E-commerce

Hoe koop je succesvol producten in via Alibaba

Als online verkoper in Nederland of België heb je waarschijnlijk al gehoord van Alibaba, het grootste B2B-handelsplatform ter wereld. Het platform biedt een schat aan mogelijkheden voor het inkopen van producten, maar het kan ook een uitdaging zijn om te navigeren, vooral als je nieuw bent in het veld. In deze blogpost geven we je een uitgebreide gids over hoe je succesvol kunt inkopen op Alibaba en waar je op moet letten.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
inkopen-alibaba

Wat is Alibaba?

Alibaba is een Chinese online marktplaats waar fabrikanten, leveranciers en distributeurs hun producten aanbieden aan kopers over de hele wereld. Het platform biedt een breed scala aan producten, van elektronica en kleding tot meubels en voedselproducten.

Wie zijn de verkopers op Alibaba?

Er zijn drie hoofdtypen verkopers op Alibaba: leveranciers, fabrikanten en handelaren.

Leveranciers

Leveranciers zijn bedrijven die producten in bulk verkopen. Ze kunnen zowel fabrikanten als distributeurs zijn. Het voordeel van het kopen bij leveranciers is dat ze vaak een breed scala aan producten aanbieden, wat handig kan zijn als je verschillende soorten producten wilt inkopen. Het nadeel is dat hun prijzen vaak hoger zijn dan die van fabrikanten, omdat ze een marge toevoegen aan de producten die ze verkopen.

Fabrikanten

Fabrikanten zijn bedrijven die de producten die ze verkopen zelf produceren. Het voordeel van het kopen bij fabrikanten is dat ze meestal de laagste prijzen bieden, omdat er geen tussenpersonen zijn. Het nadeel is dat ze vaak hogere minimum bestelhoeveelheden (MOQ's) hebben en minder flexibel kunnen zijn in het aanpassen van producten.

Handelaren

Handelaren, ook wel handelshuizen genoemd, kopen producten van fabrikanten of leveranciers en verkopen ze vervolgens door. Het voordeel van het kopen bij handelaren is dat ze vaak meer flexibiliteit bieden in termen van MOQ's en productaanpassingen. Het nadeel is dat hun prijzen vaak hoger zijn dan die van fabrikanten en leveranciers, omdat ze een marge toevoegen aan de producten die ze verkopen.

Hoe kies je de juiste leverancier op Alibaba?

Het kiezen van de juiste leverancier op Alibaba is een cruciale stap in het inkoopproces. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de juiste leverancier te kiezen:

 • 1. Zoek naar gecertificeerde leveranciers Alibaba heeft verschillende certificeringen die aangeven dat een leverancier betrouwbaar is. Dit zijn onder andere Gold Supplier, Verified Supplier en Assessed Supplier. Kijk naar deze certificeringen bij het kiezen van een leverancier.
 • 2. Controleer de bedrijfsinformatie Kijk naar de bedrijfsinformatie van de leverancier, zoals hoe lang ze al actief zijn, wat hun top-producten zijn, in welk land ze gevestigdzijn, naar welke landen ze verzenden en hoe andere kopers ze beoordelen.
 • 3. Test de communicatie Voordat je een grote bestelling plaatst, kun je proberen om met de leverancier te communiceren om te zien hoe snel en effectief ze reageren. Dit kan je ook een idee geven van hun niveau van Engels.
 • 4. Overweeg de lange termijn Als je van plan bent om een langdurige relatie met een leverancier op te bouwen, houd dan rekening met factoren zoals de breedte van hun assortiment en hun bereidheid om aan je behoeften te voldoen.
 • 5. Kijk breder dan alleen het product dat je wilt inkopen Wanneer je een leverancier kiest, kijk dan ook naar welke producten deze nog meer verkoopt. Als dit producten zijn die jij nu al verkoopt of in de toekomst wilt verkopen, kan dit een reden zijn om voor deze leverancier te kiezen. Wanneer je meer producten bij een leverancier bestelt kun je betere prijzen afdingen.

Hoe benader je een leverancier op Alibaba?

Het benaderen van een leverancier op Alibaba kan een uitdaging zijn, vooral als je nieuw bent op het platform. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Wees duidelijk en beknopt Wanneer je een leverancier benadert, wees dan duidelijk en beknopt in je communicatie. Vermijd jargon en zorg ervoor dat je bericht gemakkelijk te begrijpen is.
 • Wees beleefd Respect is belangrijk in de Chinese zakelijke cultuur. Zorg ervoor dat je altijd beleefd en respectvol bent in je communicatie.
 • Stel specifieke vragen Zorg ervoor dat je specifieke vragen stelt over het product, de prijs, de MOQ, de levertijd, enzovoort. Dit zal je helpen om een beter idee te krijgen van wat je kunt verwachten.
 • Vraag om foto's Vraag de leverancier om foto's van het product. Dit kan je helpen om een beter idee te krijgen van de kwaliteit van het product.

Hoe onderhandel je over de prijs op Alibaba?

Het onderhandelen over de prijs is een belangrijk onderdeel van het inkoopproces op Alibaba. Hier zijn enkele tips om je te helpen succesvol te onderhandelen:

 • 1. Verzamel offertes Voordat je begint met onderhandelen, verzamel je offertes van verschillende leveranciers. Dit geeft je een idee van de marktprijs voor het product dat je wilt kopen.
 • 2. Wees respectvol Respect is belangrijk in de Chinese zakelijke cultuur. Zorg ervoor dat je altijd respectvol en beleefd bent tijdens de onderhandelingen.
 • 3. Wees flexibel Wees bereid om te onderhandelen en compromissen te sluiten. Dit kan betekenen dat je bereid bent om iets meer te betalen voor een hogere kwaliteit of betere service.
 • 4. Gebruik je offertes Gebruik de offertes die je hebt verzameld om de leverancier te laten zien dat je weet wat de marktprijs is. Dit kan je helpen om een betere prijs te krijgen.

Wat kun je nog meer regelen met leveranciers?

Naast het onderhandelen over de prijs, zijn er nog andere dingen die je kunt regelen met leveranciers op Alibaba. Dit kan onder andere het volgende omvatten:

 • Verzend- en betalingsvoorwaarden Bespreek hoe en wanneer de producten zullen worden verzonden, en hoe en wanneer je zult betalen.
 • Kwaliteitscontrole Spreek af hoe de kwaliteit van de producten zal worden gecontroleerd en wat er gebeurt als de producten niet aan de afgesproken normen voldoen.
 • MOQ Bespreek de minimum bestelhoeveelheid (MOQ). Dit is het minimum aantal producten dat je moet bestellen.
 • Productaanpassingen Veel leveranciers zijn bereid om producten aan te passen aan je specifieke behoeften. Dit kan bijvoorbeeld het graveren van je merk op het product of het maken van aangepaste verpakkingen omvatten. Houd er echter rekening mee dat dit meestal een hogere MOQ vereist.
 • Forwarding en sourcing Als je van plan bent om regelmatig grote hoeveelheden producten te kopen, kun je overwegen om gebruik te maken van forwarding- en sourcingdiensten. Forwarding-diensten zorgen voor de logistiek van het verzenden van de producten van de leverancier naar jou, terwijl sourcingdiensten je kunnen helpen bij het vinden van de beste producten en leveranciers.

10 Tips voor succesvol inkopen op Alibaba

Hier zijn tien tips die je kunnen helpen om succesvol in te kopen op Alibaba:

 • 1. Doe je onderzoek Voordat je een aankoop doet, doe je onderzoek naar het product en de leverancier. Dit kan je helpen om problemen te voorkomen.
 • 2. Wees niet bang om weg te lopen Als je merkt dat je er met een leverancier niet uitkomt, schroom er dan niet voor om de onderhandelingen af te breken. Er zijn in de meeste gevallen altijd nog meer leveranciers te vinden, zeker met de concurrentie die er op Alibaba is. Dreigen met weglopen kan bovendien een goed drukmiddel zijn op de leverancier waarmee je onderhandelt.
 • 3. Houd rekening met de levertijd Levertijden kunnen variëren, dus houd hier rekening mee bij het plannen van je aankopen. Begin tijdig met onderhandelen en houd er rekening mee dat de levertijd langer kan zijn dan gezegd wordt. Dit geldt vooral tijdens drukke periodes, zoals de periode voor de feestdagen.
 • 4. Ben bereid om te investeren in langetermijn relaties Probeer langdurige relaties op te bouwen met betrouwbare leveranciers. Dit kan je helpen om in de toekomst betere deals te krijgen en een soepelere samenwerking te hebben.
 • 5. Wees voorzichtig met betalingen Zorg ervoor dat je veilige betalingsmethoden gebruikt en wees op je hoede voor oplichting. Gebruik bijvoorbeeld de beveiligde betalingsopties die Alibaba biedt.
 • 6. Vraag om monsters Vraag altijd eerst monsters aan voordat je een grote bestelling afneemt. Daarnaast is het slim om meerdere samples af te nemen, omdat de kwaliteit nog al eens kan verschillen van sample tot sample. Bestel daarnaast niet meteen te grote hoeveelheden.
 • 7. Communiceer duidelijk Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert met de leverancier. Leg je verwachtingen en specificaties goed uit om misverstanden te voorkomen.
 • 8. Controleer de kwaliteit bij ontvangst Zodra je de producten ontvangt, controleer dan de kwaliteit en ga na of ze aan je verwachtingen voldoen. Neem indien nodig contact op met de leverancier om eventuele problemen op te lossen.
 • 9. Overweeg een bezoek aan de leverancier Als je serieuze plannen hebt om regelmatig bij een leverancier in te kopen, overweeg dan een bezoek aan hun fabriek of kantoor. Dit geeft je de mogelijkheid om hun activiteiten uit de eerste hand te zien en een sterke werkrelatie op te bouwen. Dit hoef je niet zelf te doen, maar kan ook met een sourcer.
 • 10. Leer van ervaringen Elke inkoopervaring op Alibaba is een leermoment. Neem de tijd om te evalueren wat goed ging en wat verbeterd kan worden. Dit helpt je om in de toekomst betere beslissingen te nemen en succesvoller in te kopen.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis