Case studies

Hoe BePartEvents winstinzichten krijgt via MarktMentor

In onze serie over inspirerende klantverhalen duiken we in de wereld van bedrijven die door het gebruik van MarktMentor opmerkelijke groei hebben gerealiseerd op bol.com. Deze editie belicht het verhaal van BePartEvents, een evenementenbureau dat een unieke draai gaf aan hun bedrijfsstrategie tijdens de COVID-19 pandemie. Met de uitdagingen die de lockdown met zich meebracht, wendden ze zich tot e-commerce en vonden ze uiteindelijk in MarktMentor een krachtige partner voor inzichten in winstgevendheid en marktstrategieën.

  • author profile picture
    Lars Hurkmans
    Mede-oprichter
bepartevents

Wie zijn BePartEvents?

BePartEvents, gevestigd in Weert, heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevend en snelgroeiend evenementenbureau in de regio. Het bureau staat bekend om zijn expertise in het ontwikkelen van unieke concepten en het van begin tot eind verzorgen van diverse evenementen. Hun vermogen om elk aspect van een evenement te beheren, van planning tot uitvoering, heeft hen een sterke reputatie opgeleverd in en rond Weert.

De uitbraak van COVID-19 in maart 2020 en de daaropvolgende lockdown in Nederland vormden echter een significante uitdaging voor de evenementenindustrie. Met het tijdelijk stilvallen van hun primaire bedrijfsactiviteiten, stonden de gebroeders Spijkerman, de drijvende krachten achter BePartEvents, voor een kritisch besluit. In plaats van zich neer te leggen bij deze ongekende situatie, zagen ze een kans om hun ondernemersvaardigheden op een andere manier in te zetten. Dit leidde tot hun besluit om de e-commercebranche te betreden.

De gebroeders Spijkerman richtten Bolke op, een nieuwe tak van hun bedrijf die zich richtte op online verkoop. Dit bleek een slimme zet te zijn. Vier jaar later, is zowel BePartEvents als Bolke succesvol. Het succes van Bolke, in het bijzonder, benadrukte de noodzaak voor gedetailleerd inzicht in verkoop- en winstprestaties. Het was in deze context dat Bolke zich wendde tot MarktMentor.

De uitdagingen van BePartEvents

BePartEvents stonden voor verschillende uitdagingen die kenmerkend zijn voor online verkopen. Het verkrijgen van duidelijke inzichten in de winstgevendheid van hun online winkel was een aanzienlijke uitdaging. Ze hadden een systeem nodig dat financiële data kon vereenvoudigen en duidelijk kon presenteren.

Een ander aandachtspunt was de vindbaarheid van hun assortiment op bol.com. Ze hadden geavanceerde tools nodig voor zoekwoordanalyse om hun positie binnen de zoekresultaten te verbeteren. De bestaande hulpmiddelen boden enige ondersteuning, maar waren niet voldoende geavanceerd voor hun behoeften.

Bovendien was het krijgen van een dieper inzicht in de verkoopmarkt op bol.com belangrijk voor BePartEvents. Ze wilden hun eigen prestaties beter begrijpen en inzicht krijgen in markttrends en concurrentie. verbetering, was cruciaal voor het verfijnen van hun strategieën en het maximaliseren van hun verkooppotentieel.

Een van onze grootste uitdagingen was het helder in beeld krijgen van de winstgevendheid, met name met betrekking tot verzend- en retourkosten. In onze zoektocht naar een oplossing kwamen we uit bij MarktMentor

Thijn Spijkerman – Mede-eigenaaar, BePartEvents

Hoe MarktMentor BePartEvents geholpen heeft

Diepgaandere inzichten in de winst

BePartEvents heeft via MarktMentor aanzienlijk beter inzicht gekregen in de winstgevendheid van hun bol.com winkel. Een sleutelcomponent hiervan is het verbeterde begrip van verzend- en retourkosten. MarktMentor neemt deze kosten mee in hun berekeningen, waardoor BePartEvents een duidelijker beeld krijgt van hun werkelijke winstgevendheid.

Het winkeldashboard van MarktMentor biedt een diepgaande kostenopsplitsing, niet alleen voor het gehele assortiment, maar ook voor specifieke segmenten ervan. Dit stelt BePartEvents in staat om te identificeren welke producten winstgevend zijn en welke niet, en belangrijker nog, te begrijpen waarom bepaalde producten minder rendabel zijn. De gedetailleerde inzichten in retourkosten zijn bijzonder waardevol; ze bieden BePartEvents nieuwe informatie waarmee ze hun assortiment strategisch kunnen aanpassen, besluiten om bepaalde producten wel of niet te blijven aanbieden, en hun algehele winstgevendheid kunnen verbeteren.

Dashboard

Automatiseren van processen: Pro-actieve uploads van facturen

Een andere belangrijke oplossing die BePartEvents met succes implementeert via MarktMentor is de automatisering van hun facturatieproces. Deze functionaliteit stelt hen in staat om klantfacturen automatisch aan te maken en te uploaden naar bol.com zodra een bestelling binnenkomt. Deze automatisering heeft een significante impact op hun bedrijfsvoering, omdat het handmatige uploaden van facturen bij aanvragen nu tot het verleden behoort.

Voorheen moest het team van BePartEvents nauwgezet bijhouden wanneer er een factuuraanvraag werd gedaan, wat zowel tijdrovend als foutgevoelig kon zijn. Met de introductie van MarktMentor's geautomatiseerde facturatieproces, is deze handmatige taak volledig geëlimineerd. Dit betekent niet alleen een besparing van tijd en inspanning, maar ook een vermindering van de kans op fouten die kunnen optreden bij handmatige verwerking.

Deze automatisering heeft BePartEvents in staat gesteld om hun operationele efficiëntie aanzienlijk te verbeteren. Het stelt hen in staat om zich meer te concentreren op andere aspecten van hun bedrijf, terwijl de betrouwbaarheid en snelheid van hun facturatieproces aanzienlijk zijn toegenomen.

Voorheen waren wij veel tijd kwijt bij het in de gaten houden en zelf aanmaken van klantfacturen. Nu wij MarktMentor gebruiken is dit verleden tijd.

Thijn Spijkerman – Mede-eigenaaar, BePartEvents

Verbetering van vindbaarheid via zoekwoordanalyse

BePartEvents heeft een aanzienlijke verbetering in de vindbaarheid van hun producten op bol.com gerealiseerd door effectief gebruik te maken van zoekwoordanalyse via MarktMentor. Met de Mijn Ranking-functie van MarktMentor kregen ze inzicht in welke zoekwoorden hun verschillende producten in het assortiment gevonden werden. Dit stelde hen in staat om strategische beslissingen te nemen over welke zoekwoorden ze meer of minder moesten sponsoren, wat bijdroeg aan een efficiënter gebruik van hun marketingbudget.

Daarnaast bood de Termwijzer van MarktMentor hen de mogelijkheid om nieuwe zoekwoorden te ontdekken waarop ze nog niet organisch gevonden werden, maar hun concurrenten wel. Dit leidde tot waardevolle ontdekkingen van relevante zoekwoorden die ontbraken in hun productlistings. Door deze zoekwoorden toe te voegen, verbeterden ze niet alleen hun vindbaarheid op het platform, maar zagen ze ook een toename in hun verkopen. Deze verbeterde zichtbaarheid leidde tot directe impact op hun verkoopprestaties, wat bewijst hoe cruciaal een gedegen zoekwoordanalyse is in de competitieve e-commerce markt.

termwijzer

Seizoensgebonden producten vinden via de Niche Verkenner

BePartEvents gebruikt de Niche Verkenner van MarktMentor voor het strategisch uitbreiden van hun assortiment met seizoensgebonden producten. Deze tool maakt het mogelijk om gericht te zoeken naar producten die aansluiten bij verschillende seizoenen, wat hen helpt om tijdig in te spelen op veranderende markttrends en consumentenvraag. Dit stelt BePartEvents in staat om hun aanbod dynamisch en relevant te houden, een belangrijke factor in hun groeistrategie op bol.com.

Via MarktMentor kunnen wij eenvoudig producten vinden waarmee wij ons assortiment kunnen uitbreiden. Vooral het zoeken van seizoensgebonden producten trok hierbij onze aandacht.

Thijn Spijkerman – Mede-eigenaaar, BePartEvents

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis