultaten te behalen. Dit betekent dat je actief moet zijn in het analyseren van de CTR en ACoS van elk zoekwoord en bereid moet zijn om aanpassingen te maken voor maximale efficiëntie.
 5. Geavanceerde Optimalisatietools: Voor diegenen die verdere optimalisatie en maatwerk willen bereiken, kan het gebruik van API's of externe tools zoals Pacvue of MarktMentor extra mogelijkheden bieden.

Het succesvol inzetten van Sponsored Products op bol.com vereist een combinatie van strategische planning, grondige kennis van het platform en je eigen producten, en de bereidheid om te investeren in continue optimalisatie. Door deze elementen te integreren in je aanpak, kun je effectief de zichtbaarheid en verkopen van je producten op bol.com verhogen. Onthoud dat flexibiliteit en aanpassingsvermogen cruciaal zijn in de dynamische wereld van e-commerce.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis