E-commerce

De rol van een forwarder en sourcer bij het importeren van goederen uit China

In deze blogpost duiken we in de wereld van het importeren van goederen vanuit China naar Nederland. We bespreken de cruciale rollen van sourcers en forwarders, de kosten die komen kijken bij het verzenden van goederen en de alternatieven voor verzending.

  • author profile picture
    Lars Hurkmans
    Mede-oprichter
vinden_sourcer_en_forwarder

Deel 1: Het kiezen van een leverancier en de rol van de sourcer

Het importproces begint met het vinden van een betrouwbare leverancier. Dit is waar een sourcer in beeld komt. Een sourcer is een professional die gespecialiseerd is in het vinden van leveranciers en producten. Ze hebben vaak een uitgebreid netwerk en kennis van de lokale markt, wat hen in staat stelt om de beste leveranciers te vinden op basis van prijs, kwaliteit en betrouwbaarheid.

Een voorbeeld van een ervaren sourcer is Maarten de Vreeze, die bekend staat om zijn uitgebreide netwerk en connecties in zowel Nederland als China. Hij kan helpen bij het onderhandelen over prijzen, het opstellen van contracten en het oplossen van eventuele problemen die zich kunnen voordoen. Dit kan bijzonder nuttig zijn als je niet bekend bent met de Chinese markt of de taal niet spreekt.

De kosten van sourcing

De kosten van een sourcer kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van het product en de hoeveelheid werk die nodig is om de juiste leverancier te vinden. Sommige sourcers rekenen een vast tarief, terwijl anderen een percentage van de totale orderwaarde in rekening brengen. Het is belangrijk om deze kosten in je budget op te nemen, omdat ze een aanzienlijk deel van de totale kosten kunnen uitmaken.

Deel 2: Transport en de rol van de forwarder

Zodra je een leverancier hebt gekozen en je producten hebt besteld, moet je ze naar Nederland krijgen. Dit is waar een forwarder in beeld komt. Een forwarder, of expediteur, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren van verzendingen voor individuen of bedrijven. Ze regelen het gehele proces, van het ophalen van de goederen bij de leverancier tot het afleveren bij jouw deur of magazijn.

De kosten van forwarding

Er zijn verschillende manieren om goederen van China naar Nederland te verzenden, waaronder per vliegtuig, vrachtschip, trein of een combinatie daarvan. De keuze hangt af van factoren zoals de grootte en het gewicht van je zending, hoe snel je de goederen nodig hebt en je budget.

De kosten van forwarding worden bepaald door een combinatie van het gewicht, de afmetingen en het volume van de zending. Dit wordt ook wel het 'dimensionale gewicht' genoemd.Het dimensionale gewicht wordt berekend door de lengte, breedte en hoogte van het pakket te vermenigvuldigen, en vervolgens te delen door een standaard DIM-divisor. Verzendmaatschappijen rekenen op basis van het werkelijke gewicht of het dimensionale gewicht van het pakket, afhankelijk van welke hoger is.

Bijvoorbeeld, stel dat je een pakket hebt dat 50 kg weegt (bruto gewicht), maar het volume van het pakket is zodanig dat het dimensionale gewicht uitkomt op 67 kg. In dit geval zou je gefactureerd worden op basis van het dimensionale gewicht van 67 kg, omdat dit hoger is dan het werkelijke gewicht.

Extra kosten bij verzending

Het is ook belangrijk om te weten dat er extra kosten kunnen zijn, zoals douanekosten, belastingen en eventuele kosten voor het afhandelen van de zending. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de waarde en het type goederen dat je importeert.

Deel 3: Verzendopties en kosten

Er zijn verschillende verzendopties beschikbaar, afhankelijk van je specifieke behoeften en budget. Deze omvatten luchtvracht, zeevracht, treinvervoer en een combinatie van deze.

Luchtvracht is de snelste optie, maar ook de duurste. Het is het meest geschikt voor lichte, kleine producten of dringende zendingen. Zeevracht daarentegen is de goedkoopste optie en is ideaal voor zware, grote zendingen die niet dringend zijn. Treinvervoer is een middenweg tussen lucht- en zeevracht, zowel qua kosten als verzendtijd.

Het is ook belangrijk om te weten dat er verschillende soorten containers zijn voor zeevracht, waaronder 20ft, 40ft en 45ft containers. De keuze van de container hangt af van de grootte van je zending. Over het algemeen geldt: hoe groter de container, hoe goedkoper de verzendkosten per kubieke meter.

Deel 4: Douanekosten en invoerrechten

Bij het importeren van goederen uit China naar Nederland, moet je ook rekening houden met douanekosten en invoerrechten. Deze kosten zijn gebaseerd op de waarde van de goederen en het type producten dat je importeert. Het is belangrijk om deze kosten in je budget op te nemen, omdat ze een aanzienlijk deel van de totale kosten kunnen uitmaken.

Deel 5: Alternatieven voor sourcing en forwarding

Hoewel het gebruik van een sourcer en een forwarder veel voordelen kan bieden, zijn er ook andere opties. Een daarvan is om zelf de sourcing en het transport te regelen. Dit kan echter tijdrovend zijn en vereist een goede kennis van de markt en het transportproces.

Een andere optie is om gebruik te maken van een full-service importbedrijf. Deze bedrijven bieden een compleet pakket van diensten, waaronder sourcing, transport, douaneafhandeling en levering. Dit kan een goede optie zijn als je niet de tijd of expertise hebt om zelf metdeze zaken om te gaan.

Conclusie

Het importeren van goederen uit China kan een complex proces zijn, met veel verschillende factoren om rekening mee te houden. Het gebruik van een sourcer en een forwarder kan dit proces aanzienlijk vereenvoudigen en je helpen om tijd, geld en stress te besparen. Echter, het is belangrijk om je opties zorgvuldig te overwegen en te kiezen wat het beste past bij jouw specifieke behoeften en situatie.

Veelgestelde vragen

Wat doet een sourcer?

Een sourcer is een professional die gespecialiseerd is in het vinden van leveranciers en producten. Ze hebben vaak een uitgebreid netwerk en kennis van de lokale markt, wat hen in staat stelt om de beste leveranciers te vinden op basis van prijs, kwaliteit en betrouwbaarheid.

Wat doet een forwarder?

Een forwarder, of expediteur, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren van verzendingen voor individuen of bedrijven. Ze regelen het gehele proces, van het ophalen van de goederen bij de leverancier tot het afleveren bij jouw deur of magazijn.

Hoe worden de kosten van forwarding berekend?

De kosten van forwarding worden bepaald door een combinatie van het gewicht, de afmetingen en het volume van de zending. Dit wordt ook wel het 'dimensionale gewicht' genoemd. Het dimensionale gewicht wordt berekend door de lengte, breedte en hoogte van het pakket te vermenigvuldigen, en vervolgens te delen door een standaard DIM-divisor.

Wat zijn de alternatieven voor sourcing en forwarding?

Een alternatief is om zelf de sourcing en het transport te regelen. Dit kan echter tijdrovend zijn en vereist een goede kennis van de markt en het transportproces. Een andere optie is om gebruik te maken van een full-service importbedrijf. Deze bedrijven bieden een compleet pakket van diensten, waaronder sourcing, transport, douaneafhandeling en levering.

Klaar om te beginnen?Start nu meteen gratis