Bol.com

Alles over BOIP-merkregistratie: Waarom en wanneer dit handig is voor verkopen op bol.com

Als je producten verkoopt op platforms zoals bol.com, kan het registreren van je merk bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) een cruciale stap zijn om je bedrijf te beschermen en te laten groeien. In deze blogpost leggen we uit waarom merkregistratie belangrijk is, wanneer je het wel en niet moet doen, en hoe het proces werkt.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
merkregistratie-bol

Waarom is merkregistratie belangrijk?

Bescherming van je merk

Het registreren van je merk bij het BOIP biedt verschillende voordelen. Ten eerste krijg je een monopolie op je merk, wat betekent dat je de enige bent die het mag gebruiken voor de producten of diensten waarvoor het is geregistreerd. Dit kan je beschermen tegen concurrenten die vergelijkbare merken willen gebruiken en kan helpen om verwarring bij consumenten te voorkomen.

Voordelen op bol.com

Daarnaast kan merkregistratie je helpen om je producten effectiever te verkopen op platforms zoals bol.com. Wanneer je je merk registreert bij bol.com, krijg je meer controle over je productinformatie op het platform. Dit betekent dat andere verkopers niet zomaar jouw productinformatie kunnen wijzigen. Bovendien kan bol.com sneller handelen bij eventuele problemen of discussies als je geregistreerd bent als merkeigenaar.

Wanneer moet je je merk registreren?

Het is niet altijd noodzakelijk om je merk te registreren. Als je net begint met het verkopen van producten en je merk nog niet veel bekendheid heeft, kan het registreren van je merk bij het BOIP een onnodige kostenpost zijn. Echter, als je merkt dat je producten goed verkopen en je merk begint te groeien, kan het een goed idee zijn om je merk te registreren.

Dit is vooral belangrijk als je producten verkoopt op bol.com. Wanneer je merk geregistreerd is, kun je voorkomen dat andere verkopers je productinformatie wijzigen of vergelijkbare producten onder jouw merknaam verkopen. Dit kan je helpen om de kwaliteit en consistentie van je producten te waarborgen, wat kan leiden tot meer vertrouwen bij consumenten en uiteindelijk tot meer verkopen.

Hoe registreer je je merk bij het BOIP?

Het proces van merkregistratie bij het BOIP bestaat uit een aantal stappen. Eerst moet je een aanvraag indienen bij het BOIP. Dit kan online en kost momenteel een eenmalig bedrag van 244 euro voor de eerste klasse van producten of diensten waarvoor je je merk wilt registreren. Voor elke extra klasse betaal je 81 euro.

Na je aanvraag controleert het BOIP of je merk voldoet aan de wettelijke eisen en of het al bestaat. Als je merk uniek is en voldoet aan de eisen, wordt het gepubliceerd in het BOIP Merkenregister. Vervolgens is er een periode van twee maanden waarin anderen bezwaar kunnen maken tegen je merk. Als er geen bezwaren zijn, wordt je merk geregistreerd en krijg je een certificaat van registratie.

Het is belangrijk om te weten dat je merk alleen beschermd is in de product- of dienstencategorieën waarvoor je het hebt geregistreerd. Als je je merknaam niet actief gebruikt in deze categorieën binnen vijf jaar, kan je bescherming worden ingetrokken.

Versnelde merkregistratie

Als je je merk snel wilt registreren, kun je kiezen voor een versnelde merkregistratie bij het BOIP. Dit proces kost extra, maar je merk wordt binnen 24 uur geregistreerd. Houd er echter rekening mee dat er nog steeds een oppositieperiode van drie maanden is waarin anderen bezwaar kunnen maken tegen je merk.

Hoe vraag je merkregistratie aan bij bol.com?

Nadat je merk is geregistreerd bij het BOIP, kun je een aanvraag indienen bij bol.com om merkeigenaar te worden. Dit geeft je meer controle over je productinformatie en kan je helpen om je producten effectiever te verkopen.

Het proces om merkeigenaar te worden bij bol.com is relatief eenvoudig:

 1. Ga naar het partnerplatform van bol.com.
 2. Zoek naar de sectie 'Merkregistratie'.
 3. Volg de instructies om je aanvraag in te dienen.

Het is belangrijk om te weten dat bol.com alleen kijkt of je de merkeigenaar bent. Ze kijken niet naar de categorieën waarvoor je merk is geregistreerd. Dit betekent dat je geen concurrenten in het koopblok zult krijgen, zelfs als je merk niet actief wordt gebruikt in de categorie waarin je verkoopt.

Bovendien, als je je merk registreert bij bol.com, krijg je de mogelijkheid om de regie over de productinformatie voor je eigen merkartikelen te krijgen. Deze productinformatie kan dan niet langer meer worden gewijzigd door een derde partij. Dit zorgt ervoor dat je merkartikelen overal op dezelfde manier worden uitgelicht, wat bijdraagt aan een consistente merkbeleving voor de klant.

Het is echter belangrijk om te weten dat de bescherming van productinformatie geldt voor al jouw merkartikelen. Dus ook voor artikelen die je zelf misschien niet meer verkoopt, maar andere verkopers wel. Ook deze productinformatie dient actueel en juist te zijn.

Conclusie

Het registreren van je merk bij het BOIP en bol.com kan een belangrijke stap zijn om je bedrijf te beschermen en te laten groeien. Hoewel het een investering vereist, kan het je helpen om je producten effectiever te verkopen op platforms zoals bol.com en kan het je beschermen tegen concurrenten die vergelijkbare merken willen gebruiken. Het is echter belangrijk om je merk actief te gebruiken en om de regels van zowel het BOIP als bol.com te begrijpen.

Bronnen

 • BOIP - Tarieven
 • Bol.com - Merkregistratie
 • BOIP - Online verkopen: dit moet u weten over merkregistratie

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis