Bol.com

Hoe voorkom je dat jouw bol.com winkel gesloten wordt

Het zakelijk verkopen van producten op bol.com kan een lucratieve onderneming zijn, maar het komt ook met zijn eigen set van uitdagingen. Een van die uitdagingen is het navigeren door de regels en richtlijnen van het platform. In dit artikel leggen we uit hoe je een bol.com blokkade van je winkel kunt voorkomen door deze regels te volgen, je prestaties te verbeteren en te begrijpen welke producten en acties verboden zijn.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
bol-blokkade

De spelregels van bol.com

Bol.com heeft een aantal spelregels opgesteld om een eerlijke en betrouwbare marktplaats te creëren. Deze regels omvatten onder andere het volgende:

 • Je mag geen artikelen aanbieden die in strijd zijn met de wet- en regelgeving in Nederland en België.
 • Je moet voldoen aan de wettelijk gestelde eisen, zoals het hebben van een CE-markering op producten waar dit verplicht is.
 • Je mag geen artikelen verkopen die alleen geschikt zijn voor professionele doeleinden of die alleen mogen worden aangeschaft als de koper over bepaalde certificeringen beschikt.
 • Je mag geen ontvangers of digitale systemen verkopen die door een softwareaanpassing abonnementssystemen kunnen omzeilen.
 • Je product moet een GS1-geregisteerde EAN-code hebben

Het koopblok en prestatiescores

Een belangrijk aspect van het verkopen op bol.com is het 'koopblok'. Dit is de plek op de productpagina waar klanten het product direct kunnen kopen. Er kunnen meerdere verkopers zijn voor hetzelfde product, maar slechts één verkoper wint het koopblok. Een van de factoren die bepaalt wie het koopblok wint, is de prestatiescore.

Je prestatiescore is een maatstaf voor hoe goed je presteert op verschillende servicenormen, waaronder:

 • Artikelen op tijd
 • Annuleringen
 • Track & trace
 • Beoordelingen

De scores van de laatste 6 definitieve weken op deze servicenormen worden meegenomen in de prestatiescore. De score wordt elke week op woensdag opnieuw berekend. Voor de score op 'Beoordelingen' wordt gekeken naar jouw beoordelingscijfer bij bol.com op het moment dat de wekelijkse score berekend wordt.

Het is belangrijk om op te merken dat prestatiescores alleen van invloed zijn op producten die je in het koopblok verkoopt. Als je producten onder een eigen merk (private label) verkoopt, hebben je prestatiescores geen invloed op deze producten.

Het belang van prestatiescores

Je prestatiescores zijn niet alleen belangrijk voor het verkrijgen van het koopblok, maar ze geven je ook inzicht in waar je nog verbeteringen kunt aanbrengen. Door je prestatiescores te analyseren, kun je zien op welke gebieden je goed presteert en waar je mogelijk tekortschiet. Dit kan je helpen om gerichte acties te ondernemen om je prestaties te verbeteren.

Bijvoorbeeld, als je merkt dat je score voor 'Artikelen op tijd' laag is, kan dit betekenen dat je je verzendprocessen moet herzien om ervoor te zorgen dat je artikelen sneller bij je klanten aankomen. Of als je score voor 'Beoordelingen' laag is, kan dit een indicatie zijn dat je moet werken aan je klantenservice of de kwaliteit van je producten.

Waarschuwingen en verwijdering van het platform

Bol.com hanteert een beleidspuntensysteem om beleidsovertredingen te monitoren en op te treden indien nodig. Als je de regels overtreedt, kun je beleidspunten verliezen. Bij een te laag aantal beleidspunten kan je bol.com verkoopaccount worden gesloten.

Verboden producten

Bol.com heeft een lijst van verboden producten die niet op het platform mogen worden verkocht. Deze omvatten onder andere:

 • Het aanbieden van wettelijk verboden artikelen.
 • Het verkopen van medische mondkapjes en Coronazelftesten.
 • Het verkopen van artikelen die alleen geschikt zijn voor professionele doeleinden.
 • Het verkopen van artikelen die alleen mogen worden aangeschaft als de koper over bepaalde certificeringen beschikt.
 • Het verkopen van ontvangers of digitale systemen die door een softwareaanpassing abonnementssystemen kunnen omzeilen (bijvoorbeeld aangepaste mediaboxen of satellietreceivers).
 • Het verkopen van artikelen waarop een CE-markering ontbreekt in een categorie waar dit wel verplicht is.
 • Het verkopen van artikelen waarop een verplicht keurmerk of waarschuwing ontbreekt.
 • Het tonen van een keurmerk of markering op de verpakking, terwijl je niet over de juiste documenten beschikt zoals bijvoorbeeld een Declaration of Conformity/ EU-conformiteitsverklaring.
 • Het foutief invullen van attributen in de productinformatie, die opgesteld zijn aan de hand van wettelijke criteria (zoals toelatingsnummers, voltages, classificaties).

Het proces van bol.com

Bol.com hanteert een gestructureerd proces om ervoor te zorgen dat alle partners zich aan de regels houden. Dit proces omvat onder andere het volgende:

 • Regelmatige controle van de prestatiescores van alle partners.
 • Het geven van waarschuwingen aan partners die de regels overtreden of die lage prestatiescores hebben.
 • Het sluiten van accounts die herhaaldelijk de regels overtreden of die ondanks de waarschuwingen geen verbetering laten zien in hun prestatiescores.

Het is belangrijk om te begrijpen dat bol.com deze maatregelen neemt om een eerlijke en betrouwbare marktplaats te creëren voor zowel kopers als verkopers. Door je aan de regels te houden en te streven naar hoge prestatiescores, kun je bijdragen aan deze doelstelling en tegelijkertijd het succes van je eigen winkel bevorderen.

Het belang van het volgen van de regels

Het volgen van de regels van bol.com is niet alleen belangrijk om te voorkomen dat je winkel gesloten wordt, maar het kan ook bijdragen aan het succes van je winkel. Klanten hebben meer vertrouwen in winkels die zich aan de regels houden en die hoge prestatiescores hebben. Dit kan leiden tot meer verkoop, betere beoordelingen en een hogere klanttevredenheid.

Daarnaast kan het volgen van de regels je ook helpen om een goede relatie op te bouwen met bol.com. Dit kan leiden tot meer kansen, zoals de mogelijkheid om deel te nemen aan promoties of campagnes, en kan je helpen om je winkel te laten groeien.

Conclusie

Het runnen van een succesvolle winkel op bol.com vereist dat je de regels en richtlijnen van het platform begrijpt en naleeft. Door je aan de spelregels te houden, je prestatiescores te verbeteren, en te weten welke producten en acties verboden zijn, kun je voorkomen dat jouw bol.com winkel gesloten wordt. Het is belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in het beleid van bol.com om ervoor te zorgen dat je winkel altijd voldoet aan de laatste eisen en normen.

Veelgestelde vragen over het beleid van bol.com

Wat gebeurt er als ik de regels van bol.com overtreed?

Als je de regels overtreedt, kun je beleidspunten verliezen. Bij een te laag aantal beleidspunten kan je bol.com verkoopaccount worden gesloten.

Hoe kan ik mijn prestatiescores verbeteren?

Je kunt je prestatiescores verbeteren door je aan de regels van bol.com te houden en door te streven naar uitstekende klantenservice. Dit kan onder andere door ervoor te zorgen dat je artikelen op tijd worden geleverd, door het aantal annuleringen te minimaliseren, door een betrouwbare track & trace te bieden en door positieve beoordelingen te verzamelen.

Welke producten mag ik niet verkopen op bol.com?

Er zijn verschillende soorten producten die je niet mag verkopen op bol.com, waaronder wettelijk verboden artikelen, medische mondkapjes en Coronazelftesten, artikelen die alleen geschikt zijn voor professionele doeleinden, en artikelen die alleen mogen worden aangeschaft als de koper over bepaalde certificeringen beschikt.

Bronnen

 • Bol.com Partnerplatform
 • Bol.com Partnerplatform - Prestatiescores
 • Bol.com Partnerplatform - Beleidspunten
 • Bol.com Partnerplatform - Verkoopaccount
 • Bol.com Partnerplatform - Verboden producten
 • Bol.com Partnerplatform - Proces
 • Bol.com Leveranciersplatform - ISBN or EAN number

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis