Bol.com

Het bol algoritme uitgelegd - zoektrends, zoekwoordposities en het verbeteren van vindbaarheid (4/4)

Welkom terug bij onze uitgebreide serie over succesvol verkopen op bol.com. In ons vorige artikel hebben we de kracht van Sponsored Products verkend en hoe deze bijdroegen aan de verbeterde zichtbaarheid van de ultrasone verjager. Nu richten we ons op het volgende cruciale deel: het evalueren van de impact van deze campagne op de organische vindbaarheid van het product. Dit artikel zal dieper ingaan op de veranderingen in zowel categorie- als zoekwoordposities, en hoe deze inzichten kunnen leiden tot meer kosteneffectieve marketingstrategieën.

 • author profile picture
  Lars Hurkmans
  Mede-oprichter
bol-algoritme

De belangrijkste resultaten van de Sponsored Products campagne

Onze Sponsored Products-campagne voor de ultrasone verjager op bol.com heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd. Met in totaal 2.951 klikken leidde de campagne tot 220 verkopen, wat resulteert in een conversieratio van 7,45%. Dit overtreft het categoriegemiddelde van ongeveer 5%. De totale omzet bedroeg €7.469, tegenover campagnekosten van €2.685,83, wat een Advertising Cost of Sale (ACoS) van 35,96% betekent. Hoewel deze ACoS iets boven onze doelwinstmarge van 35% ligt, maakt dit deel uit van onze langetermijnstrategie voor productlancering en marktpenetratie.

De belangrijkste zoekwoordprestaties

Bij het evalueren van de resultaten op zoekwoordniveau, werd duidelijk hoe cruciaal de juiste zoekwoordkeuze is voor het succes van een Sponsored Products-campagne. Van de totale 220 verkopen waren er 205 direct toe te schrijven aan onze gerichte zoekwoordadvertenties, wat de effectiviteit van deze aanpak onderstreept.

 • Sterke presteerders: 'Kattenverjager' en 'kattenschrik' waren uitblinkers, met respectievelijke ACoS-waarden van 31,23% en 26,78%. Deze zoekwoorden leverden niet alleen een substantiële bijdrage aan de verkoop, maar deden dit ook tegen kosten die goed binnen onze winstmarges vielen. Hun succes suggereert dat klanten die op deze termen zochten, een hoge koopintentie hadden en dat onze producttitels en advertenties goed aansloten bij hun zoekopdrachten.
 • Minder rendabele zoekwoorden: Daarentegen bleken zoekwoorden zoals 'muizenverjager' en 'mollenverjager', met ACoS-waarden van 50,2% en 50,93%, minder winstgevend. Deze hogere ACoS-waarden suggereren dat hoewel deze zoekwoorden relevant verkeer aantrokken, de conversieratio's niet in verhouding stonden tot de advertentiekosten. Dit kan te wijten zijn aan een lagere match tussen klantverwachtingen en productaanbod of aan een hogere concurrentie binnen deze zoektermen.

De volgende stappen

Na het succesvol uitvoeren van onze Sponsored Products-campagne, staan we nu voor een nieuwe en cruciale vraag: Welk effect heeft deze campagne gehad op de organische vindbaarheid van onze ultrasone verjager op bol.com? Deze analyse is niet alleen belangrijk om de directe impact van onze advertentie-inspanningen te begrijpen, maar ook om te beoordelen hoe deze inspanningen hebben bijgedragen aan een verbeterde organische positie op het platform.

Een essentieel onderdeel van deze evaluatie is het onderzoeken van de huidige organische posities van de zoekwoorden waarop we hebben geadverteerd. Ons doel is om vast te stellen of er bepaalde zoekwoorden zijn waarvoor onze organische zichtbaarheid zodanig is verbeterd, dat de voortzetting van betaalde sponsoring mogelijk minder efficiënt is. Indien we bijvoorbeeld ontdekken dat onze organische ranking voor specifieke zoekwoorden aanzienlijk is verbeterd, kunnen we overwegen om onze advertentiebudgetten te verlagen of te herverdelen naar zoekwoorden waar onze organische posities nog versterking behoeven.

Deze stap in onze strategie is niet alleen cruciaal voor het optimaliseren van onze winstmarges, maar ook voor het verfijnen van onze algehele aanwezigheid en strategie op bol.com. Door deze analyse kunnen we een meer geïntegreerde aanpak ontwikkelen waarbij zowel betaalde als organische strategieën samenwerken voor maximaal succes.

Voordat wij dit kunnen doen, moeten wij eerst bepalen op welke manier wij de zoekwoordposities willen gaan monitoren. Laten wij daarom eens naar de verschillende opties kijken.

Manieren om de vindbaarheid op bol te monitoren

Er zijn meerdere manieren om de vindbaarheid van ons product te monitoren. De meest voor de hand liggende methode is handmatig de categorieposities dagelijks te controleren en deze gegevens te registreren. Dit proces kan echter tijdrovend en complex zijn, vooral omdat we verschillende pagina's moeten doorzoeken om de posities te bepalen. Dit is misschien nog haalbaar voor categorieposities, maar voor zoekwoorden wordt het ingewikkelder. We moeten niet alleen meerdere pagina's doorzoeken voor verschillende zoekwoorden, maar we missen ook volledigheid in onze kennis over alle relevante zoekwoorden.

Een betere aanpak is daarom het gebruik van een tracking tool die automatisch de posities van zowel categorieën als zoekwoorden bijhoudt. Laten we drie verschillende tools belichten:

Analyse van de Ranking Checker van Boloo

De Ranking Checker van Boloo is een gebruiksvriendelijke tool die inzicht biedt in hoe een product presteert op specifieke zoekwoorden. Het stelt gebruikers in staat om de dynamiek van de markt op bol.com nauwkeurig te volgen. Dit is vooral handig voor verkopers die zich willen richten op specifieke niche zoekwoorden of hun strategie willen afstemmen op de meest winstgevende zoekwoorden.

Hoewel de tool handig is voor het bijhouden van zoekwoordprestaties, zijn er enkele beperkingen die gebruikers in overweging moeten nemen:

 1. Beperkt aantal zoekwoorden: Met een maximum van 10 zoekwoorden per product, kunnen gebruikers beperkt zijn in hun vermogen om een breed scala aan relevante termen te monitoren. Dit kan een uitdaging zijn voor producten die onder meerdere zoekwoorden vallen of voor gebruikers die een diepgaande analyse van hun marktpositie willen.
 2. Handmatige input vereist: Gebruikers moeten proactief de zoekwoorden selecteren die ze willen volgen. Dit kan tijdrovend zijn en vereist een goed begrip van welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor hun producten. Het risico van het missen van belangrijke zoekwoorden of het niet bijhouden van veranderingen in zoekgedrag is aanwezig.
 3. Afhankelijkheid van andere gebruikers: De beschikbaarheid van historische data is afhankelijk van of andere gebruikers dezelfde zoekwoorden hebben gevolgd. Dit betekent dat voor minder populaire of zeer specifieke zoekwoorden, de historische data beperkt of afwezig kan zijn, wat de effectiviteit van de tool voor langetermijnanalyse kan verminderen.
 4. Focus op zoekwoorden, niet op categorieën: Omdat de tool zich alleen richt op zoekwoorden, biedt het geen inzicht in de prestaties van producten binnen specifieke categorieën. Voor verkopers die een compleet beeld willen van hun marktpositie op bol.com, kan dit een aanzienlijke beperking zijn.
Hoe de Boloo ranking checker werkt

Samengevat is de Ranking Checker van Boloo een grote verbetering ten opzichte van het handmatig bijhouden van zoekwoordposities. Echter, doordat het maar mogelijk is om 10 zoekwoorden per product te volgen en omdat er geen posities van categorieën worden bijgehouden is het de vraag of er andere tools in de markt zijn die meer te bieden hebben.

Analyse van de Rank Tracker van Bollify

De Rank Tracker van Bollify biedt een uitgebreidere aanpak voor het volgen van de marktpositie op bol.com. Deze tool stelt gebruikers in staat om een onbeperkt aantal zoekwoorden en producten te tracken, wat vooral nuttig is voor verkopers met een groot assortiment of die een diepgaande marktanalyse willen uitvoeren. Bovendien, door ook de categorieposities bij te houden, biedt het een meer holistisch overzicht van de marktpositie van een product.

Deze uitgebreidere functionaliteit komt echter met eigen uitdagingen en overwegingen:

 1. Handmatige input nodig: Hoewel de tool flexibeler is in termen van het aantal zoekwoorden en producten, vereist het nog steeds dat gebruikers handmatig de specifieke zoekwoorden en producten opgeven die ze willen volgen. Dit kan tijdrovend zijn en vereist een grondige kennis van de markt om te bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn. Het risico bestaat dat belangrijke zoekwoorden over het hoofd worden gezien, wat de effectiviteit van de tool kan verminderen voor gebruikers die niet volledig op de hoogte zijn van alle potentiële zoekwoorden.
 2. Beperkte historische data: Net als bij de Ranking Checker van Boloo, begint de Rank Tracker van Bollify met het verzamelen van data vanaf het moment dat een gebruiker een zoekwoord of product opgeeft. Dit betekent dat historische data niet altijd beschikbaar is, wat een belemmering kan zijn voor gebruikers die trends en veranderingen in de loop van de tijd willen analyseren.
 3. Mogelijke extra kosten: De Rank Tracker van Bollify werkt op een abonnementsbasis, waarbij gebruikers een vast bedrag per maand betalen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor gebruikers die veel producten en zoekwoorden willen volgen, maar het kan ook leiden tot extra kosten als de behoefte aan tracking de standaardlimieten overschrijdt. Gebruikers moeten zich bewust zijn van deze potentiële extra kosten, vooral als ze van plan zijn om de tool op grote schaal te gebruiken.
 4. Geen automatische zoekwoorddetectie: Hoewel de Rank Tracker van Bollify een meer omvattende aanpak biedt dan de Ranking Checker van Boloo, mist het nog steeds de functionaliteit van automatische zoekwoorddetectie. Gebruikers moeten nog steeds zelf de zoekwoorden bepalen die ze willen volgen, wat kan leiden tot gemiste kansen als belangrijke zoekwoorden over het hoofd worden gezien.
De Rank tracker van Bollify

Samengevat, de Rank Tracker van Bollify is een krachtige tool voor verkopers die een uitgebreide en gedetailleerde analyse van hun marktpositie op bol.com willen. Het biedt meer flexibiliteit dan de Ranking Checker van Boloo, maar vereist nog steeds een actieve betrokkenheid en kennis van de gebruiker voor maximale effectiviteit. Het is een waardevol hulpmiddel voor gebruikers die bereid zijn de tijd en middelen te investeren in een grondige marktanalyse.

Analyse van de Mijn Rankings van MarktMentor

De Mijn Rankings tool van MarktMentor is een geavanceerde oplossing voor het monitoren van de zichtbaarheid van productassortimenten op bol.com. Deze tool biedt een uitgebreide blik op zowel categorie- als zoekwoordposities. Wat de Mijn Rankings tool onderscheidt, zijn de volgende kenmerken:

 1. Automatische koppeling van zoekwoorden aan producten: In tegenstelling tot de eerdere besproken tools, benadert de Mijn Rankings tool het tracken van zoekwoorden vanuit een ander perspectief. MarktMentor identificeert proactief op welke zoekwoorden een product wordt gevonden en volgt automatisch de posities van deze zoekwoorden. Dit betekent dat je niet handmatig zoekwoorden hoeft op te geven bij elk product, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert. Deze benadering biedt ook het voordeel van inzicht in zoekwoorden die je mogelijk over het hoofd hebt gezien, wat nieuwe kansen voor zichtbaarheid kan onthullen. Bovendien stelt de tool je in staat om zoekwoorden handmatig of in bulk te deactiveren voor de analyse.
 2. Directe beschikbaarheid van historische data: Een ander voordeel van de Mijn Rankings tool is dat historische data meteen beschikbaar is. Dit stelt je in staat om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de vindbaarheid van je producten zich over tijd heeft ontwikkeld, wat essentieel is voor het analyseren van trends en het maken van geïnformeerde beslissingen.
 3. Geen extra kosten voor extra tracking: De Mijn Rankings tool hanteert een vast maandelijks tarief, wat betekent dat er geen bijkomende kosten zijn voor het volgen van meer zoekwoorden of producten. Dit maakt het een kosteneffectieve optie, vooral voor verkopers met een groot assortiment of die een uitgebreide reeks zoekwoorden willen monitoren.
De mijn rankings van MarktMentor

Samenvattend biedt de Mijn Rankings tool van MarktMentor een geavanceerde, tijdbesparende en kosteneffectieve manier om de zichtbaarheid van producten op bol.com te volgen en te analyseren. Met automatische zoekwoordkoppeling, direct beschikbare historische data en een vast tariefmodel, is het een waardevolle tool voor elke verkoper die zijn online verkoopstrategie wil optimaliseren.

De keuze voor de zoekwoordtracker

Voor onze analyse kiezen we voor de Mijn Rankings tool van MarktMentor. Deze keuze is gebaseerd op verschillende voordelen die deze tool biedt:

 1. Geen handmatige input nodig: Een van de grootste voordelen van de Mijn Rankings Tool is dat het niet nodig is om handmatig alle relevante zoekwoorden op te geven. Dit bespaart ons aanzienlijk veel tijd, vooral gezien de hoeveelheid producten en de diversiteit aan zoekwoorden die we willen monitoren.
 2. Automatische inzichten en tijdbesparing: Door automatisch zoekwoorden aan producten te koppelen, biedt de tool ons mogelijk extra inzichten in zoekwoorden die we anders misschien over het hoofd zouden zien. Dit zorgt voor een meer omvattende en grondige analyse van onze productzichtbaarheid op bol.com.
 3. Direct toegang tot historische data: Een ander cruciaal voordeel is de directe beschikbaarheid van historische data. Deze data stelt ons in staat om de trends en ontwikkelingen in onze productposities over tijd te volgen en te analyseren. Dit is vooral belangrijk voor het begrijpen van de impact van onze Sponsored Products-campagne op de organische vindbaarheid.
 4. Kostenefficiëntie: De Mijn Rankings Tool biedt een vast tariefmodel, wat betekent dat we niet extra hoeven te betalen voor het tracken van meer producten of zoekwoorden. Dit maakt het een kosteneffectieve optie voor onze uitgebreide analysebehoeften.

Door de combinatie van deze voordelen is de Mijn Rankings Tool van MarktMentor de ideale keuze voor onze analyse van de impact van Sponsored Products-campagnes op de organische vindbaarheid van producten op bol.com. Deze tool zal ons helpen om onze verkoopstrategieën verder te verfijnen en onze online aanwezigheid te optimaliseren.

Analyse van de categorieposities

Wij beginnen onze evalatie met het analyseren van de veranderingen in de categorie waarin wij ons product verkopen, de ultrasone verjager. Hiervoor kunnen wij naar de onderstaande grafiek kijken, welke afkomstig is uit de Mijn Rankings tool van MarktMentor.

Verbetering van de organische vindbaarheid op bol

We observeren een gestage opwaartse trend in de rangschikking over de tijd. Hoewel deze stijging lineair lijkt, vertelt het niet het hele verhaal, vooral wanneer we de verkoopprestaties meenemen in onze overwegingen. We merken op dat hoe dichter we bij de top van de ranglijst komen, hoe uitdagender het wordt om verder te stijgen, vooral bij het benaderen van de top 25 posities.

De grafiek laat zien dat in de eerste week van onze Sponsored Products campagne (23 oktober tot 29 oktober) onze organische posities niet aanzienlijk zijn verbeterd. Dit kan aan twee factoren worden toegeschreven. Ten eerste duurde het even voordat onze biedingen resulteerden in verkopen. Ten tweede wordt de ranking bepaald door een gewogen voortschrijdend gemiddelde, waarbij eerdere prestaties ook invloed hebben op de huidige positie. Het kostte enkele dagen voordat de lagere prestaties van vóór de campagne werden gecompenseerd door de verbeterde prestaties tijdens de campagne. Daarom zien we vanaf 30 oktober een verbetering in de organische ranglijst.

Deze opwaartse trend lijkt ongeveer een week aan te houden (tot 6 november), waar we ongeveer op de 100ste positie uitkomen. Daar stabiliseert onze positie voor een korte periode, waarna we vanaf 11 november weer een stijging waarnemen. Vanaf dit punt zijn de recente verkopen uit onze campagne bijna volledig reflecterend in onze huidige positie, met een groter gewicht voor de prestaties van de laatste zeven dagen.

Vanaf 11 november zien we een aanhoudende verbetering van de posities, die rond 18 november een relatief scherpe toename vertoont. Dit brengt ons naar de 15de positie, waar we vervolgens enige fluctuatie ervaren.

Als we de volledige trendlijn beschouwen, is duidelijk dat we tijdens de campagne van de 240ste positie naar de 15de positie zijn geklommen. Dit wijst erop dat onze Sponsored Products campagne een significante impact heeft gehad op de verbetering van onze organische zichtbaarheid en kan worden beschouwd als een succesvolle inspanning.

De verklaringen voor deze positieve uitkomst kunnen onder meer zijn:

 1. Sterke basis van de listing: Onze listing bevatte opvallende afbeeldingen en een video, wat de klant een duidelijk beeld gaf van het product. De uitgebreide beschrijving droeg bij aan een beter begrip van het aanbod.
 2. Concurrerende prijsstelling: Ons product was lager geprijsd dan vergelijkbare producten, en de prominente aanwezigheid op gesponsorde posities heeft waarschijnlijk bijgedragen aan een verhoogd aantal verkopen ten opzichte van veel concurrenten.

Hoe wij de posities terugkoppelen naar toekomstige Sponsored Products campagnes

Met onze gemiddelde positie op de 15e plek in de categorie ultrasone verjagers, staan we voor een strategische beslissing met betrekking tot onze Sponsored Products-campagne. We moeten beoordelen of we onze advertentie-inspanningen in deze categorie willen voortzetten of pauzeren.

Gezien de prestaties binnen de categorieën:

 1. Insecten & Ongedierte: We hebben hier een conversieratio van 7,63% met een ACoS van 20,68%, wat wijst op een efficiënte besteding van ons advertentiebudget vergeleken met onze winstmarge.
 2. Grond, Bemesting & Bestrijding: Met een conversieratio van 7,32% en een ACoS van 27,78% blijft deze categorie ook goed presteren, met kosten die nog steeds lager zijn dan onze winstmarge.
 3. Ultrasone verjagers: Dit is onze meest succesvolle categorie qua zichtbaarheid, met een hoge conversieratio van 8,86% en een ACoS van 22,26%.

Deze data suggereren dat het waardevol kan zijn om onze aanwezigheid binnen deze categorieën te blijven sponsoren, niet alleen vanwege de gunstige ACoS-cijfers maar ook om onze positie te behouden en te versterken. Hoewel onze organische ranking al sterk is, kan het aanhoudend adverteren bijdragen aan het behoud van onze huidige plek, vooral gezien de competitieve aard van de markt en de diversiteit van ultrasone verjagers die worden aangeboden.

Daarom kiezen we ervoor om onze gesponsorde advertenties binnen deze categorieën actief te houden. Dit is niet alleen een defensieve maatregel om onze positie te verdedigen, maar ook een aanvallende strategie om mogelijk meer winst te genereren, dankzij de ACoS die ruim binnen onze winstmarges ligt. Dit besluit zal continu worden geëvalueerd op basis van veranderende marktomstandigheden en campagneprestaties.

Analyse van de zoekwoordposities

Nu we een duidelijk beeld hebben van de ontwikkeling in categorieposities, is het tijd om onze focus te leggen op de evolutie van de zoekwoordposities. Met onze aanzienlijke vooruitgang in categorieposities is het waarschijnlijk dat onze zoekwoordposities ook zijn verbeterd, vooral voor die zoekwoorden die nauw verwant zijn met onze categorie. De basis voor organische zoekwoordposities bestaat uit de categorieposities, versterkt door een relevantiescore die uniek is voor elk zoekwoord. Voor een dieper begrip verwijzen we naar ons eerder gepubliceerde artikel over het bol.com-algoritme.

Algemene analyse

De screenshot uit de Mijn Rankings functie van MarktMentor hieronder toont de zoekwoorden waarop ons product organisch wordt gevonden. Bovenaan is te zien dat we op 20 relevante zoekwoorden scoren, na 15 zoekwoorden te hebben gedeactiveerd die we niet relevant vonden. Onze gemiddelde positie voor deze zoekwoorden is 42, wat lager is dan onze categoriepositie. Een week terug stonden we gemiddeld op plaats 29, een daling van 13 plaatsen. Dit lijkt op het eerste gezicht een aanzienlijke daling. Echter, wanneer we verder terugkijken zien we een gemiddelde stijging van 64 plaatsen sinds een maand geleden, wat duidt op een substantiële verbetering sinds de start van onze campagne.

De zoekwoordposities van de ultrasone verjager

Specifieke zoekwoordanalyse

Analyse van type zoekwoorden Door de sales funnel te bestuderen, kunnen we ook de specifieke zoekwoorden identificeren waarop ons product wordt gevonden. Zoals vermeld, hebben we deze zoekwoorden niet handmatig toegevoegd; het systeem van MarktMentor volgt deze automatisch. De zoekwoorden zijn gerangschikt op basis van het zoekvolume in de afgelopen 30 dagen. We zien dat de gevonden zoekwoorden sterk overeenkomen met onze geoptimaliseerde titel, zoals de basistermen en meer specifieke termen die een specificatiewoord bevatten, zoals 'ultrasone kattenverjager' en 'ultrasone muizenverjager', wat suggereert dat onze titelstrategie succesvol is geweest.

Analyse van gemeten posities De kolom 'Laatste ranking' toont aanzienlijke verschillen per zoekwoord. Opvallend is dat voor de basistermen ' muizenverjager', 'kattenverjager' en 'kattenschrik', die we in onze titel hebben opgenomen, onze organische posities bijzonder sterk zijn met respectievelijk de 13e, 8e en 9e plaats. Het zoekwoord 'marterverjager' toont echter een veel lagere ranking van 85. Het verschil in ranking kan worden verklaard door het feit dat onze producten onder de categorie ultrasone verjagers vallen, een categorie waarin we organisch sterk zijn gegroeid. Aangezien ons product niet wordt gevonden in de categorie 'marterverjagers', die een ander traject volgt, zijn er waarschijnlijk veel producten die beter presteren dan het onze en ook op dit zoekwoord scoren, wat resulteert in een lagere organische positie.

De zoekwoordposities van de ultrasone verjager

Analyse van verbeteringen in organische positie Een vergelijking van de huidige vindbaarheid met die van 30 dagen terug laat zien dat we voor alle zoekwoorden gestegen zijn, een duidelijk signaal dat de Sponsored Products-campagne een gunstige invloed heeft gehad op onze zichtbaarheid. De afgelopen 7 dagen bleven de meeste posities relatief stabiel, met enkele opvallende uitzonderingen zoals ' marterverjager' en 'ultrasoon'.

Implicaties voor Sponsored Products Op basis van deze bevindingen kunnen we het volgende concluderen over Sponsored Products:

 1. Zoekwoorden die we mogelijk niet langer hoeven te sponsoren: Gezien de sterke organische vindbaarheid kunnen we ervoor kiezen om gesponsorde campagnes voor de zoekwoorden 'kattenverjager', 'kattenschrik' en 'muizenverjager' en hun specifieke combinaties (zoals 'ultrasone') stop te zetten. Na evaluatie van onze campagneresultaten was al gebleken dat sponsoren op 'muizenverjager' niet rendabel was, dus het stopzetten is een logische stap. Voor 'kattenverjager' en ' kattenschrik' is de situatie complexer vanwege hun lagere ACoS. Echter, gezien de hoge klikkosten voor ' kattenverjager', overwegen we om ook hier gesponsorde campagnes te beëindigen, wat ons mogelijk €300 kan besparen. We zullen de impact op verkopen testen door dit zoekwoord tijdelijk niet te sponsoren. 'Kattenschrik' blijven we sponsoren vanwege lagere totale klikkosten en een gunstigere ACoS.
 2. Zoekwoorden waarop we moeten blijven sponsoren: Voor 'marterverjager' en gerelateerde zoekwoorden blijven we sponsoren, vanwege de lagere organische vindbaarheid en een ACoS die onder onze winstmarge ligt.

De evaluatie van onze organische posities in relatie tot de zoekwoordprestaties heeft ons waardevolle inzichten gegeven over de effectiviteit van onze Sponsored Products-campagne. Het biedt ons de kans om onze strategie te finetunen en mogelijk kosten te besparen zonder de zichtbaarheid en verkoop significant te beïnvloeden. Terwijl we besluiten om de sponsoring voor bepaalde zoekwoorden te staken, blijven we alert op de impact van deze veranderingen op onze algehele verkoopprestaties. Het monitoren van de verkoopcijfers na het stopzetten van de sponsoring op specifieke zoekwoorden zal ons helpen bevestigen of deze keuze de juiste was. Het blijft een dynamisch proces waarbij we onze strategieën continu zullen aanpassen op basis van de verkregen data, met als doel onze winstgevendheid te maximaliseren en onze sterke marktpositie te behouden.

Afronding

Met het bereiken van het einde van dit artikel, sluiten we ook onze informatieve serie af die zich heeft gericht op het ontrafelen van het bol.com-algoritme. We hebben een reis gemaakt door de complexe maar fascinerende wereld van online verkoopstrategieën, waarbij we diepgaand hebben gekeken naar de invloed van producttitels op organische vindbaarheid, het benutten van Sponsored Products voor verhoogde zichtbaarheid en de kracht van het monitoren van prestaties met de Mijn Rankings tool van MarktMentor.

We begonnen met de basisprincipes van het bol.com-algoritme, een essentieel begrip voor elke verkoper die wil slagen op dit platform. Vervolgens verkenden we de subtiele kunst van het optimaliseren van producttitels, een vaardigheid die, indien correct toegepast, een merkbare boost kan geven aan de zichtbaarheid van je producten. De kracht van Sponsored Products werd vervolgens onthuld, waarbij we toonden hoe gerichte advertenties niet alleen de verkoop kunnen stimuleren, maar ook een positief domino-effect kunnen hebben op je organische ranking.

Ten slotte ontsloten we de mogelijkheden van de Mijn Rankings tool van MarktMentor, een onmisbare bondgenoot in het voortdurende streven naar optimalisatie en verbetering. Door ons in staat te stellen onze vinger aan de pols te houden van onze marktpositie, heeft deze tool de manier waarop we onze verkoopstrategieën benaderen, veranderd.

Terwijl we deze serie afronden, hopen we dat je waardevolle inzichten en praktische kennis hebt opgedaan die je zullen helpen je aanwezigheid op bol.com te versterken. De wereld van e-commerce is er een van constante evolutie en vereist dat verkopers agile blijven, goed geïnformeerd en bereid om te experimenteren en te leren.

Onthoud dat succes op bol.com niet alleen komt door te begrijpen hoe het systeem werkt, maar ook door in te spelen op de nuances van consumentengedrag en markttrends. We moedigen je aan om de tools en strategieën die we hebben besproken te gebruiken, te testen en te verfijnen. Jouw reis naar succes is uniek, en met de juiste aanpak en een beetje doorzettingsvermogen, is het een reis die zowel lonend als winstgevend kan zijn.

Bedankt voor het volgen van onze serie. We kijken uit naar het zien van je groei en succes op bol.com!

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis