Bol.com

Hoe jij het Sponsored Products koopblok van bol kunt winnen

Wanneer je gebruik maakt van Sponsored Products op bol.com, heb je de keuze uit verschillende biedstrategieën. Deze strategieën bepalen hoe je biedt op zoekwoorden en producten, en elk van hen heeft unieke voordelen en toepassingen. Het selecteren van de juiste strategie hangt af van je doelen, budget en de mate van controle die je over je campagnes wilt behouden. Voordat wij dit uitleggen eerst nog een belangrijke mededeling. Dit artikel vormt onderdeel van een long-read, welke je hier kunt vinden.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
sponsored-products

De rol van ACoS in je biedstrategie

Binnen Sponsored Products op bol.com is ACoS, oftewel Advertising Cost of Sale, een kernbegrip. Het meet hoeveel je uitgeeft aan advertenties in verhouding tot de verkoop die ze genereren. De ACoS wordt berekend door de totale advertentiekosten te delen door de totale verkoop die door de advertenties is gegenereerd, en vervolgens dit resultaat met 100 te vermenigvuldigen om een percentage te krijgen.

Voorbeeld van ACoS-berekening

Stel, je hebt €100 uitgegeven aan Sponsored Products en dit heeft geleid tot €500 aan verkopen. De ACoS wordt dan berekend als:

ACoS = (€100/ €500) × 100 = 20 %

Een ACoS van 20% betekent dat je €0,20 uitgeeft voor elke euro aan verkopen die je genereert.

Wat is een gezonde ACoS?

Een gezonde ACoS hangt nauw samen met de winstmarges die je op een product behaalt en met je bereidheid om (tijdelijk) verlies te accepteren om je doelstellingen te bereiken.

De winstmarge van je product is een belangrijk uitgangspunt om te bepalen welke ACoS acceptabel is. Over het algemeen geldt dat je ACoS lager moet zijn dan je winstmarge om winstgevend te blijven adverteren. Bijvoorbeeld, als je een product verkoopt met een winstmarge van 40%, zou een ACoS van 20% betekenen dat je nog steeds 20% winst op het product maakt, zelfs na aftrek van de ACoS. Als je ACoS echter hoger is dan 40%, maak je verlies op het product.

Naast winstmarges spelen ook je doelstellingen voor Sponsored Products een rol. Als je een nieuw product lanceert of streeft naar meer zichtbaarheid, kun je ervoor kiezen om tijdelijk een hogere ACoS te accepteren. Dit kan nuttig zijn om je positie te vestigen in een competitieve markt of om aandacht te trekken voor een nieuw product. Het is echter van belang om dit als een tijdelijke strategie te beschouwen. Op de lange termijn moet je streven naar een ACoS die onder je winstmarges blijft om de duurzaamheid van je advertentie-uitgaven te waarborgen.

Automatisch bieden

De eenvoudigste biedoptie binnen Sponsored Products is automatisch bieden. Dit is handig als je niet handmatig wilt bieden en vertrouwt op de geavanceerde algoritmes van bol.com om je biedingen te beheren en optimaliseren. Hier is hoe automatisch bieden werkt:

 • Focus op ACoS: Het automatische biedsysteem van bol.com richt zich op het bereiken van de ingestelde Advertising Cost of Sales (ACoS). Het past biedingen aan op basis van de prestaties van je campagne ten opzichte van deze ACoS-doelstelling.
 • Leerfase van het algoritme: Wanneer een nieuwe campagne begint, doorloopt het systeem een leerfase waarin het biedgedrag wordt aangepast op basis van verzamelde gegevens over klikken en conversies.

Wanneer is automatisch bieden handig?

Automatisch bieden is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een efficiënte en tijdbesparende methode om hun advertentiecampagnes te beheren. Een van de belangrijkste voordelen is tijdsbesparing en minder complexiteit, vooral geschikt voor algemene campagnes zonder specifieke vereisten. Het automatiseren van het biedproces elimineert de noodzaak om voortdurend biedingen aan te passen, wat vooral handig is voor gebruikers die niet de tijd of expertise hebben om voortdurend de markt en biedingen te analyseren.

Daarnaast biedt het systeem continue optimalisatie van biedingen, waarbij het zich aanpast aan prestatiegegevens. Dit zorgt voor een dynamische aanpak die gericht is op het maximaliseren van de effectiviteit van je campagnes. Het vermogen van het systeem om zich voortdurend aan te passen aan de marktomstandigheden betekent dat je advertentiecampagnes altijd geoptimaliseerd zijn voor de huidige markt.

Automatisch bieden is geschikt voor zowel nieuwe als ervaren gebruikers. Nieuwe gebruikers profiteren van het gemak en de automatisering, terwijl ervaren gebruikers waardevolle inzichten kunnen verkrijgen uit de gegevens die het systeem verzamelt, waardoor ze hun strategieën kunnen verfijnen.

Aandachtspunten bij automatisch bieden

Bij het gebruik van automatisch bieden binnen Sponsored Products op bol.com zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden.

Wanneer je begint met automatisch bieden, kan het zijn dat je een hogere ACoS ervaart dan je doelstelling. Dit komt door de leerfase van het algoritme, waarin het de meest effectieve biedstrategie voor jouw specifieke producten probeert te bepalen. Hoewel dit aanvankelijk tot hogere kosten kan leiden, is dit een essentiële stap om het systeem te optimaliseren.

Zelfs met automatisch bieden is het belangrijk om je campagnes regelmatig te monitoren. Dit betekent dat je voortdurend naar de marktomstandigheden, prestaties van je advertenties en je campagnes moet kijken en ze moet aanpassen aan je doelstellingen en budget.

Het automatische biedsysteem houdt tot op zekere hoogte rekening met de relevantie van zoekwoorden, maar het zal niet automatisch zoekwoorden uitschakelen of activeren. Dit betekent dat je kritisch moet blijven over welke zoekwoorden waardevol zijn om op te bieden en welke niet.

Het is belangrijk om een duidelijk begrip te hebben van je ACoS en hoe dit past binnen je algehele verkoopstrategie. Ondanks dat het systeem veel werk uit handen neemt, is het essentieel om de controle over je campagnes te behouden.

Het verzamelen van voldoende gegevens is cruciaal voor het nemen van goed onderbouwde beslissingen. In gevallen waarin er weinig verkeer is op zoekwoorden of weinig zoekwoorden in gebruik zijn, kan het zijn dat je veel moet uitgeven voordat je betrouwbare gegevens hebt. Dit kan een uitdaging zijn bij automatisch bieden. Daarom is het belangrijk om ook zelf gegevens te verzamelen, zoals het gemiddelde winnende bod, en deze te gebruiken om je biedstrategieën te informeren.

Handmatig bieden

Handmatig bieden bij Sponsored Products op bol.com geeft verkopers volledige controle over hun biedstrategie. In tegenstelling tot automatisch bieden, waarbij bol.com's algoritme biedingen beheert, vereist handmatig bieden dat verkopers actief biedingen instellen en beheren, zowel op product- als zoekwoordniveau.

Bij handmatig bieden bepaal je zelf het maximale bedrag dat je wilt betalen voor een klik op een advertentie. Dit kan op twee manieren:

 • Bieden per product: Hierbij stel je een bod in voor elk specifiek product in je assortiment. Hierdoor kun je hogere biedingen plaatsen voor je bestverkopende producten of voor producten met hogere marges.
 • Bieden per zoekwoord: Deze optie biedt de mogelijkheid om specifieke biedingen in te stellen voor elk zoekwoord. Dit is vooral handig als je een goed inzicht hebt in welke zoekwoorden het meest waardevol zijn voor je producten.

Wanneer is handmatig bieden handig

Handmatig bieden is een benadering die bijzonder geschikt is voor ervaren verkopers met uitgebreide marktkennis en begrip van de prestaties van hun producten. Deze methode biedt volledige controle over de biedingen voor zowel producten als specifieke zoekwoorden, waardoor je je advertentiestrategie nauwkeurig kunt afstemmen.

Met handmatig bieden kun je precies bieden op zoekwoorden die het meest relevant zijn voor je producten, wat helpt om de effectiviteit van je campagnes te maximaliseren door gerichter te adverteren. Deze aanpak biedt ook de flexibiliteit om snel te reageren op veranderingen in de markt, wat essentieel is in een dynamische online omgeving.

Een ander voordeel van handmatig bieden is de mogelijkheid om je advertentiebudget effectiever te beheren. Je kunt ervoor kiezen om hogere biedingen te plaatsen voor producten met hogere marges of betere prestaties, wat kan leiden tot een efficiëntere besteding van je advertentie-uitgaven. Deze mate van controle helpt je om je advertentie-inspanningen te concentreren op gebieden die waarschijnlijk het meeste rendement opleveren.

Een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij handmatig bieden is het gebruik van het gemiddelde winnende bod als referentiepunt. Door naar dit gemiddelde te kijken, krijg je een indicatie van wat de huidige marktprijs is voor een klik op een bepaald zoekwoord. Dit kan je helpen beslissen of het de moeite waard is om op een specifiek zoekwoord te bieden en hoeveel je bereid bent te betalen. Door deze informatie in je strategie te integreren, kun je effectievere en kostenbewuste beslissingen nemen over je biedingen.

Overwegingen bij handmatig bieden

Bij het selecteren van handmatig bieden binnen Sponsored Products op bol.com zijn er enkele essentiële overwegingen die je in gedachten moet houden. Deze aanpak vraagt om actieve betrokkenheid en tijdsinvestering om je biedingen voortdurend te monitoren en aan te passen. Dit betekent dat je regelmatig je campagnes moet evalueren en wijzigingen moet aanbrengen op basis van de huidige marktomstandigheden en de prestaties van je producten.

Een grondige kennis van de markt en je concurrenten is van groot belang bij het bepalen van effectieve biedingen. Dit omvat inzicht in de vraag naar je producten, de prijzen die je concurrenten hanteren en de algemene trends binnen de categorie waarin je actief bent. Zonder deze kennis loop je het risico biedingen te plaatsen die niet concurrerend zijn of die niet leiden tot de gewenste zichtbaarheid.

Een interessante optie bij handmatig bieden is het gebruik van de bol.com API, waarmee je veel handmatige taken kunt automatiseren terwijl je toch meer controle behoudt dan bij de standaard automatische biedstrategie. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je je campagnes op uurbasis activeert, hoewel dit wel enige technische kennis van de API vereist. Als alternatief voor directe API-implementatie kun je ook gebruikmaken van externe tools die deze functionaliteit aanbieden. Dergelijke tools kunnen je ondersteunen bij een efficiënter en effectiever beheer van je campagnes, maar vereisen eveneens inzicht in hoe je ze kunt integreren en gebruiken in je algehele verkoopstrategie.

Belangrijkste verschillen tussen de twee biedstrategieën uitgelicht

Automatisch bieden

 • Doelgroep: Ideaal voor nieuwe gebruikers of degenen die tijd en moeite willen besparen.
 • Kenmerken: Gebruikt bol.com's algoritmes om biedingen te optimaliseren op basis van de ingestelde ACoS.
 • Voordelen: Tijdbesparend en minder complex; geschikt voor algemene campagnes zonder specifieke vereisten.
 • Overwegingen: Kan leiden tot een hogere ACoS tijdens de leerfase van het algoritme; vereist nog steeds regelmatige monitoring.

Handmatig bieden

 • Doelgroep: Geschikt voor ervaren verkopers met uitgebreide marktkennis en inzicht in hun productprestaties.
 • Kenmerken: Volledige controle over biedingen per product of zoekwoord, waardoor je precies kunt bieden op specifieke doelgebieden.
 • Voordelen: Grotere precisie en flexibiliteit; essentieel voor gerichte campagnes en optimalisatie van advertentie-uitgaven.
 • Overwegingen: Vereist regelmatige monitoring en aanpassing van biedingen; vereist een diepgaande kennis van de markt.
 • Integratie van API: Biedt geavanceerde mogelijkheden voor het automatiseren van biedingen met aangepaste regels, ideaal voor verkopers met technische middelen of toegang tot softwaretools zoals Pacvue of Marktmentor.

De keuze tussen handmatig en automatisch bieden hangt af van je ervaring, beschikbare middelen en specifieke doelen. Handmatig bieden, eventueel ondersteund door API-integratie, is ideaal voor degenen die gedetailleerde controle over hun campagnes willen hebben en bereid zijn de tijd te investeren die nodig is voor monitoring en aanpassingen. Automatisch bieden daarentegen is een goede keuze voor verkopers die efficiëntie en gemak zoeken bij het beheren van hun advertentiecampagnes met behulp van de geavanceerde technologie van bol.com. Als je echter de voordelen van handmatig bieden wilt ervaren zonder zelf de biedingen te beheren, kun je ook overwegen om een advertising agency in te schakelen.

Afrondende woorden

Bij het gebruik van Sponsored Products op bol.com heb je de keuze uit verschillende biedstrategieën, elk met zijn eigen voordelen. De juiste strategie kiezen hangt af van je doelen, budget en hoeveel controle je wilt behouden.

Een cruciaal begrip binnen Sponsored Products is ACoS (Advertising Cost of Sale), dat meet hoeveel je uitgeeft aan advertenties in verhouding tot de verkoop die ze genereren. Het is belangrijk om een gezonde ACoS te behouden die past bij je winstmarges en doelstellingen.

Wil je meer weten over Sponsored Products en hoe je ze effectief kunt inzetten? Bekijk dan ons artikel over wat Sponsored Products zijn en wanneer het handig kan zijn om ze in te zetten. Als je wilt leren hoe het algoritme achter Sponsored Products werkt, kun je dit artikel lezen, bieden we ook een artikel aan dat specifiek gewijd is aan dat onderwerp. En als je hulp nodig hebt bij het bepalen van de juiste zoekwoorden om aan je campagnes toe te voegen, hebben we daarvoor eveneens een informatief artikel beschikbaar.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis