Bol.com

BTW-aangifte, facturen en de OSS-regeling: Alles over financiële afhandeling op bol.com

Het verkopen op bol.com is een uitstekende manier om je producten aan een breder publiek te presenteren. Maar zoals bij elke zakelijke onderneming, komt het met zijn eigen set van financiële verplichtingen, waaronder het afdragen van btw en het afhandelen van facturen. In deze blogpost zullen we deze aspecten in detail bespreken, zodat je als online verkoper in Nederland en België volledig op de hoogte bent van je verantwoordelijkheden.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
btw_facturatie_bol

De financiële afhandeling bij bol.com

Bol.com bundelt alle inkomsten van de maand in één overzichtelijke factuur, de Verkoopfactuur. Deze factuur omvat alle inkomsten minus alle uitgaven, zoals pick en pack- en voorraadkosten. Retouren worden verrekend in de periode waarin de retour plaatsvindt. De Verkoopfactuur is beschikbaar op de 1e dag van de volgende maand en kan worden gedownload vanuit je verkoopaccount onder de tab 'Financiën'. De details van deze inkomsten en uitgaven kun je inzien via de factuurspecificatie.

Facturatie aan zakelijke klanten

Als je een artikel levert aan een zakelijke klant, is het jouw verantwoordelijkheid om een correcte factuur uit te reiken. Dit is een wettelijke verplichting en de factuur moet worden meegestuurd met de bestelling of via e-mail worden verzonden. Bij elke bestelling wordt automatisch aangegeven of de bestelling is gedaan vanaf een zakelijk account, zodat je direct kunt zien of je een factuur moet meesturen.

Informatie op de factuur

De factuur moet ten minste de volgende zaken bevatten:

 • De factuurdatum
 • Het factuurnummer
 • Het bol.com bestelnummer dat bij deze bestelling hoort
 • De datum waarop het artikel is geleverd
 • Jouw volledige (juridische) naam, adres en contactgegevens
 • Jouw KvK-nummer
 • Het btw-identificatienummer van je onderneming
 • De volledige naam en factuuradres van de klant
 • Een geldig btw-identificatienummer van de klant (alleen voor buitenlandse klanten bij een intracommunautaire levering van goederen)
 • Het aantal geleverde artikelen
 • Een omschrijving van elk artikel dat is geleverd
 • Het verkoopbedrag exclusief btw
 • De btw-tarieven
 • Het btw-bedrag (indien van toepassing: verschuldigd btw-bedrag per btw-tarief)
 • Het totaalbedrag inclusief btw
 • Een vermelding wanneer er sprake is van een intracommunautaire levering van goederen

Btw-aangifte als verkoper op bol.com

Als zakelijk verkoper via bol.com dien je net als iedere andere ondernemer je belastingaangiftes te doen, zoals de aangifte omzetbelasting (in de meeste gevallen per kwartaal) en inkomstenbelasting. Daarnaast dienen je administratieve zaken, zoals de balans, facturen en een winst- en verliesrekening op orde te zijn

One Stop Shop (OSS): Vereenvoudiging van de btw-aangifte voor bedrijven in de EU

Als je een bedrijf hebt dat goederen verkoopt aan consumenten in andere EU-lidstaten, dan heb je waarschijnlijk al gehoord van de One Stop Shop-regeling (OSS). Deze regeling, die op 1 juli 2021 in werking is getreden, is ontworpen om het proces van btw-aangifte te vereenvoudigen en te stroomlijnen.

De OSS-regeling is een administratieve vereenvoudiging die bedrijven helpt bij het voldoen aan hun btw-verplichtingen in de EU. Voorheen moesten bedrijven die goederen verkochten aan consumenten in andere EU-lidstaten zich in elk van die landen registreren en daar btw aangeven. Met de OSS-regeling kunnen bedrijven nu kiezen om een enkele btw-aangifte te doen in één EU-lidstaat voor de btw die zij in verschillende EU-lidstaten verschuldigd zijn.

Het belangrijkste voordeel van de OSS-regeling is dat het de administratieve lasten voor bedrijven vermindert. In plaats van zich te moeten registreren en btw-aangifte te doen in elk EU-land waar je goederen verkoopt, kun je nu kiezen om dit in één EU-land te doen. Dit kan je tijd en moeite besparen.

Het is echter belangrijk om te weten dat er bepaalde drempels en uitzonderingen zijn voor deze regelingen. De specifieke regels en verplichtingen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie van je bedrijf. Het is daarom raadzaam om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet.

Conclusie

Het verkopen op bol.com kan een lucratieve onderneming zijn, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van je financiële verplichtingen. Door ervoor te zorgen dat je btw correct afdraagt en je facturen correct afhandelt, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf soepel loopt en voldoet aan alle wettelijke vereisten.

Veelgestelde vragen

Moet ik als verkoper op bol.com zelf btw-aangifte doen?

Ja, als zakelijk verkoper via bol.com ben je verplicht om zelf je belastingaangiftes te doen, waaronder de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting.

Hoe zit het met de facturatie aan zakelijke klanten op bol.com?

Als je een artikel levert aan een zakelijke klant, is het jouw verantwoordelijkheid om een correcte factuur uit te reiken. Dit is een wettelijke verplichting en de factuur moet worden meegestuurd met de bestelling of via e-mail worden verzonden.

Wat gebeurt er met de btw als ik verkoop aan klanten buiten Nederland?

Wanneer je goederen levert aan particuliere klanten binnen de EU en buiten Nederland, zijn mogelijke andere wetten en tarieven van toepassing. Het is belangrijk om je goed in te lezen wanneer je buiten Nederland wilt verkopen.

Hoe verwerk ik de verkoopfacturen van bol.com?

Over het per saldo te ontvangen bedrag dien je belasting te betalen. Alle kosten (commissie en bijdrage pakketzegels) zijn al verrekend met de uitbetaling. Je kunt dus de omzet aangeven en daar alle kosten vanaf halen of direct het te ontvangen bedrag. Netto is er geen verschil en mag je het als één boeking verwerken.

Wat is de bemiddelingsbijdrage van bol.com?

De bemiddelingsbijdrage is een bedrag dat je betaalt aan bol.com voor het gebruik van hun platform. Deze bijdrage verschilt per categorie en bestaat uit een vast bedrag en een percentage van de verkoopprijs.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis