Bol.com

Hoe werkt Sponsored Products van bol? Alles wat je moet weten

Sponsored Products is een reclametool aangeboden door bol.com, waarmee verkopers hun producten extra zichtbaarheid kunnen geven binnen het online platform. Benieuwd hoe dit allemaal werkt? Lees verder om erachter te komen! En als je meer diepgaande informatie wilt, hebben we ook een long-read versie van dit artikel beschikbaar, waarin we nog dieper ingaan op de details van Sponsored Products. Deze kun je hier vinden. Laten we nu beginnen met het verkennen van de wereld van Sponsored Products op bol.com.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
sponsored-products

Wat houdt Sponsored Products in?

Sponsored Products is een advertentiehulpmiddel dat wordt aangeboden door bol.com. Het stelt verkopers in staat om hun producten meer zichtbaarheid te geven op het online platform. Dit systeem plaatst jouw advertenties op strategische locaties waar potentiële klanten ze kunnen zien terwijl ze door producten bladeren of naar producten zoeken. Deze advertenties kunnen verschijnen in zoekresultaten, op productpagina's en in verschillende productcategorieën, waardoor de kans groter wordt dat klanten jouw product opmerken en overwegen om het te kopen.

Diverse weergaveopties van Sponsored Products

Advertenties kunnen op de volgende manieren worden weergegeven:

 • Zoekwoordgericht: Wanneer een klant zoekt naar een term die verband houdt met jouw product, kan jouw advertentie bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Bij het zoeken naar producten worden maximaal 30 producten per pagina weergegeven, waarvan er maximaal 6 gesponsorde producten bovenaan de pagina verschijnen en in het midden.
 • Categoriegericht: Binnen een specifieke categoriepagina kunnen jouw productadvertenties de aandacht trekken van klanten die door die categorie bladeren. Vergelijkbaar met zoekwoordpagina's worden maximaal 6 producten verspreid over de pagina weergegeven, en maximaal 2 producten onderaan de pagina. en onderaan de pagina worden getoond. Per positie maximaal 2 producten.
 • Productgericht: Jouw advertentie kan worden weergegeven als een alternatieve optie op de pagina van een soortgelijk product, meestal te vinden onder de sectie "Bekijk ook eens" op de productpagina. Dit zijn maximaal 6 producten.

Kostenmodel van Sponsored Products

Wanneer je gebruikmaakt van Sponsored Products op bol.com, betaal je voor elke klik op jouw advertentie, wat bekend staat als Cost Per Click (CPC). Het bedrag dat je betaalt, wordt niet willekeurig bepaald. Het komt voort uit een veilingmodel waarin je tegen andere verkopers biedt om zichtbaarheid te krijgen voor dezelfde zoekwoorden of productcategorieën. Dit veilingmodel is gebaseerd op een 'vickrey second price auction': als jouw bod wint, betaal je uiteindelijk slechts één cent meer dan het op een na hoogste bod. Kortom, als je het winnende bod hebt, betaal je slechts één cent meer dan het bod van de op één na hoogste adverteerder.

Dit veilingmodel is ontworpen om de advertentieruimte eerlijk en kosteneffectief te verdelen tussen adverteerders. Door zorgvuldig te overwegen hoeveel je per klik wilt bieden, kun je een balans vinden tussen het maximaliseren van de zichtbaarheid van je producten en het beheren van je advertentie-uitgaven. Een technisch bewijs van waarom deze biedmethode effectief is, is te vinden hier, maar dit vereist enige kennis van wiskunde en speltheorie.

Aan het einde van elke maand ontvang je een factuur die de daadwerkelijke CPC-kosten weergeeft. Hierdoor krijg je een gedetailleerd overzicht van de klikken die jouw advertenties hebben gegenereerd en de totale kosten die daaraan zijn verbonden. Dankzij vooraf ingestelde budgetten kun je er zeker van zijn dat je advertentie-uitgaven altijd binnen je financiële grenzen blijven, wat onverwachte verrassingen voorkomt.

Wanneer is Sponsored Products nuttig voor jou?

Sponsored Products kan handig zijn in een van de volgende drie situaties:

 1. Productlancering: Als je een nieuw product op de markt introduceert, zal het nog niet vanzelf hoog in de organische zoekresultaten verschijnen. Dit betekent dat het product aanvankelijk weinig zichtbaarheid heeft. Sponsored Products kunnen je helpen om je nieuwe product direct aan relevante klanten te tonen, waardoor de verkoopstart wordt versneld en de merkbekendheid wordt vergroot.
 2. Verbetering van organische zichtbaarheid: Als je merkt dat je producten niet hoog genoeg ranken in de organische zoekresultaten, kan Sponsored Products een effectieve manier zijn om die positie te verbeteren. Door meer klikken en mogelijke verkopen via je advertenties te genereren, kan je organische ranking op bol.com profiteren van deze verhoogde activiteit. Lees in dit artikel meer over hoe het bol-algoritme werkt, zodat jij nog specifieker weet hoe sponsored products helpen om jouw organische vindbaarheid te verbeteren.
 3. Verdediging van positie: Voor producten die al goed presteren, kan het gebruik van Sponsored Products dienen als een verdedigingsstrategie. Het voorkomt dat concurrenten zichtbaar worden op jouw productpagina's. Dit is vooral relevant voor populaire zoekwoorden die verband houden met je producten; je zorgt ervoor dat jouw aanbod dominant blijft.

Voorwaarden voor het gebruik van Sponsored Products

Hoewel Sponsored Products de zichtbaarheid en verkoop van je producten aanzienlijk kunnen vergroten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de basis van je productaanbod solide is voordat je besluit om te adverteren. Voordat je investeert in Sponsored Products, moet je ervoor zorgen dat je productlijsten volledig zijn geoptimaliseerd. Dit houdt in:

 • Effectieve producttitel: Het hebben van een relevante producttitel is de eerste stap om je productvermelding te verbeteren. Bol.com adviseert om de titel onder de 70 tekens te houden om de leesbaarheid en relevantie te vergroten. Volgens bol.com vergroot dit de kans dat je wordt meegenomen in de Sponsored Products-veilingen en dat je wordt weergegeven in Google Shopping-advertenties. Het aantal tekens heeft echter geen invloed op de organische vindbaarheid binnen bol.com. ALs je wilt weten op welke manier je compacte en efficientë titel maakt die je vindbaarheid maximaliseert kun je dit artikel lezen.
 • Volledige specificaties: Zorg ervoor dat alle productspecificaties correct en volledig zijn ingevuld. Dit verhoogt niet alleen de relevantie voor het algoritme, maar verbetert ook de organische vindbaarheid.
 • Hoogwaardige afbeeldingen: De hoofdafbeelding kan direct van invloed zijn op je Click-Through Rate (CTR) door de aantrekkelijkheid van je product te vergroten. Secundaire afbeeldingen verbeteren de klantbeleving en kunnen bijdragen aan een hogere conversieratio.
 • Uitgebreide productbeschrijving: Het opnemen van relevante zoekwoorden in je productbeschrijving is belangrijk voor het Sponsored Products-algoritme om de overeenkomst met zoekopdrachten te bepalen. Hoewel het effect op de organische vindbaarheid beperkt is, speelt het een grotere rol binnen Sponsored Products, omdat de inhoud van de beschrijving wordt gekoppeld aan de zoekwoorden waarvoor je adverteert.

Voor meer inzicht in hoe je een effectieve productlijst samenstelt, kun je ons artikel raadplegen.

Het belang van voorraadbeheer

Naast een sterke productpresentatie is voldoende voorraad van essentieel belang bij het gebruik van Sponsored Products. Zonder voldoende voorraad loop je het risico om verkoopkansen te missen en mogelijke negatieve beoordelingen te ontvangen, wat je toekomstige verkoopprestaties kan schaden.

Door deze punten als uitgangspunt te nemen, leg je een solide basis voor het succes van je Sponsored Products-campagnes. Het is de combinatie van een geoptimaliseerde productvermelding en slim voorraadbeheer die de effectiviteit van je advertenties maximaliseert en zorgt voor duurzame groei van je verkoop op bol.com.

Afronding

In dit artikel hebben we Sponsored Products op bol.com besproken en een aantal belangrijke aspecten behandeld. We hebben geleerd dat Sponsored Products een krachtig advertentiehulpmiddel is dat verkopers in staat stelt om de zichtbaarheid van hun producten op het platform te vergroten. Deze advertenties kunnen worden weergegeven op verschillende plaatsen, waaronder zoekresultaten, categoriepagina's en productpagina's. Bovendien hebben we het kostenmodel van Sponsored Products uitgelegd, waarbij adverteerders per klik betalen in een veilingmodel dat efficiënt budgetbeheer mogelijk maakt.

We hebben ook geïdentificeerd in welke situaties Sponsored Products bijzonder nuttig kunnen zijn, zoals bij productlanceringen, het verbeteren van organische zichtbaarheid en het verdedigen van je positie tegen concurrenten.

Daarnaast hebben we benadrukt dat een solide basis van je productaanbod, inclusief een effectieve producttitel, volledige specificaties, hoogwaardige afbeeldingen en een uitgebreide productbeschrijving, essentieel is voordat je besluit om Sponsored Products te gebruiken. Dit zal de effectiviteit van je advertenties maximaliseren.

Tot slot hebben we het belang van voorraadbeheer benadrukt om ervoor te zorgen dat je geen verkoopkansen mist en negatieve beoordelingen ontvangt.

Wil je meer weten over Sponsored Products en hoe het algoritme achter sponsored products werkt? Dan kun je ons artikel hierover lezen. Als je wilt leren hoe je succesvol kunt bieden in de veiling, bieden we ook een artikel aan dat specifiek gewijd is aan dat onderwerp. En als je hulp nodig hebt bij het bepalen van de juiste zoekwoorden om aan je campagnes toe te voegen, hebben we daarvoor eveneens een informatief artikel beschikbaar.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis