Bol.com

EAN-codes op bol.com: Wat zijn GS1 EAN-codes?

Als online verkoper op bol.com is het belangrijk om te begrijpen hoe productidentificatie werkt. Een cruciaal onderdeel hiervan is de EAN-code, een unieke productidentificatiecode die verplicht is voor het verkopen op bol.com. In deze blogpost leggen we uit wat een EAN-code is, hoe deze is opgebouwd, en hoe je deze aanmaakt bij GS1. Ook leggen we uit waarom dit verplicht is voor het verkopen op bol.com.

  • author profile picture
    Lars Hurkmans
    Mede-oprichter
bol-blokkade

Wat is een EAN-code?

EAN staat voor European Article Number. Het is een code die uniek is voor elk product. Deze code staat onder de streepjescode op een product en geeft het product een uniek kenmerk. De EAN-code is een wereldwijd geaccepteerd systeem voor het identificeren van producten en wordt gebruikt in zowel fysieke winkels als online verkoopplatformen.

8-cijferige en 13-cijferige EAN-codes

Er zijn twee hoofdtypen EAN-codes: de 8-cijferige en de 13-cijferige. De 13-cijferige EAN-code, ook bekend als EAN-13, is de meest gebruikte en bestaat uit een 2-cijferige landcode, een 5-cijferige fabrikantcode, een 5-cijferige productcode en een controlecijfer. De 8-cijferige EAN-code, ook bekend als EAN-8, is een kortere versie van de EAN-13 en wordt meestal gebruikt voor kleinere producten waar een volledige EAN-13 niet zou passen.

De opbouw van de EAN-code

Zoals eerder vermeld, bestaat de 13-cijferige EAN-code uit verschillende delen. Het eerste deel is een 2-cijferige landcode die aangeeft in welk land de fabrikant van het product is geregistreerd. Het tweede deel is een 5-cijferige fabrikantcode die uniek is voor elk bedrijf. Het derde deel is een 5-cijferige productcode die door de fabrikant wordt toegewezen aan elk individueel product. Het laatste cijfer is een controlecijfer dat wordt berekend op basis van de voorgaande cijfers om de nauwkeurigheid van de hele code te verifiëren.

Het verschil tussen GS1-EAN codes en andere EAN-codes

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een belangrijk verschil tussen GS1-EAN codes en andere EAN-codes. Een GS1-code is een gestandaardiseerde identificatiecode die wordt gebruikt om objecten, locaties, transporteenheden uniek te identificeren en te volgen in het wereldwijde handelssysteem. Een belangrijk kenmerk van GS1-codes is dat ze altijd op bedrijfsnaam geregistreerd staan. Dit betekent dat ze herleidbaar zijn naar het bedrijf dat het product produceert of verkoopt.

Hoe maak ik een EAN code aan bij GS1?

Het aanmaken van een EAN-code bij GS1 is een eenvoudig proces. Je kunt een codepakket bestellen bij GS1, waarbij je de keuze hebt uit verschillende pakketten afhankelijk van het aantal codes dat je nodig hebt. De kosten voor deze pakketten zijn jaarlijks. Bijvoorbeeld, een GS1 codepakket 100 kost jaarlijks €85, terwijl een GS1 codepakket 100.000 jaarlijks €450 kost. Nadat je het pakket hebt gekozen en betaald, ontvang je de EAN-codes die je kunt toewijzen aan je producten.

Welke EAN-codes heb ik nodig als ik op bol.com wil verkopen?

Voor het aanbieden van een artikel via bol.com heb je een geldige, geregistreerde EAN-code nodig. Deze code moet geregistreerd zijn bij GS1. Het is belangrijk om te weten datzowel merkgebonden als merkloze artikelen een EAN-code moeten hebben die bij GS1 geregistreerd is.

Gevolgen van het niet hebben van een GS1-EAN code op bol.com

Het niet hebben van een GS1-EAN code kan ernstige gevolgen hebben voor je verkoopactiviteiten op bol.com. Volgens het beleid van bol.com kan assortiment met GTIN/EAN zonder GS1 registratie offline worden gehaald. Dit betekent dat je producten niet langer zichtbaar of beschikbaar zijn voor klanten op bol.com, wat kan leiden tot verlies van verkoop en inkomsten.

Conclusie

Het registreren van je producten bij GS1 en het verkrijgen van EAN-codes is een essentiële stap voor het verkopen op bol.com. Hoewel het een jaarlijkse investering vereist, biedt het ook vele voordelen, zoals wereldwijde acceptatie en de mogelijkheid om je producten op verschillende platforms te verkopen.

Bronnen

  • GS1 Nederland

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis