Bol.com

Hoe vind je relevante zoekwoorden voor je bol PPC campagne?

Bij het opzetten van een campagne voor Sponsored Products dien je de juiste zoekwoorden te selecteren. Dit kun je handmatig doen of je kunt bol.com automatisch de zoekwoorden laten kiezen. In deze blog leggen wij uit hoe je via beide opties relevante zoekwoorden vind voor jouw campagnes in Sponsored Products. Wij laten zien hoe je met Bol Zoektrends, Bollify's Keyword Discovery en de Termwijzer van MarktMentor deze zoekwoorden kunt vinden. Dit artkel is onderdeel van een long-read over Sponsored Products. Deze kun je hier kunt vinden.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
sponsored-products

Automatische selectie

Bij automatische selectie van zoekwoorden in Sponsored Products, neemt bol.com's systeem het voortouw. Het kiest op basis van de informatie in je producttitel, listing en specificaties automatisch de zoekwoorden die het meest relevant lijken voor je producten. Hierbij spelen drie factoren een belangrijke rol:

 1. Analyse van je productgegevens: Het systeem analyseert je productinformatie, zoals de categorie, titel, specificaties en productomschrijving, om relevante zoekwoorden te identificeren. Het is daarom belangrijk dat je product over de juiste informatie beschikt voordat je begint met adverteren.
 2. Vergelijking met vergelijkbare producten: Het kijkt ook naar producten die vergelijkbaar zijn met de jouwe en neemt zoekwoorden over die voor deze producten worden gebruikt.
 3. Snelle en brede selectie: Dit proces is snel en zorgt ervoor dat een breed scala aan potentieel relevante zoekwoorden wordt overwogen.

Door de automatische selectie heb je meestal binnen zestig seconden een lijst met relevante zoekwoorden die je kunt gebruiken voor je campagne. Dit betekent dat je zelf geen zoekwoorden hoeft te onderzoeken en te selecteren, wat veel tijd bespaart. Daarnaast geeft het een uitgebreide lijst met zoekwoorden die mogelijk relevant zijn voor je producten, wat de zichtbaarheid van je producten kan vergroten. Nadat de lijst is gegenereerd, kun je vervolgens handmatig zoekwoorden verwijderen.

Hoewel dit systeem snel, eenvoudig en efficiënt werkt, is het niet perfect. Zo worden er ook zoekwoorden voorgesteld die mogelijk niet kostenefficiënt zijn in termen van advertentiekosten en conversies. Daarnaast wordt niet uitgelegd waarom bepaalde zoekwoorden zijn gekozen, waardoor je belangrijke inzichten mist voor het bepalen van je advertentiestrategie.

Daarom is het, hoewel automatische selectie een goede start biedt, aan te raden om deze lijst handmatig te bekijken en te optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat je alleen investeert in zoekwoorden die daadwerkelijk waarde toevoegen aan je campagne. Dit kan worden gecombineerd met tools die meer informatie bieden over zoekwoorden.

Handmatige selectie

Bij handmatige selectie kun jij aangeven welke zoekwoorden je wilt toevoegen aan je Sponsored Products campagne. Dit doe je eenvoudig door de zoekwoorden in te typen. Het is ook mogelijk om zoekwoorden in bulk toe te voegen. Er zijn twee manieren om zoekwoorden in te voeren:

 1. Exacte zoekwoorden: Als je een woord tussen aanhalingstekens plaatst, wordt alleen dat exacte zoekwoord toegevoegd. Bijvoorbeeld, als je "marterverjager" opgeeft, zal je alleen adverteren op dat specifieke zoekwoord.
 2. Zoekwoordgroepen: Als je zoekwoorden zonder aanhalingstekens toevoegt, kunnen ook combinaties van het zoekwoord worden toegevoegd. Als je bijvoorbeeld het zoekwoord "marterverjager" toevoegt, kan dit ook leiden tot zoekwoorden als "ultrasone marterverjager".

De handmatige selectie kan ook worden gecombineerd met de automatische selectie. Je kunt bol.com bijvoorbeeld eerst automatisch een uitgebreide lijst met suggesties laten genereren, waarna je zelf de niet-relevante zoekwoorden verwijdert. Om zowel deze methode als het handmatig toevoegen van zoekwoorden effectief in te richten, is het gebruik van zoekwoordentools noodzakelijk. Hieronder bespreken we drie van deze tools.

Bol Zoektrends

Bol Zoektrends is een nuttige tool binnen het bol.com-platform die inzicht biedt in het zoekvolume van specifieke zoekwoorden. Het toont ook gerelateerde zoekwoorden die gekoppeld zijn aan de term die je invoert. Dit maakt het een goed startpunt voor het bepalen van relevante zoekwoorden voor Sponsored Products. Er zijn echter enkele beperkingen die je in overweging moet nemen:

 1. Handmatige invoer van zoekwoorden: Om gebruik te maken van Bol Zoektrends, moet je zelf een idee hebben van welke zoekwoorden relevant kunnen zijn. Dit vereist voorkennis en de handmatige invoer van deze zoekwoorden. Dit kan een uitdaging zijn als je niet zeker weet welke zoekwoorden relevant zijn, waardoor je mogelijk belangrijke termen mist. Daarom kan het combineren van de automatische zoekwoordselectie van Sponsored Products met Bol Zoektrends een effectieve strategie zijn. Zo krijg je een uitgebreide lijst van bol.com, die je vervolgens kunt verfijnen met de inzichten van Bol Zoektrends.
 2. Beperkte informatie: Bol Zoektrends biedt alleen informatie over het zoekvolume, maar mist andere belangrijke gegevens die nodig zijn om de relevantie van een zoekwoord volledig te beoordelen. Dit betekent dat je, ondanks het krijgen van een idee over de populariteit van een zoekwoord, nog steeds andere factoren moet overwegen, zoals de concurrentie en de waarschijnlijke conversieratio's.
 3. Geen exportmogelijkheden: Een ander nadeel is het ontbreken van een exportfunctie. Dit betekent dat je de zoekwoorden handmatig moet overnemen als je besluit om ze te gebruiken in je Sponsored Products campagnes. Dit kan tijdrovend zijn, vooral als je werkt met een grote lijst van zoekwoorden.

Concluderend is Bol Zoektrends een goede tool om de automatische selectie van Sponsored Products aan te vullen, maar het is minder geschikt om als enige tool te gebruiken voor het opbouwen van je zoekwoordlijst. Het kan je helpen om de door Sponsored Products gegenereerde lijst te verfijnen en te optimaliseren, maar voor een grondige en snelle zoekwoordanalyse kun je beter kijken naar meer geavanceerde tools zoals Bollify's Keyword Discovery of de Termwijzer van MarktMentor.

Keyword Discovery van Bollify

Bollify's Keyword Discovery tool bouwt voort op de functionaliteiten van Bol Zoektrends en brengt deze naar een hoger niveau. Deze tool biedt een efficiëntere en data-gedreven manier om relevante zoekwoorden voor je Sponsored Products campagnes te vinden. Hier zijn enkele kenmerken die het onderscheiden:

 1. Bulk zoekwoord analyse: In tegenstelling tot Bol Zoektrends, waar je elk zoekwoord afzonderlijk moet invoeren, stelt Bollify je in staat om tot 10 zoekwoorden tegelijk in te voeren. De tool genereert vervolgens tot 100 gerelateerde zoekwoorden per ingevoerd zoekwoord, wat kan leiden tot een lijst van maximaal 1000 zoekwoorden.
 2. Meer data: Keyword Discovery van Bollify gaat verder dan alleen het tonen van zoekvolumes. Het biedt aanvullende inzichten zoals het aantal organische en gesponsorde vermeldingen per zoekwoord, het prijsniveau op de eerste pagina van de zoekresultaten, en de gemiddelde reviewscore op die pagina. Deze extra gegevens helpen je om een meer geïnformeerde keuze te maken over welke zoekwoorden het meest potentieel hebben voor jouw campagne.
 3. Filter- en exportopties: Met Bollify kun je zoekwoorden filteren op basis van specifieke criteria zoals zoekvolume, wat je helpt om snel de meest relevante zoekwoorden te identificeren. Bovendien heeft het de mogelijkheid om je zoekwoordlijst in bulk te exporteren, waardoor je gemakkelijk de geselecteerde zoekwoorden kunt integreren in je Sponsored Products campagnes.

In vergelijking met de standaard Bol Zoektrends biedt Keyword Discovery van Bollify een meer omvattende benadering voor het selecteren van zoekwoorden. Het combineert snelheid met meer informatie, waardoor het een waardevolle tool is voor verkopers die hun zoekwoordstrategie willen optimaliseren zonder volledig afhankelijk te zijn van de automatische selectie van bol.com. Het biedt de mogelijkheid om op een data-gedreven manier te werken, terwijl je toch de controle behoudt over welke zoekwoorden je kiest voor je campagnes.

Ondanks dat deze tool zeer nuttig is voor het vinden van relevante zoekwoorden voor Sponsored Products, is er een andere tool die het ook verdient om te worden uitgelicht.

Termwijzer van MarktMentor

De Termwijzer van MarktMentor is een andere tool die het handmatig toevoegen van zoekwoorden eenvoudig maakt. Via deze tool kun je op twee verschillende manieren zoekwoorden ontdekken.

Via zoekwoorden:

Vergelijkbaar met Bol Zoektrends en de Keyword Discovery van Bollify, is het mogelijk om via een zoekwoord dat je invoert gerelateerde zoekwoorden te vinden. Net zoals bij de Keyword Discovery is het mogelijk om een of meerdere zoekwoorden in te voeren, waarna een lijst met gerelateerde zoekwoorden verschijnt met informatie over het zoekvolume, het aantal concurrenten en meer. Echter, vergeleken met de Keyword Discovery worden hier extra inzichten gegeven die het vermelden waard zijn:

 • Inzicht in zoekwoordrelaties: De Termwijzer geeft inzicht in hoe verschillende zoekwoorden met elkaar verbonden zijn. Dit omvat informatie over short-tail (algemene) en long-tail (specifieke) zoekwoorden, evenals contextueel gerelateerde termen. Deze informatie is belangrijk om te bepalen welk type zoekwoorden je wilt opnemen in je campagne.
 • Verkopen om gevonden te worden: Een bijzondere eigenschap van de Termwijzer is dat het inzicht geeft in het aantal benodigde verkopen om hoog te ranken voor bepaalde zoekwoorden. Voor Sponsored Products geeft dit een mate van concurrentie en verkooppotentie bij een zoekwoord aan.
 • Gericht op relevante zoekwoorden: De Termwijzer gebruikt een unieke methode om zoekwoordgegevens te analyseren, waarbij algoritmes worden ingezet die zowel actuele als historische data combineren om relaties tussen zoekwoorden te bepalen. Deze benadering biedt uitgebreid inzicht in de prestaties en connecties van zoekwoorden over een bepaalde periode, wat essentieel is voor het ontwikkelen van duurzame zoekwoordstrategieën. Een van de voordelen van dit systeem is dat alleen de relevante zoekwoorden worden getoond. Dit zorgt ervoor dat vrij snel een lijst van zoekwoordkandidaten kan worden

Via producten

Met de Termwijzer kun je ook zoekwoorden ontdekken door specifieke producten op te geven. Dit is vergelijkbaar met de automatische zoekwoordselectie van Sponsored Products, waarbij je relevante concurrenten kunt identificeren die goede verkoopprestaties hebben en hun zoekwoorden kunt gebruiken om je eigen lijst uit te breiden.

Net als bij de Keyword Discovery van Bollify kun je zoekwoorden in bulk exporteren, wat het snel toevoegen van relevante zoekwoorden aan je campagne vergemakkelijkt.

Concluderend is de Termwijzer van MarktMentor een krachtige tool voor het handmatig toevoegen van zoekwoorden aan je Sponsored Products campagnes. Het biedt diepgaande inzichten en helpt je bij het ontwikkelen van een effectieve zoekwoordstrategie.

Een effectieve zoekwoordstrategie met de Termwijzer

Je kunt een krachtige zoekwoordstrategie ontwikkelen door de Termwijzer van MarktMentor te combineren met de automatische selectie van bol.com. Deze benadering biedt je de mogelijkheid om zowel de voorgestelde zoekwoorden van bol.com als relevante zoekwoorden uit de Termwijzer te gebruiken om je Sponsored Products campagnes te verrijken. Hier zijn twee manieren waarop je dit kunt doen:

Optie 1: Matching van bol's Lijst met Termwijzer-resultaten

In deze benadering laat je bol.com eerst een lijst met automatisch geselecteerde zoekwoorden genereren op basis van je productinformatie. Vervolgens gebruik je de Termwijzer van MarktMentor om te bepalen welke van deze zoekwoorden het meest relevant zijn en welke je wilt behouden. Hier is hoe het werkt:

 1. Automatische selectie door bol: Laat bol.com automatisch zoekwoorden selecteren op basis van je producttitel, listing en specificaties. Dit genereert snel een lijst met potentiële zoekwoorden.
 2. Termwijzer-controle: Neem de lijst met automatisch geselecteerde zoekwoorden van bol.com en voer deze in de Termwijzer van MarktMentor in. De Termwijzer zal je voorzien van uitgebreide inzichten in deze zoekwoorden, waaronder zoekvolume, concurrentie en relevante gerelateerde termen.
 3. Matching en optimalisatie: Bekijk de resultaten uit de Termwijzer en vergelijk deze met de automatisch gegenereerde zoekwoorden van bol.com. Selecteer de zoekwoorden die het meest relevant en kosteneffectief lijken voor je campagne. Je kunt de lijst verder optimaliseren door onnodige zoekwoorden te verwijderen.

Deze aanpak combineert de snelheid van automatische selectie met de diepgaande inzichten van de Termwijzer, waardoor je een goed uitgebalanceerde lijst met zoekwoorden krijgt voor je Sponsored Products campagnes.

Optie 2: Direct zoekwoordonderzoek vanuit de top-producten

Een andere effectieve aanpak is om zoekwoorden te verzamelen vanuit de top-presterende producten in je categorie. Hiermee kun je direct inspelen op wat succesvolle concurrenten doen en hun zoekwoorden gebruiken als basis voor je campagne. Je kunt deze methode ook aanvullen met relevante gerelateerde zoekwoorden uit de Termwijzer. Hier is hoe je dit kunt doen:

 1. Identificeer top-producten: Onderzoek welke producten in jouw categorie goed presteren en hoog scoren in zoekresultaten. Deze producten zijn een goede bron van zoekwoorden omdat ze al succesvol zijn. Je kunt deze producten eenvoudig vinden via de Product Database
 2. Zoekwoordonderzoek vanuit top-producten: Analyseer op welke zoekwoorden deze producten gevonden worden. Dit kunnen wij via de Termwijzer doen.
 3. Termwijzer-verrijking: Voer de verzamelde zoekwoorden in de Termwijzer van MarktMentor in om extra inzichten te krijgen, zoals zoekvolumes en concurrentie. De Termwijzer kan ook gerelateerde zoekwoorden tonen die je kunt toevoegen aan je lijst.
 4. Aanvulling met gerelateerde zoekwoorden: Gebruik de gerelateerde zoekwoorden uit de Termwijzer om je lijst verder aan te vullen en te verfijnen. Dit helpt je om een uitgebreide lijst van relevante zoekwoorden te creëren.

Door deze twee benaderingen te combineren, kun je profiteren van zowel best practices in de branche als geavanceerde zoekwoordanalyse. Dit stelt je in staat om een sterke basis voor je Sponsored Products campagnes te leggen en ervoor te zorgen dat je advertenties worden weergegeven aan een relevante doelgroep. Het regelmatig bijwerken en optimaliseren van je zoekwoorden is ook essentieel om concurrentievoordeel te behouden en je campagnes te blijven verbeteren.

Afrondende woorden

In dit artikel hebben we de essentiële stappen besproken voor het verzamelen van zoekwoorden voor Sponsored Products op bol.com. Van automatische selectie tot het gebruik van geavanceerde tools zoals de Termwijzer van MarktMentor, we hebben verschillende strategieën behandeld om je te helpen de juiste zoekwoorden te vinden en effectieve campagnes te creëren.

Wil je meer weten over Sponsored Products en hoe je ze effectief kunt inzetten? Bekijk dan ons artikel over wat Sponsored Products zijn en wanneer het handig kan zijn om ze in te zetten. Als je wilt leren hoe je succesvol kunt bieden in de veiling, bieden we ook een artikel aan dat specifiek gewijd is aan dat onderwerp. En als je wilt weten hoe het algoritme achter sponsored products werkt, hebben we daarvoor eveneens een informatief artikel beschikbaar. We wensen je veel succes met je Sponsored Products-campagnes op bol.com!

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis